Slut med ekstra hjælp: Kommuner sparer klippekort til svage ældre
Slut med et ekstra bad eller en gåtur i skoven ved at benytte sig af klippekortordning. Opgørelse viser, at over 15 kommuner vil spare på ekstra hjælp til de svageste ældre. Se om det er din kommune
Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020
Det går nu over de svageste ældre, at en række kommuner sparer på den populære klippekortordning, der har givet mulighed for et ekstra bad, en tur i skoven eller besøg hos frisøren.
Foreløbig har mere end 15 kommuner besluttet at spare på klippekortet eller helt droppe det, viser en opgørelse, som Fagbladet FOA har foretaget.
Beboerne mister både det sociale ved at komme på tur og muligheden for at lave noget, de godt kan lide.
Mette Borrisholt Andersen, tillidsrepræsentant ved Virklund Plejecenter
Kortet har givet de ældre mulighed for en halv times ekstra hjælp om ugen efter eget valg.
Læs også: Finanslov: faglige Seniorer frygter digebrud i ældreplejen
Nu en del af bloktilskuddet
Det var den tidligere regering med ældreminister Thyra Frank der indførte klippekortet.
Der blev afsat en pulje på 380 millioner kroner om året i 2017 og 2018 til ordningen, som kan anvendes af ældre på plejecentre.
Fra i år får kommunerne fortsat pengene. Men nu over det kommunale bloktilskud.
Det betyder, at kommunerne kan vælge at bruge pengene til andre formål.
Ældre bliver låst fast
En af de kommuner, der har valgt at afskaffe klippekortet, er Silkeborg Kommune, der på den måde henter en besparelse på 3,1 millioner kroner om året.
Sådan sparer kommuner på klippekort
Følgende kommuner har foreslået at reducere, omlægge eller spare klippekortet i år eller gennemført besparelser med virkning fra i år:
Norddjurs, Faaborg-Midtfyn, Silkeborg, Stevns, Mariagerfjord, Svendborg, Lyngby-Taarbæk, Glostrup og Lejre.
Der kan være flere kommuner, som planlægger at spare på klippekortene, som Fagbladet FOA ikke kender til.
Kilde: Fagbladet FOA
Mette Borrisholt Andersen, tillidsrepræsentant ved Virklund Plejecenter, ærgrer sig over den beslutning.
“Beboerne mister både det sociale ved at komme på tur og muligheden for at lave noget, de godt kan lide. De ældre borgere bliver låst fast, fordi der ikke bliver tid til at tage med dem ud at se håndbold for eksempel,” siger hun til Fagbladet FOA.
Lige så godt sende robot
Også den lokale FOA-afdeling sig over kommunens beslutning.
“Nu begynder man at spare på relationen, selvom alle ved, at den rigtig vigtig. Det er sørgeligt. Man kan næsten lige så godt sende en robot,” siger formand Social- og Sundhedssektoren ved FOA Silkeborg-Skanderborg Lone Smedegaard.
Besparelsen vil ikke kun få betydning for de ældres livskvalitet. Også social- og sundhedspersonalets faglighed bliver ramt, lyder det fra formand for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann.
“Det gode ved klippekortsordningen er, at vores medlemmer får lov til at gøre noget udover det, de plejer til gavn for de ældre. De kan bruge deres faglighed bredere og lave nogle andre ting med borgerne. Og det giver en større kvalitet i arbejdet,” siger han til Fagbladet FOA.
Kommune: Det er en serviceforringelse
Silkeborg kommune har valgt at spare klippekortordningen fra årsskiftet. Det selv om formand for kommunens sundheds- og ældreudvalget, Gitte Willumsen erkender, at mange ældre har været glade for ordningen.
“Det er da en serviceforringelse, det hersker der slet ikke tvivl om. Men vi har valgt at afskaffe klippekortet på plejecentrene, fordi man har mulighed for at lave relationsarbejde på en anden måde end i hjemmeplejen,” siger Gitte Willumsen.
Er det OK at kommuner afskaffer klippekort til ældre?
Hvad mener du?
Efter at puljepenge til klippekort til ældre er overført til de kommunale bloktilskud, har flere end 15 kommuner valgt at spare på klippekort-ordningen – eller helt afskaffe klippekortet.
Er det efter din mening OK at kommunerne bruger pengene, som de vil – eller bør de fortsat bruge pengene som de var tiltænkt? Din mening er velkommen – deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side.
https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2441165419265055?__xts__[0]=68.ARBlresUhyb5SvcM7s-wg-MQIjbLsD7YXZyIZ8tBJgqLN4_8-2VBJLHAqfBMQWD86ZElkWPfDaqKht4CB5uFb6rzFQDub2O27nd80Di6OdVknDOvQqZ18opLet6HrN4CYdQKvw9TaSNgIvZ_FXn7nfvm11jtq9eF_5O8jcdhUNv0XUlS4gYHwrzAQqTjfM6jUu7_lD5Dqc_wp_hKKLw1nCBLFXuAU9sLl2PaNFQgX2R594t7GZX3JCeLI4L8w6j29LsqWOOfjl2UwQiOVJHV4mJ-rwMRLaizf-I_BDrzklNWOAww3KX6FawNofrWdJoMn4NaIY0smsUavoGgr9aJN6v3jg&__tn__=-R
Først publiceret: onsdag 2. oktober 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:29