En kvinde og et barn - måske mor og datter - har vovet sig ud i snevejret på Amager Torv

Dengang var der rigtig snevejr til

Kig ud af vinduet - det sner. Der er koldt derude, men det kan slet ikke sammenlignes med, hvordan vinteren var i gamle dage.

Senest opdateret: torsdag 15. december 2022

Der var meget mere sne i gamle dage. Den bemærkning hører vi med jævne mellemrum, og der er sikkert noget om snakken.

Men den store forandring i måderne, vi rydder sne på. Hvis der skulle falde en halv meter sne i morgen, så rykker vi ud med store maskiner og rydder motorveje, gader og cykelstier. Eller sneen bekæmpes med tonsvis af vejsalt.

På Kongens Nytorv var der gang i snerydningen.

Sådan var det ikke i gamle dage. Vejsalt blev ikke brugt, og sneen blev fjernet med en skovl. Borgerne måtte væbne sig med tålmodighed inden gader og veje var fremkommelige.

Kgl. hoffotograf Peter Elfelt var ude at tage billeder af 20. april 1903 hvor København blev fik en masse sne. Fotografering krævede gode lysforhold og motiverne måtte ikke bevæge sig. Det var kun muligt at tage billeder med 1/30 sekund. Derfor var det sjældent, at fotograferne vovede sig ud i snevejr.

Selv om det var koldt med masser af sne, så var der blomster til salg på Højbro Plads.

Hoffotografen Elfelt

  • Peter Elfelt voksede op i en fattig arbejderfamilie i en baggård i provinsen. Han fik blot 5 års skolegang – og kun hver anden dag – og som 12-årig fik han en læreplads som fotograf.
  • I slutningen af læretiden besluttede Elfelt, at han ville være Danmarks førende fotograf. Det blev han, og han blev kongehusets foretrukne fotograf. I nogle årtier færdedes han hjemmevant hos konger og kejsere i hele Europa.
  • Ved sin død i 1931 efterlod Elfelt 500.000 fotografier, der nu ligger på Det Kongelige Bibliotek. Samlingen er verdens største fotosamling fra omkring 1900.

På Kongens Nytorv foran Det kgl. Teater blev området ryddet med håndkraft. Og selvom det uden tvivl har været en kold tjans, så er blomsterkonen fra Amager klar til kundebesøg på Højbro Plads.

Sporvognen trukket af heste gør stop ved Amager Torv.

Billedet af hestevognen på Amagertorv kunne få en til at tænke på en skraldevogn. Men det er en af datidens hestetrukne sporvogne, der er klar til at tage kunder med og kusken på toppen af køretøjet har forhåbentlig været klædt varmt på.

Om Lennart Weber

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til vi har en god forståelse for hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre. Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget. Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennert.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på www.webersforlag.dk

 

Først publiceret: torsdag 25. januar 2018
Artiklen er sidst opdateret torsdag 15. december 2022 kl. 13:24

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.