Bedemænd gik forbi spisesalen på plejehjemmet med først en tom kiste og siden med en afdød i kisten. Billedet er ikke fra den aktuelle sag.

Pårørende i chok: Lig båret forbi spisesal

Plejehjem vil ikke ændre procedure ved afhentning af afdøde beboere.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Det er ikke hverdagskost, at spise frokost samtidig med, at to bedemænd kommer gående med en afdød i en kiste.

Men det var det Ole Müller oplevede, da han spiste frokost på sin hustrus plejehjem, Falkenberg.

Han sad i spisesalen sammen med flere andre, da bedemændene indenfor i plejehjemmet først gik forbi med en tom kiste og siden vendte tilbage og passerede med en afdød i kisten.

Så kommer de bare brasende gennem spisesalen med en død mands kiste.

“Man taler så meget om ældre og respekten for dem og deres værdighed. Der er mange syge og svækkede ældre, som tilbringer deres sidste dage på Falkenberg, og så kommer de bare brasende gennem spisesalen med en død mands kiste, mens folk sidder og spiser bankekød ved bordene. Det er for dårligt,” siger en chokeret Ole Müller til Helsingør Dagblad.

Det er normalt

Men det er normal procedure, oplyser plejehjemmet i Apperup ved Ålsgårde. Det er nemlig de pårørende, der rekvirerer bedemændene, så plejehjemmet ved ikke altid, hvornår bedemændene kommer.

Og sådan vil det blive ved med at være, siger plejehjemsleder, Helle Lund. Hun har fuld forståelse for, at Ole Müller har haft en voldsom oplevelse, men hun vil ikke beklage hændelsen.

“Når en af vores beboere dør, vil naboerne og andre, som har fået et forhold til afdøde, gerne sige ordentligt farvel og følge kisten ud til ligvognen. Vi synes, både det er smukt og respektfuldt at tage afsked med en beboer på den måde,” forklarer Helle Lund til B.T. og fortæller, at det er første gang i de 15 år hun har været leder af plejehjemmet, at pårørende har følt ubehag ved det.

Vil ikke ændre praksis

Plejehjemslederen siger desuden til B.T., at hun ikke umiddelbart vil ændre praksis, men synes at det er en god lejlighed til, at tage en debat om døden, og hvordan vi viser afdøde respekt.

Falkenberg har typisk lidt over 70 beboere, og Helle Lund vurderer overfor B.T., at ti beboere dør hvert år.

Hvad mener du?

Er det OK at bære en kiste forbi spisesalen på et plejehjem? Din mening om sagen er velkommen. Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

LIG BÅRET FORBI FROKOST-SPISENDE PÅ PLEJEHJEMDet er ikke hverdagskost, at spise frokost samtidig med, at to bedemænd…

Slået op af Faglige SeniorerTorsdag den 12. september 2019

Først publiceret: torsdag 12. september 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:27

Emner: