
Pensionsalder på 70 år? Her er argumenterne for og imod
Regeringen vil hæve pensionsalderen til 70 år – men partierne er uenige. Torsdag bliver det afgjort i Folketinget. Se for og imod - og hvad partierne mener.
Senest opdateret: fredag 23. maj 2025
Pensionsalderen i Danmark er fastlagt til at stige i takt med den gennemsnitlige levealder.
Ifølge den gældende velfærdsaftale vil pensionsalderen derfor nå 70 år i år 2040.
Regeringen bakker op bag den automatiske stigning, men flere partier og organisationer er imod. Kritikken handler især om konsekvenserne for personer med fysisk krævende job og kortere levetid.
Derfor foreslås pensionsalderen sat op til 70 år
Pensionsalderen i Danmark er ikke fastlåst. Ifølge Velfærdsaftalen fra 2006 skal den stige gradvist i takt med, at vi lever længere. Det betyder, at pensionsalderen når op på 70 år i 2040.
Systemet med stigende pensionsalder skyldes primært tre forhold:
1 Vi lever længere: Levealderen er steget markant de seneste årtier, og ifølge fremskrivninger fra Danmarks Statistik vil de fleste danskere i fremtiden leve flere år som raske og aktive. Tanken bag Velfærdsforliget er, at hvis vi lever længere og er sunde længere, skal vi også kunne arbejde længere.
2 Statens økonomi: Folkepension og offentlige ydelser er en stor udgift for staten. Når flere bliver ældre, og færre unge kommer ind på arbejdsmarkedet, øges presset på de offentlige finanser. Hvis pensionsalderen ikke stiger, vil det kræve højere skatter, færre offentlige ydelser – eller en lavere pension.
3 Arbejdskraft og velfærd: Danmark – som mange andre lande – mangler arbejdskraft, især i sundhed, omsorg og servicefag. En højere pensionsalder kan medvirke til, at flere seniorer bliver på arbejdsmarkedet lidt længere, hvilket både styrker arbejdsudbuddet og øger skatteindtægterne til velfærd.
Stigningen i pensionsalderen er ikke er et nyt forslag fra den nuværende regering. Det er en del af en bred politisk aftale – Velfærdsforliget – som flere regeringer og folketingsflertal har stået bag siden 2006. Det betyder, at regeringen vil følge modellen, og det betyder, at pensionsalderen forventes at være 70 år i 2040.
Socialdemokratiet har meldt ud, at reguleringen herefter er til debat og kan ændres. Hvornår det skal vedtages, er uklart. Men senest i 2030.
På torsdag afgør et flertal i Folketinget, om lovforslaget om en pensionsalder på 70 år bliver ført ud i livet.
For og imod
Der er mange argumenter for og imod at hæve pensionsalderen til 70 år.
Vi har samlet 7 for og 7 imod her.
7 gode grunde til at hæve pensionsalderen til 70
1 Øget levealder
Levetiden i Danmark er steget markant gennem de sidste årtier. En 60-årig i dag har langt flere raske leveår foran sig end tidligere generationer.
Når vi lever længere og har det bedre, kan det virke naturligt at justere arbejdslivets længde, så pensionsalderen følger med den generelle sundhedstilstand.
2 Bæredygtig økonomi
Velfærdssamfundet bygger på, at de erhvervsaktive betaler for de ældre. Men i takt med, at befolkningen ældes, og der bliver færre i den arbejdsdygtige alder, bliver det økonomisk svært at opretholde samme niveau af pensioner og ældrepleje uden reformer.
En højere pensionsalder kan mindske ubalancen og sikre økonomisk bæredygtighed.
3 Arbejdskraftmangel
Mange sektorer – ikke mindst sundhedssektoren, ældreplejen og byggebranchen – oplever stigende mangel på arbejdskraft.
Hvis flere bliver længere på arbejdsmarkedet, kan det hjælpe med at dække behovet og aflaste de yngre generationer, som bliver relativt færre.
4 Styrket velfærd
Flere år i arbejde betyder flere skatteindtægter, som kan bruges på velfærd til både unge og ældre – for eksempel sundhedsvæsenet, uddannelse og ældrepleje.
Et forlænget arbejdsliv er med til at sikre et velfærdssamfund med høj kvalitet.
5 Mere fleksibilitet og valg
Mange ældre – især dem med akademiske eller mindre fysisk belastende job – har lyst til og energi til at fortsætte med at arbejde.
En senere pensionsalder kan være en ramme, der samtidig giver mulighed for gradvis tilbagetrækning og mere fleksible arbejdsvilkår.
6 Forventningsafstemning
Med reglen om, at pensionsalderen først ændres om 15 år – og altså bliver på 70 år i 2040 – har danskerne god tid til at planlægge og tilpasse deres økonomi, karrierevalg og pension.
Det skaber gennemsigtighed og forudsigelighed i samfundet.
7 Større pension
Jo længere man arbejder, desto mere optjener man i arbejdsmarkedspensionen og eventuel anden aldersopsparing,
For mange kan det betyde en markant højere udbetaling og en tryggere økonomi i alderdommen.
