Det er et demokratisk problem, hvis folk i 60’erne og 70’erne ikke opfatter ”ældrerådet” som en instans, der repræsenterer dem, mener Peter Kay Mortensen fra Faglige Seniorer i Nordsjælland.

Senior-opgør: Ældrerådene bør skifte navn

Det er utidssvarende, at de valgte råd for borgere over 60 år i kommunerne hedder ældreråd. Skift navn til seniorråd, opfordrer lokalformand i Faglige Seniorer.

Senest opdateret: onsdag 6. juni 2018

Ældrerådene i landets 98 kommuner bør skifte navn til seniorråd.

Tiden er nemlig løbet fra at betegne borgere, der er fyldt 60 år for ”ældre”. Derfor bør betegnelsen for de råd – der repræsenterer alle over 60 år i kommunerne – ændres til seniorråd, mener formanden for Faglige Seniorer i Nordsjælland, Peter Kay Mortensen.

I dag er der ingen 60-årige, der føler sig som ældre.

Peter Kay Mortensen, Faglige Seniorer

Han er parat til at tage debatten om, at ændre lovgivningen om ældreråd, så betegnelsen ”ældre” erstattes af ”senior”.

Føler ikke at råd repræsenterer dem

“Ordet ældreråd er misvisende og utidssvarende. I dag er der ingen 60-årige, der føler sig som ”ældre”. De fleste har tilknytning til arbejdsmarkedet, og den udvikling forstærkes de kommende år, hvor alderen for at gå på folkepension hæves. I min optik giver det derfor ingen mening at betegne folk i den aldersgruppe for ”ældre, for de kan ikke identificere sig som ”ældre” eller ”gamle”. De opfatter sig som seniorer med et aktivt liv,” siger Peter Kay Mortensen.

Seniorråd i hver 3. kommune

I hver 3. af landets kommuner har man valgt at kalde det lovbestemte ældreråd for seniorråd. Det viser en opgørelse, som Faglige Seniorers nyhedsbrev har foretaget på baggrund af tal fra foreningen Danske Ældreråd.  Opgørelsen omfatter samtlige 98 kommuner og viser, at:

  • Hele landet: 65 ældreråd, 32 seniorråd og 1 ældre-seniorråd
  • Region Nordjylland: 8 ældreråd, 2 seniorråd, 1 ældre-seniorråd
  • Region Midtjylland: 17 ældreråd, 2 Seniorråd
  • Region Syddanmark: 14 ældreråd, 8 seniorråd
  • Region Sjælland: 14 ældreråd, 3 seniorråd
  • Region Hovedstaden: 12 ældreråd, 17 seniorråd

Han mener, at de fleste først føler sig som ældre, når de er fyldt 80 år eller mere.

Moderne udtryk og godt navn

”Det er et demokratisk problem, hvis folk i 60’erne og 70’erne ikke opfatter ”ældrerådet” som en instans, der repræsenterer dem, og dermed undlader at deltage i valget til rådet. Jeg har også hørt mange sige, at de troede, at ældrerådet var en del af Ældresagen, og den forvirring om navnet kan også løses ved at ændre det til seniorråd”, siger Peter Kay Mortensen.

Han er også er medlem af hovedbestyrelsen i Faglige Seniorer, der repræsenterer 220.000 LO-medlemmer over 60 år.

Spørgsmålet om navneændring bliver en sag, når Danske Ældreråd holder repræsentantskabsmøde i maj.

Peter Kay Mortensen, Faglige Seniorer

Udmeldingen fra Peter Kay Mortensen kommer, efter at ældrerådet i Allerød i har skiftet navn til seniorrådet.

Formanden for rådet Kjel Bording Johansen siger til Frederiksborg Amtsavis, at ”seniorråd giver et mere moderne udtryk og er et godt navn”.

Kommer til debat

Peter Kay Mortensen varsler, at der på repræsentantskabsmødet i Faglige Seniorer i Nordsjælland 19. april kommer en fællesudtalelse med en opfordring til, at betegnelsen for kommunernes ”ældreråd” skiftes til ”seniorråd”.

”Og jeg er sikker på, at spørgsmålet om navneændring også bliver en sag, når Danske Ældreråd holder repræsentantskabsmøde i maj”, siger Peter Kay Mortensen.

Han siger dog, at han naturligvis har respekt for, at det er de lokale råd, der selv bestemmer, hvilken betegnelse de vil vælge.

Forening for ældreråd vil ikke ændre navn

Hos foreningen Danske Ældreråd – der repræsenterer samtlige landets 98 ældre- og seniorråd – er der ingen planer om at anbefale navneforandring.

Det blander vi os ikke i.

Erik Stagsted, formand Danske Ældreråd

”Vi forholder os udelukkende til lovgivningen, hvor rådene klart og tydeligt betegnes ”ældreråd”. Det ønsker vi ikke at ændre på. Hvis man lokalt ønsker at ændre navn til seniorråd, står det hvert enkelt råd helt frit. Det blander vi os ikke i, siger formanden for Danske Ældreråd, Erik Stagsted.

Nyt navn skal godkendes

Der er ældreråd eller seniorråd i alle landets kommuner. Det er bestemt ved lov, og der afholdes valg til rådene hvert fjerde år.

Hver kommune bestemmer selv, om det skal hedde ældreråd eller seniorråd. I lovgivningen betegnes rådene dog som ”ældreråd”.

Beslutter et råd at ændre navn fra ældreråd til seniorråd skal det godkendes af kommunalbestyrelsen.

Først publiceret: mandag 26. marts 2018
Artiklen er sidst opdateret onsdag 6. juni 2018 kl. 11:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.