Varme slår ældre ihjel i udlandet: Sundhedsstyrelsen opdaterer advarsler
Midt i det ekstremt varme sommervejr har Sundhedsstyrelsen opdateret vejledningen og advarsler i forbindelse med hedebølger. Hvis du tager medicin og er du over 65 år skal du passe ekstra på.
Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019
Ældre og mennesker med dårligt helbred bukker under for varmen og dør under den hedebølge, der har ramt store dele af kloden.
Det rapporterer internationale medier.
Det gælder blandt andet Canada, hvor 54 personer – hovedsageligt ældre – meldes omkommet på grund af varmen.
I Japan meldes om 65 dødsfald den seneste uge, mens 22.000 er indlagt på hospitaler med hedeslag – halvdelen er ældre personer, lyder det fra myndighederne.
Læs også: Seniorer segner i solen – sådan undgår du hedeslag og solstik
Ældre skal især passe på
I Danmark har Sundhedsstyrelsen netop opdateret sin hjemmeside med advarsler og vejledning i forbindelsen med den hjemlige hedebølge, oplyser pressemedarbejder Signe Breitenstein.
De varme seniorer
- Særligt seniorer er i risiko for dehydrering, når det er ekstremt varmt.
- Årsagen er, at vi med alderen får mindre muskelmasse og dermed falder kroppens væskeindhold.
- Samtidig har mange ældre en svækket tørst. Mange er også i behandling med vanddrivende medicin og er derfor særligt udsatte for at blive dehydreret.
- Ældre kan heller ikke koncentrere urinen ligeså effektivt som yngre og er afhængige af at kunne producere en større urinmængde.
- Især er svækkede og syge ældre i risiko for dehydrering.
(Kilde: netdoktor.dk)
Især ældre og personer, der tager medicin er udsatte i den ekstreme varme, fremgår det af hjemmesiden.
”Det betyder også, at landets kommuner og plejehjem gennem sundhedsberedskabet har fokus på at forebygge og undgå, at ældre bliver syge i varmen,” fortæller Signe Breitenstein.
Varmt vejr og hedebølge kan give ubehag og resultere i varmesygdomme og i værste fald hedeslag. Hedeslag kan komme langsomt. For nogle kan det være svært at opdage i tide, at man er ved at nå en kritisk overophedning, fremgår det af Sundhedsstyrelsen hjemmeside.
Advarslerne gælder især blandt andet ældre over 65 år.
”Den naturlige aldring mindsker muligheden for at svede og derved at sænke kroppens temperatur naturligt. Kroppen er ikke altid i stand til at opfatte og reagere på temperaturstigninger, samtidig med at man ikke så let føler tørst. Det øger risikoen for hedeslag,” lyder advarslen.
Læs også: 6 kolde trick – sådan kommer du gennem hedebølgen
Medicin kan sløre tørst
For personer, der tager medicin, skal der være særligt agtpågivenhed. Også blandt ældre, der ofte også tager medicin mod en eller flere sygdomme.
”Nogle typer medicin kan forringe evnen til at svede eller føle tørst. Det gælder både receptpligtig medicin, håndkøbsmedicin og naturmedicin. Læs derfor indlægssedlen i pakningen grundigt. Visse typer af medicin kan også øge din risiko for hedeslag og gøre din hud mere følsom over for solens stråler,” lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
Du bør derfor være ekstra forsigtig med solen, hvis du regelmæssigt tager:
- medicin til hjerte og kredsløb f.eks. vanddrivende medicin og blodtryksmedicin
- medicin mod psykiske sygdomme (psykofarmaka)
- medicin mod infektioner (antibiotika)
- medicin mod malaria
- naturmedicin, f.eks. perikon mod nedtrykthed, modløshed og tristhed.
- andre typer medicin kan dog også øge din huds følsomhed over for lys
Læs også: Klar til tropenat? Sådan sover du godt under hedebølgen
Væskemangel kan påvirke virkning
”Du skal ikke holde op med at tage din medicin, selv om du oplever symptomer på lysfølsomhed. Du skal i stedet opholde dig meget i skyggen, undgå middagssolen, dække kroppen med tøj og bruge solcreme,” lyder rådet.
Væskemangel kan påvirke medicinens virkning og evt. øge risikoen for bivirkninger eller overdosis. Du skal derfor læse indlægssedlens bemærkninger om bivirkninger, opfordrer Sundhedsstyrelsen.
Læs også: Er du også træt af ulæselige indlægssedler – se her hvad du gør
Har du astma og eller en anden kronisk luftvejslidelse, kan du være mere udsat for symptomer, når lufttemperaturen er høj i en længere periode. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på at regulere din medicin, lyder opfordringen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Først publiceret: onsdag 25. juli 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:48