7 gode grunde til ikke at hæve pensionsalderen
1 Social ulighed i levealder
Der er stor forskel på, hvor længe folk lever – afhængigt af uddannelse, indkomst og jobtype. For eksempel lever ufaglærte mænd i gennemsnit kortere end akademikere.
Hvis pensionsalderen hæves, vil mange af de mest udsatte dø, få år efter de har forladt arbejdsmarkedet – eller endda før.
2 Urealistisk for visse job
I mange fysiske og psykisk krævende job – som for eksempel i rengøring, ældrepleje, byggeri eller industri – er svært at fortsætte til de er 70 år.
Nedslidning, smerter og udbrændthed sætter en naturlig grænse for, hvor længe man kan arbejde.
3 Risiko for arbejdsløshed blandt seniorer
Seniorer, der mister jobbet sidst i arbejdslivet, har ofte svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet.
Arbejdsgivere kan være tilbageholdende med at ansætte personer tæt på pensionsalderen, og det kan føre til lang ledighed og lavere livskvalitet.
4 Flere syge og stressede ældre
Et længere arbejdsliv kan føre til flere med fysiske og psykiske helbredsproblemer.
I stedet for at gå på pension med et godt helbred, risikerer flere at komme på førtidige pensionsordninger, på førtidspension eller sygedagpenge.
5 Tid med et godt helbred
Mange drømmer om at bruge pensionsalderen på familie, rejser, frivilligt arbejde eller bare at geare ned efter en langt arbejdsliv..
Hvis pensionen først begynder ved 70 år, kan der for mange være mindre tid tilbage til at nyde livet, mens helbredet stadig tillader det.
6 Lavere livskvalitet
Et pres for at blive på arbejdsmarkedet, selv om man er træt eller har helbredsproblemer, kan føre til lavere livskvalitet.
Det kan skabe utilfredshed, stress og en følelse af, at man bliver tvunget til at arbejde, selvom man har ydet sit gennem et langt liv.
7 Ulighed i pensionstilværelsen
Jo højere pensionsalderen bliver, desto større bliver uligheden i, hvor meget man får ud af sin pensionstid.
Ressourcestærke seniorer med gode jobs og sunde vaner får mange gode år som pensionister – mens nedslidte og kortuddannede får meget lidt ud af det, eller ender helt uden reelt otium.
Det mener partierne
Her kan du se, hvilke holdningerne partierne i Folketinget har til at sætte pensionsalderen op til 70 år fra 2040.
Partier, der støtter en pensionsalder på 70 år
Socialdemokratiet (S): Partiet har tilkendegivet, at de vil stemme for en forhøjelse af pensionsalderen til 70 år i 2040. Dog har statsminister Mette Frederiksen udtalt, at det vil være sidste gang, partiet støtter en automatisk stigning i pensionsalderen, som det er fastlagt i Velfærdsforliget.
Venstre (V) og Moderaterne (M): Som en del af regeringen sammen med Socialdemokratiet støtter partierne forslaget om at hæve pensionsalderen til 70 år fra 2040.
Det Konservative Folkeparti (K): Partiet har traditionelt støttet en højere pensionsalder og forventes at bakke op bag forslaget.
Radikale Venstre (R): Partiet støtter, at pensionsalderen fortsat skal følge den stigende levealder som fastsat i Velfærdsaftalen, hvilket kan betyde en pensionsalder højere end 70 år i fremtiden.
Partier, der er imod en pensionsalder på 70 år
Enhedslisten (EL): Partiet er imod at hæve pensionsalderen og har foreslået at fastfryse den nuværende pensionsalder. Enhedslisten argumenterer for, at en højere pensionsalder især rammer dem med fysisk krævende job og kortere uddannelser.
Socialistisk Folkeparti (SF): SF er imod yderligere stigninger i pensionsalderen og har kritiseret regeringens kurs, der inkluderer afskaffelse af seniorpensionen og andre tiltag, som de mener underminerer retten til tidlig pension for nedslidte arbejdstagere.
Dansk Folkeparti (DF): Partiet har meddelt, at de vil stemme imod forslaget om at hæve pensionsalderen til 70 år. De mener, at det er urimeligt over for dem, der har et langt og fysisk krævende arbejdsliv.
Partier med uklar eller fleksibel holdning
Liberal Alliance (LA): Partiet fokuserer på individets frihed og fleksibilitet i forhold til pensionering. De har ikke taget en klar offentlig position for eller imod en pensionsalder på 70 år, men understreger, at borgere skal have mulighed for selv at vælge, hvornår de ønsker at trække sig tilbage.
Danmarksdemokraterne (DD): Partiets holdning til en pensionsalder på 70 år er ikke klart defineret i de tilgængelige kilder, nyhedsbrevet fra Brian og Susanne har undersøgt.
Pensionsalderen stiger – er det rimeligt?
Hvad mener du?
Hvad er din holdning til, at pensionsalderen stiger til 70 år? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: tirsdag 20. maj 2025
Artiklen er sidst opdateret fredag 23. maj 2025 kl. 13:58