Mogens Lykketoft

Lykketoft: “Helle Thorning manglede en klar holdning til, hvad der er opgaven for en socialdemokratisk statsminister”

Det havde været rart, hvis journalister havde anmeldt min erindringsbog i sin helhed inden de falder over nogle få sætninger om Helle Thorning, skriver Mogens Lykketoft. I en kommentar fastholder han, at Thornings regering "manglede det socialdemokratiske DNA".

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Den 2. oktober udkommer min beretning på 560 sider om alt det, jeg har oplevet i dansk politik gennem langt mere end 50 år – som socialdemokratisk studenterleder, medarbejder i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd samt skatte-, finans- og udenrigsminister, ordfører og partiformand såvel som formand for Folketinget og for FN’s Generalforsamling.

Jeg har fået lov at få spændende tilværelse med oplevelser, som er de færreste beskåret. Meget blev nået, og store nye udfordringer har meldt sig.

Heldigvis kan jeg slutte bogen med at udtrykke min store glæde over, at vi nu har fået en regering helt efter mit hjerte – en regering, der vil mindske uligheden og har meget høje ambitioner for klimaindsatsen.

Jeg gennemgår i bogen omhyggeligt, hvorfor jeg savnede det socialdemokratiske DNA i hendes regering.

Mine 38 år i Folketinget kunne ikke være sluttet på bedre baggrund – med en statsminister samt finans- og udenrigsministre, som jeg har samarbejdet godt med en mange år, og som jeg har længe håbet at se i spidsen for det danske samfund.

I bogen “Erindringer – Holdning og Handling” gør den socialdemokratiske nestor Mogens Lykketoft brættet op efter et langt liv i politik.

Helle Thorning var en fejltagelse

Jeg har prøvet at skrive en bog, der kan bidrage til at kaste mere lys over vigtige begivenheder i landets og Socialdemokratiets historie siden midten af 1960’erne.

Jeg forsøger at være ærlig om både egne og andres sejre og nederlag.

Om Mogens Lykketoft

Mogens Lykketoft skriver kommentarer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

 • Mogens Lykketoft var medlem af Folketinget 1981-2019.
 • Formand for Folketinget 2011-2015
 • Formand for Socialdemokratiet 2002-2005.
 • Socialdemokratiets politiske ordfører 1991-1993 og 2001-2002.
 • Han har været skatteminister, finansminister og udenrigsminister.
 • Fra 2015 til 2016 var han formand for FNs' generalforsamling.
 • Han genopstillede ikke ved valget 5. juni 2019.
 • Mogens Lykketoft er født 9. januar 1946 i København.

Derfor er jeg lidt ked af, at nogle medier – før bogen kom på gaden – enøjet fokuserede på nogle få sætninger om, at Helle Thorning var en fejltagelse som statsminister.  Det havde været dejligt, hvis journalisterne først havde læst og anmeldt bogen i sin helhed.

Nedslående oplevelse

Jeg synes Helle Thorning er en sympatisk person med et stærkt europæisk engagement.

Men jeg gennemgår i bogen omhyggeligt, hvorfor jeg savnede det socialdemokratiske DNA i hendes regering, og at regeringen derfor blev en nedslående oplevelse for mange socialdemokrater.

Jeg peger for eksempel på aftalen med VK-partierne i 2012, hvor man lettede skatten i toppen og skar ned på reguleringen af dagpenge og pensioner, selv om man kunne få et socialt mere acceptabelt resultat med Enhedslisten. Desuden nedsættelsen af selskabsskatten i 2013, som var kombineret med nedskæringer i kontanthjælpen og delsalget af DONG til en af de mest skurkagtige amerikanske investeringsbanker, Goldmann Sachs.

Det var en politik, som jeg mener viser, at Helle Thorning manglede en klar holdning til, hvad der er opgaven for en socialdemokratisk statsminister.

Hvad mener du?

Mogens Lykketoft har med sin erindringsbog skabt ny debat om den tidligere statsminister Helle Thorning og hendes socialdemokratiske regering fra 2011 til 2015.

Han mener, at Helle Thorning var en fejltagelse som statsminister.

Er du enig eller uenig? Din mening er velkommen. Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2417172988330965?__xts__[0]=68.ARBInfACCXlAVo7L8PA9mLVHX24noKyi_B_uc-xZNAZIxcZWFmna9GupGdFuQNgVSxtxIlHIb_0RtLD3Jw840Op7EOxOYsOxlRzXcEDsLJY3gpPT3VMAQEXMLQdtBRDzd_nPw1gFum35M8cvLZMox8Swg_gWsrj-p9U5hv-kV_X0QrSp0-fhALUFsTVo8uXz1Bq1_PIp8JvRi7VJ7zqnVoZ36kx9Z04PyxWRhvwZxRS_juShDwc9Qkj57dTUyjf4KnF5GB0UPTmnRtqSsoGmgjIowepYzMYXsNhHcbtup4GX4dosXBXHgkqQEcoRwSEJ6euJ&__tn__=-R-R

 

Først publiceret: fredag 20. september 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:26

Se, hvad vi ellers skriver om:

 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.