Flere og flere danskere får tinnitus, som ikke er en sygdom, men et symptom.

Tinnitus rammer især ældre: Men vi kan lære at leve med det

Tinnitus rammer rigtig mange, når vi kommer op i årene. For nogle er det invaliderende, men de fleste kan lære at leve med lydene.

Senest opdateret: tirsdag 9. april 2019

Måske kender du det selv. Mange seniorer har tinnitus – og flest mænd.

Tinnitus rammer mere end hver fjerde mand i 60’erne. Se bare vores grafik, som bygger på Sundhedsstyrelsens undersøgelse ”Den nationale sundhedsprofil 2017”.

Den er baseret på en spørgeundersøgelse, hvor folk selv har svaret, om de har en række sygdomme eller eftervirkninger.

Læs også: 7 sygdomme der rammer flest ældre

Alder og støj

Flere og flere danskere får tinnitus, som ikke er en sygdom, men et symptom.

Jo ældre man bliver, jo mere ødelægges ørets sanseceller, og det kan vi desværre ikke gøre noget ved.

Susanne Nemholt, audiologopæd.

Der er især to årsager, forklarer Susanne Nemholt, der er ph.d. og audiologopæd, og som har forsket i tinnitus.

“Alder og støj er de to hovedkilder til tinnitus. Jo ældre man bliver, jo mere ødelægges ørets sanseceller, og det kan vi desværre ikke gøre noget ved. Men når det gælder den anden årsag, som er støj, kan vi gøre meget. Vi kan forebygge, og derfor er det for eksempel vigtigt at passe på sin hørelse, når man arbejder i støjende omgivelser”.

Smartphones rammer hørelsen

Også i fritiden lurer faren, og i 2015 gik verdenssundhedsorganisationen WHO ud med en advarsel til især unge: Over en milliard unge risikerer at få nedsat hørelse på grund af støj fra for eksempel  koncerter, musikanlæg og ikke mindst smartphones med høretelefoner og lignende.

Når man får de første tinnitus-symptomer, melder bekymringerne sig: Holder det aldrig op, bliver det værre – hvordan skal man dog kunne leve med det?

De fleste lærer at ignore lydene

Men Susanne Nemholt kan berolige:

“Mange får tinnitus, men kun for få vil være så generede, at de får brug for hjælp. De fleste kan med tiden lære at ignorere lydene, men man skal være opmærksom på, at de kan ændre sig eller blive mere tydelige, hvis man bliver bekymret eller stresset. Nogle bruger ligefrem deres tinnitus som en slags stress-barometer”, fortæller Susanne Nemholt.

Har du mistanke om tinnitus?

Gå til en ørelæge (du behøver ikke henvisning) og få undersøgt hørelsen. Noget så banalt som en klat ørevoks kan faktisk give tinnitus.

Lad være med at google og at læse skrækhistorier. Vores hørelse og følelser hænger sammen, og jo flere ”negative” følelser, man har overfor sin tinnitus, jo mere vil man i sidste ende høre den.

Har man også et høretab, bør man starte med et at prøve et høreapparat og se, om det hjælper. Det gør det ofte, fordi det fremhæver de lyde, man gerne vil høre. Derved bliver der mindre plads til tinnitus-lydene.

Kontakt et kommunikationscenter og få en samtale med en audiologopæd (tale-hørekonsulent) med særlig viden om tinnitus. Denne hjælp bliver betalt af ens kommune.

Du finder det nærmeste kommunikationscenter - KLIK HER

Du kan læse mere om tinnitus på Høreforeningens hjemmeside - KLIK HER

Kilde: Susanne Nemholt

 

Først publiceret: onsdag 20. februar 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 9. april 2019 kl. 10:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.