Smagspaneler skal bidrage til, at plejehjemsbeboerne er med til at beslutte, hvad et godt måltid er,

Skærper indsats mod ældres underernæring: Fællesskab og smagspanel

Alt for mange ældre i Danmark risikerer at blive fejl- eller underernæret. Nu lover ældreminister Mette Kierkgaard en styrket indsats.

Senest opdateret: tirsdag 8. april 2025

Alt for mange ældre spiser for lidt – eller forkert. Det har store konsekvenser for både sundhed, trivsel og livskvalitet.

Op mod 60 procent af ældre i ældreplejen er i fare for fejl- og underernæring, viser tidligere tal fra Sundhedsstyrelsen.

Det kan føre til svækket immunforsvar, flere sygdomme, lavere livskvalitet – og i værste fald hospitalsindlæggelser. 

God mad og fællesskab

Nu lover ældreminister Mette Kierkgaard (M)  handling med fire nye initiativer, der skal gøre en forskel i hverdagen på landets plejehjem.

“Når så mange af vores ældre er i fare for fejl- og underernæring, skal vi naturligvis handle. Årsagerne er mange og komplekse, og det er løsningerne også. Derfor skal vi sætte helhedsorienteret ind og skabe bedre rammer for en sund måltidskultur i ældreplejen. De nye indsatser skal sammen med indførelsen af helhedspleje være med til at bekæmpe fejl- og underernæring blandt ældre,” siger Mette Kierkgaard.

De nye initiativer skal sikre bedre rammer for måltidskulturen i fremtidens ældrepleje, lyder det ældreministeren.

“For rigtigt mange af os har måltider en særlig betydning. Det handler både om at spise mad, som vi godt kan lide, og om den sociale værdi, som et måltid kan have. Ældreplejen har derfor en vigtig rolle i forhold til at understøtte de gode rammer omkring den ældres måltid, der er tilpasset den enkeltes ønsker og behov.”

4 initiativer

Smagspaneler på landets plejehjem
Smagspaneler skal bidrage til, at plejehjemsbeboerne er med til at beslutte, hvad et godt måltid er, ligesom panelerne kan styrke de enkelte køkkeners og kommuners indsigt i borgernes ønsker og behov for den mad, der serveres.

Tidligere opsporing af sårbare ældre
Frontpersonalet skal klædes bedre på til at levere helhedspleje, herunder via styrkede kompetencer inden for forebyggelse og opsporing af underernæring blandt ældre.

Bedre rammer for fællesskabet
Der skal udvikles nye tiltag med henblik på at styrke måltidskulturen og fællesskabet om måltider i ældreplejen.

Formålet er blandt andet at imødegå udfordringer som for eksempel ensomhed, der kan nedsætte lysten til at spise.

Værdifuld viden ved hånden
Den vigtigste viden om fejl- og underernæring blandt ældre skal samles og formidles. Det skal være nemt for kommuner at orientere sig mod de vigtigste råd og anbefalinger på området.

Hvad mener du?

Tror du at maden på plejehjem og i ældreplejen bliver bedre med den nye ældrelov og de nye initiativer?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Ældreministeriet: Det er helhedspleje

“Helhedspleje – nøglen til en bedre ældrepleje”, lyder det i pjece fra Ældreministeriet.

I pjecen peges på følgende:
• Med ældrereformen følger en historisk frisættelse af ældreplejen med selvbestemmelse som centralt omdrejningspunkt.
• Fremtidens ældrepleje skal favne det hele menneske. Det betyder et grundlæggende paradigmeskifte i den måde, som ældreplejen leveres, kontrolleres og styres på.
• Indførelse af helhedspleje som bærende princip i fremtidens ældrepleje indebærer konkrete krav om et helhedsorienteret og tværfagligt blik på den enkelte ældre og dennes samlede livssituation.
• Med helhedspleje stilles der samtidig krav om kontinuitet, fleksibilitet og sammenhæng i hjælpen og med færrest mulige forskellige medarbejdere i hjemmet.
• Et helhedsorienteret blik på det enkelte menneske betyder, at der ikke kun skal handles på de konkrete opgaver, som den ældre har brug for at få hjælp til. Der skal samtidig være opmærksomhed på, om der er tegn på forandringer i den ældres trivsel og samlede livssituation.
• Den styrkelse af den forebyggende og opsporende indsats, som ligger i helhedsplejen, skal blandt andet understøtte en langt bedre mulighed for at spotte eksempelvis ernæringsmæssige problemer.
• Den samtidige udbredelse af tværfaglige teams i ældreplejen betyder en styrket mulighed for faglig sparring omkring observationer vedrørende ernæringsmæssige problemstillinger, herunder hvilke fagligheder som skal aktiveres for at sikre den rigtige indsats til den enkelte ældre.

Kilde: Pjecen “Styrket måltidskultur i fremtidens ældrepleje”. 

Hent pjecen her (PDF-fil)

Først publiceret: fredag 4. april 2025
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 8. april 2025 kl. 09:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.