En gruppe dreng var udsat for grov mishandling, mens de var på det nordsjællandske drengehjem Godhavn i perioden fra 1945 til 1976.

Drenge fik tæsk og misbrugt: Nu siger Mette undskyld

Drengene fra børnehjemmet Godhavn var udsat for fysisk og psykisk misbrug i en lang årrække. De har siden kæmpet for en officiel undskyldning, og den får de som det første, hvis Mette Frederiksen danner regering.

Senest opdateret: søndag 22. september 2019

Hvis Mette Frederiksen bliver statsminister vil hendes første handling være at give en undskyldning på Danmarks vegne til Godhavnsdrengene.

En gruppe drenge, der var udsat for grov mishandling, mens de var på det nordsjællandske drengehjem Godhavn i perioden fra 1945 til 1976.

“Myndigheder så ingenting eller gjorde ingenting. Staten svigtede dem, der havde mest brug for den. Det her er et af de mørkeste kapitler i nyere danmarkshistorie. Men vi kan stadig nå at give ofrene en oprejsning,” sagde Socialdemokratiets formand i sin tale på Folkemødet.

Drenge: En fantastisk nyhed

For Godhavnsdrengene, som i årevis har forsøgt at få en undskyldning fra Danmark for den mishandling de var udsat for uden at myndighederne greb ind, er det en fantastisk nyhed.

“Det er en kæmpesejr for dem. De har kæmpet for det her i 15 år. De har aldrig bedt om penge, men om en officiel anerkendelse af, at den danske stat ikke levede op til sin tilsynspligt,” siger Ole Tornbjerg, dokumentarist og forfatter til romanen “Drengen fra Godhavn”, der bygger på virkelige hændelser og mange interviews med “Godhavns-drenge”.

Han er glad for budskabet fra Mette Frederiksen.

– Det vil være med til at fratage dem den skyld og skam, som mange af dem har følt. Det var ikke dem, der var noget galt med, men samfundet, der svigtede, siger Ole Tornbjerg.

Jeg er glad og taknemmelig

Den 64-årige Peer Balken fra Vanløse er en af de drenge, der blev anbragt på børnehjemmet Godhavn som barn. Han er tydeligt glad og berørt, da A4 Nu overbringer ham nyheden:

– Det håbede jeg også ville ske. Det er jeg meget glad og taknemmelig for. Det er jo det, vi har kæmpet for i så lang tid, og så er det jo rart, at der er nogle politikere, der holder deres løfter.

Hvad betyder det for dig, hvis der kommer en undskyldning fra Danmark?

– Et eller andet sted betyder det, at jeg kan holde op med at have den følelse af, at jeg egentlig selv var skyld i den opdragelse, jeg fik. Det har jeg jo kæmpet med, siden jeg blev voksen. Det er en af de ting, undskyldningen betyder for mig.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Først publiceret: fredag 14. juni 2019
Artiklen er sidst opdateret søndag 22. september 2019 kl. 15:06

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.