Kongres: Det skal kunne betale sig at arbejde – også for seniorerne
Seniorer, der arbejder, kan risikere at betale 80 procent i skat og modregning. Det skal der laves om, på, fastslog landsformand Ole Ibsen på Faglige Seniorers kongres.
Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020
Det skal altid kunne betale sig at tage et arbejde. Også for folkepensionister, der kan og vil tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet nogle timer eller dage om ugen.
Men det er langtfra tilfældet.
Der bliver altså kun 20 øre tilbage til de, der gør en ekstra indsats, hver gang de tjener en krone.
Ole Ibsen. landsformand, Faglige Seniorer
”Pensionister, der arbejder, kommer hurtigt til at betale op til 80 procent i skat og modregning i pension og tillæg. Der bliver altså kun 20 øre tilbage til de, der gør en ekstra indsats, hver gang de tjener en krone. Det er helt godnat,” lød det fra landsformand Ole Ibsen i sin beretning på Faglige Seniorers kongres på Hotel Nyborg Strand.
På kongressen var seniorernes vilkår på arbejdsmarkedet i fokus.
Tal viser, at blandt de 60-70-årige er beskæftigelsen på otte år steget med 25 procent. Mange over 65 år arbejder efter folkepensionsalderen nogle timer eller dage om ugen. Eller fuldtid.
”Det skal altid kunne betale sig at arbejde. Fornyelig har både de konservative og de radikale lanceret forslag, er helt skal fjerne modregningen i pensionen, hvis man supplerer sin folkepension med en arbejdsindtægt. Så Faglige Seniorers har her sat en dagsorden, som slet ikke er udtømt endnu,” lød det fra Ole Ibsen.
Læs også: Forslag: Brug håndværkerfradrag til at gøre boliger egnede for ældre
Minister er positiv
Faglige Seniorer har udarbejdet en 10-punkts plan for, hvordan flere seniorer kan fastholdes på arbejdsmarkedet.
Planen er blevet modtaget positivt af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og formanden for Seniortænketanken, tidligere LO-formand Harald Børsting, oplyste Ole Ibsen
Han fastslog, at der med de mange reformer de seneste 10-15 år af efterløn og pension er der skabt stor usikkerhed om reglerne for seniorer på arbejdsmarkedet.
”Det skal stå glasklart for enhver, der planlægger sin afgang fra arbejdsmarkedet, hvad det betyder, hvis man bliver lidt længere, og hvad det betyder, hvis man stopper her og nu,” sagde Ole Ibsen.
Seniorsamtaler om at fortsætte i job
Seniorsamtaler på virksomhederne med medarbejdere, der står overfor at kunne gå på pension, bør derfor også handle om, hvad der skal til for, at man bliver i jobbet.
Undersøgelser viser, at hvis ledelsen signalerer, at den gerne ser, at medarbejderen bliver i jobbet, kan tidspunktet for fratrædelsen rykkes i gennemsnit halvandet år.
”Derfor er vores ønske til arbejdsmarkedets parter: Se nu at få sat den positive seniorsamtale på dagsordenen og gør det til en ret for alle,” lød det fra Ole Ibsen.
Hvis erfaringer fra Sverige med at stimulere seniorarbejdsmarkedet bliver omsat til det Danmark, vil det kunne øge beskæftigelsen blandt seniorer med 50.000 personer.
Tidlig pension for nedslidte
Han bakkede samtidig op bag regeringen og statsminister Mette Frederiksen og forslag om tidligere folkepension for dem, der er nedslidte og ikke har kræfterne til at arbejde helt frem til pensionsalderen.
”Vi ved, at det er en rigtig svær øvelse, Vi ved også godt, at det ikke er en ny efterlønsordning. Men Faglige senior står bag dig,” fastslog Ole Ibsen i sin beretning.
Beretningen blev tirsdag enstemmigt vedtaget af de 183 delegerede fra hele landet, der deltog i Faglige Seniorers kongres.
Fakta: Faglige Seniorer
Medlemmer af Faglige Seniorer er seniormedlemmerne fra 18 FH-forbund: 3F, Blik- og Rørarbejderforbundet, BUPL, Danmarks Lærerforening, Dansk El-forbund, Dansk Jernbaneforbund, Dansk Metal, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd. FOA, Fødevareforbundet NNF, HK, HKKF Hærens Konstabel og Korporalforening, Malerforbundet, Postpensionisternes Landsforening, Serviceforbundet, Socialpædagogerne, og Teknisk Landsforbund.
Disse forbund er kollektivt medlem af Faglige Seniorer og betaler det årlige medlemskontingent på dine vegne.
Se de mange medlemsfordele her
I alt har Faglige Seniorer mere end 260.000 medlemmer fordelt på 550 seniorklubber fordelt over hele landet. I løbet af et år holder klubberne tilsammen mere end 10.000 forskellige arrangementer. Dans, rejser, udflugter, foredrag og meget andet.
Faglige Seniorer holder kongres hvert 3. år.
Først publiceret: tirsdag 22. oktober 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:23