Omkring 15 procent af landets pensionister over 60 år ryger dagligt. Det viser en opgørelse af rygevaner fra Sundhedsstyrelsen.

Høj cigaretpris rammer pensionister: Sæt ældrechecken op

Ældrechecken skal sættes op med 6.000 kroner om året for at kompensere for nye tobaksafgifter, mener Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

De nye tobaksafgifter rammer pensionister hårdt. Derfor skal ældrechecken hæves med 6.000 kroner for at kompensere for højere cigaretpriser, mener fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer.

”Vi foreslår, at man øger ældrechecken for disse meget sårbare grupper af pensionister. En forhøjelse af ældrechecken på 6.000 kroner vil kompensere for de stigende udgifter, som rygerne vil få med højere tobakspriser,” siger Ole Ibsen, landsformand for Faglige Seniorer, der har over 230.000 medlemmer over 60 år.

7.300 kroner mere om året til røg

Regeringen foreslår at forhøje tobaksafgifterne med 25 procent. Det svarer til en prisstigning på en pakke cigaretter på 10 kroner.

Det vil i følge Faglige Seniorer ramme mange sårbare grupper af pensionister hårdt på pengepungen

For en pensionist, der ryger 20 cigaretter om dagen, vil den årlige regning løbe op i 3.650 kroner om året.

Ryger pensionisten 40 cigaretter om dagen, er regningen på 7.300 koner.

Omkring 15 procent af landets pensionister over 60 år ryger dagligt. Det viser en opgørelse af rygevaner fra Sundhedsstyrelsen.

Det svarer til at omkring 150.000 folkepensionister må forvente en prisstigning på omkring 3.650 kroner om året.

Svært for ældre at stoppe

Omkring 41 pct. af rygerne opgiver ifølge samme undersøgelse, at de er afhængige af nikotin som begrundelse for at ryge.

’Det er en meget svær situation for pensionisterne. De kommer virkelig til at miste på den økonomiske rådighed. Alle ved, at det kan være svært især for en befolkningsgruppe, som har røget igennem mange år at stoppe med at ryge,” siger Ole Ibsen.

”Vi kan sagtens bakke op om, at man sætter ind med forebyggelse overfor de mange unge som begynder at ryge. Men for de ældre er det meget vanskeligere. Derfor bliver man nød til at se på en økonomisk kompensation ikke mindst i forhold til de pensionister, der har mindst,” siger han.

Læs også: Danskerne dropper smøgerne og lever længere

Større stigning er økonomisk katatrofe

Ole Ibsen siger, at han godt er klar over, at en forhøjelse af ældrechecken vil komme flere til gode end de pensionister, der ryger.

”Men med forslaget vil vi helt sikkert komme nogle af de mest økonomisk udsatte pensionister til gode,” siger han.

For personer, der kun lige kan få økonomien til at løbe rundt, vil ekstraregningen have store økonomiske konsekvenser. Og det vil helt sikkert have katastrofale økonomiske konsekvenser, hvis afgifterne på cigaretter bliver forøget med 50-100 procent, mener Faglige Seniorer.

Rygestop-kampagner virker ikke

Undersøgelser viser, at det preller af på de ældste rygere, når Kræftens Bekæmpelse i kampagner opfordrer til, at danskerne skodder smøgerne.

Rygere på 65 år og derover er dem, hvor færrest oplyser, at de gerne vil holde op med at ryge.

Især blandt rygere over 75 år er der et stor flertal, der ikke har tænkt sig kvitte smøgerne.

Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen, der er offentliggjort i den såkaldte nationale sundhedsprofil.

Læs også: Kampagner preller af: ældre rygere siger nej til at droppe smøgerne

Hvad mener du?

Sætter regeringen priserne på cigaretter op med 25 procent vil det ramme de dårligst stillede pensionister, der ryger. Faglige Seniorer foreslår, at ældrechecken forhøjes med 6.000 kroner som kompensation.

Er det efter din mening en god eller dårlig ide? Din mening er velkommen – deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2417692951612302?__xts__[0]=68.ARDojPC0Ipsxfo-pCqNAvnf3xPUrBnnj_JgHA5D1zesDSzV3PJTwm4A5WcgGCVLoYGd8bVJB6ZPNUt3BG9ML4uxZ1QwL-bBA3isqfWuWeEUT9ynQmNl7lJsEQp4F0GULgsGRIPla0jBxtyTAvvmyVeZI8Cfb1yqZwJc0PF1prAtpC09zGfe5i_BLIIsZc46oFETSneuZyfIQjElM5CaQTCQfJwaYBB6kZkdleeSzhGV81eslILJHtbrAUWsVbvPjhBbow_e3Ql2IDEFuykLWdOTsomT-VgiXOdwcfRehJBGO5cUF3ybBMZfo9eCHbF_Zbpox4qRZEb1Ro70jpvFurTq74Q&__tn__=-R

 

Først publiceret: fredag 20. september 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.