Fordelen ved at spare op på en børneopsparing er, at afkastet på kontoen er skattefri for barnet.

Nu kan du sætte dobbelt så meget ind på barnebarnets opsparing

Nye regler betyder, at det er muligt at indbetale op til 6.000 kroner om året på børneopsparing. Fordelen ved at spare op på en børneopsparing er, at afkastet på kontoen er skattefri for barnet.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Har du penge i overskud og vil være god ved den næste generation, så er det nu blevet ekstra attraktivt at oprette en børneopsparing for barnebarnet.

Nye regler betyder, at det nu er muligt at sætte op til 6.000 kroner ind på børneopsparingen. Tidligere var beløbet 3.000 kroner.

Samtidig er det maksimale indskud også fordoblet, så der nu i alt kan sættes 72.000 kroner ind på børneopsparingen.

“Både forældre, bedsteforældre og oldeforældre kan oprette en børneopsparing til barnet. Men der kan kun oprettes én børneopsparingskonto for hvert barn, så man skal nok lige aftale indbyrdes i familien, hvem som opretter kontoen. For det er opretteren af børneopsparingen, som bestemmer hvilken bank pengene står i, og hvordan pengene eventuelt skal forrentes,” fortæller Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Afkast er skattefrit

Fordelen ved at spare op på en børneopsparing er, at afkastet på kontoen er skattefri for barnet. Og så selvfølgelig at pengene er låst, og først bliver udbetalt til en aftalt dato.

Ulempen er, at der kun kan oprettes én konto pr. barn.

I øjeblikket er renten for kontant placering af børneopsparinger ikke særlig høj på grund af det generelt lave renteniveau.

Investering istedet for opsparing

Derfor kan det være en idé i at investere børneopsparingen. Eventuelt med hjælp fra sin bank.

“Man kan lade pengene stå kontant, eller man kan investere dem på vegne af barnet. Det er dog vigtigt at huske, at det er barnets penge, så det er barnet, der beslutter hvad pengene skal bruges til, når de kommer til udbetaling  – selvfølgelig i samråd med barnets værger, hvis det sker inden barnet fylder 18 år,” forklarer Brian Friis Helmer.

Arbejdernes Landsbank har lavet en brochure, hvor du kan læse mere om private investreringer.

Hæves inden den unge fylder 21 år

Det er første gang siden ordningen med børneopsparing blev indført i 1972, at der permanent ændres på det beløb, som årligt kan indskydes på en børneopsparing. Det maksimale samlede indskud blev i 1999 forhøjet til 36.000 kr.

Kontoen skal være oprettet inden udgangen af det kalenderår, barnet fylder 14 år.

Pengene på børneopsparingen skal være hævet ved udgangen af det kalenderår, den unge fylder 21 år.

 

 

Først publiceret: mandag 7. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.