
Den store kærlighed var svindel: 22,6 millioner kroner forsvandt
Såkaldt kærlighedssvindel rammer igen flere danskere. Svindlen har oftest sit udgangspunkt gennem populære datingapps.
Senest opdateret: onsdag 9. april 2025
De håber på kærlighed og nære relationer. I stedet bliver de svindlet for penge.
Sidste år kostede det ofrene 22,6 millioner kroner.
Det viser nye tal fra landets banker, der i alt registrerede 557 sager sidste år. Det er 67 flere end i 2023.
Kærlighedssvindel er en udbredt og udspekuleret form for digital kriminalitet, hvor ofre bliver narret til at tro, at de er i en ægte følelsesmæssig relation.
Svindleren opbygger tillid over tid – og ender med at bede om penge. Mange penge.
”Kærlighedssvindlen er særlig svær at få stoppet, fordi ofrene kan gå i lang tid uden at ane, at de er udsat for svindel. For mange er det også forbundet med stor skam at være blevet udsat for denne type svindel. Ofret har jo ikke bare investeret penge men også følelser i det, der viser sig at være en kriminel,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Svindlere bruger dating-sider
Svindlerne bruger populære datingplatforme som Tinder, Dating.dk og Kristendate.dk, men også sociale medier som Facebook og beskedtjenester som WhatsApp og Snapchat.
De udgiver sig typisk for at være personer med jobs, vi forbinder med noget positivt og troværdigt – for eksempel ansatte i FN, Nato, Unicef eller Læger uden Grænser.
Og så er de ofte engelsktalende og bosat i udlandet.
Sund skepsis
Ofre for kærlighedssvindel rammes ikke kun økonomisk, men også følelsesmæssigt. Det kan føre til skam og skyld, og derfor er der formentlig også et stort mørketal,
Hvis man er blevet udsat for kærlighedssvindel, er det vigtigt, at man hurtigt kontakter sin bank og melder sagen til politiet.
Men det allerbedste vil selvfølgelig være, at man ikke bliver offer for kærlighedssvindel, lyder det fra Michael Busk-Jepsen.
“Man skal bruge sin sunde skepsis. Og så er det især vigtigt, når det kommer til relationer over internettet, at man, så vidt det absolut er muligt, afholder sig fra at sende penge til mennesker, man ikke har mødt,” siger Michael Busk-Jepsen.
Mener du, at du har været udsat for kærlighedssvindel, kan du anmelde det til politiet her.
FAKTA: Kærligheds-svindel
Kærligheds-svindel er en form for svindel, hvor svindlere opretter falske profiler på datingwebsites, sociale medier eller online-platforme for at udnytte folk følelsesmæssigt og finansielt.
Målet med denne svindel er at opbygge et romantisk forhold eller en tæt følelsesmæssig forbindelse til ofret og derefter narre dem til at sende penge eller yde økonomisk støtte under forskellige påskud.
Svindlerne udgiver sig ofte for at være en attraktiv person med en tiltalende personlighed og livshistorie. De bruger charme, komplimenter og flatterende ord for at få ofrets opmærksomhed og tillid. Over tid opbygger de et tillidsfuldt forhold og udnytter ofrets ønske om at finde kærlighed og en følelsesmæssig forbindelse.
Når forholdet er etableret, vil svindleren ofte påstå at være i en nødsituation, såsom en ulykke, sygdom eller økonomisk krise, og bede om økonomisk hjælp fra ofret. De kan også foregive at have brug for penge til at besøge ofret eller arrangere et møde, men i virkeligheden vil de bare narre pengene ud af ofret.
Kærligheds-svindel er ofte meget manipulativ og kan være ekstremt skadelig for ofrene, både følelsesmæssigt og økonomisk. Ofre kan ende med at miste store summer penge og opleve en dyb følelsesmæssig nedtur, når de indser, at den person, de troede de havde et forhold til, var en bedrager.
Tip: Send ikke penge
For at undgå kærligheds-svindel er det vigtigt at være forsigtig med at dele personlige oplysninger eller sende penge til personer, man har mødt online. Man bør være opmærksom på mistænkelig adfærd, såsom at bede om penge eller undgå at mødes personligt.
Hvis man har mistanke om, at man er offer for kærligheds-svindel, bør man stoppe al kommunikation med personen og rapportere det til de relevante myndigheder eller platforme, hvor svindlen fandt sted.
Først publiceret: mandag 7. april 2025
Artiklen er sidst opdateret onsdag 9. april 2025 kl. 11:04