"Når jeg ser en ældre båd i en havn, er jeg lige henne og kigge på lanternen og se, om den indeni er præget af et "A" og et årstal. For så er det en lanterne jeg selv har lavet," fortæller Arne Skovshoved, der fylder 75 år 30. november. Foto: Carsten Elert

Fylder 75 år: Arne har styr på mekanikken

Arne Skovshoved har bygget skibslanterner, kørt med mælk, lagt brosten og har været tillidsmand i 18 år. Blandt rigtig meget andet. Og så kan han starte sin egen radiostation, hvis han vil. Nu fylder han 75 år - stadig med fuld fart på.

Senest opdateret: tirsdag 19. november 2019

“Jeg drømmer om at vi får en større tilslutning og en større aktivitet i vores lokale Faglige Seniorer. Det er rigtigt vigtigt at klubberne ikke dør ud, og vi har så mange spændende aktiviteter. Dem så jeg gerne vi fik flere involveret i,” siger Arne Skovshoved der fylder 75 år 30. november. Arne er sektionsformand for Faglige Seniorer i Vestsjælland.

Arne blev født på Tuse Næs Gamle Skole i Odsherred og døbt i Hørby Kirke 1. januar 1945. Familien flyttede til Sasserup og Arne kom i Søstrup Skole.

Vi forsøger at få etableret flere kommunegrupper, og vi understøtter ældrerådsarbejdet.

Finmekanik og skibslanterner

“På grund af et medfødt handicap blev jeg opereret i foden og kom så på Geelsgård kostskole i Virum, hvor jeg startede i 4. klasse og endte med at ta’ realeksamen. Mit ønske var egentlig at blive radiomekaniker, og finmekanik fik jeg også afprøvet hos Vanførefonden på Esplanaden i København. Her havde de nogle kontakter der gjorde, at jeg kom i lære hos Brønberg og Tandrup i Store Kongensgade. Det var omkring 1965, og her blev jeg færdigudlært efter blandt andet at have lavet rigtig mange af de skibslanterner, som virksomheden solgte verden over. De fleste lavet i kobber. Jeg har stadigvæk nogle, som jeg selv har lavet. Og når jeg ser en ældre båd i en havn, er jeg lige henne og kigge på lanternen og se, om den indeni er præget af et “A” og et årstal. For så er det en lanterne jeg selv har lavet!

Jeg var medlem af idrætsforeningen LAVIA hvor vi spillede fodbold, volleybold og bordtennis. Og jeg rejste til blandt andet både Norge og Sverige og fortalte om, hvordan man starter og driver en idrætsforening.

Mælk fra gårdene

I min læretid boede jeg i Holsteinsgade i et pensionat, og det var her jeg fandt min kone Birgitte, der var i køkkenet. Vi blev gift i 1969 og fik barn i 1970. Og sidenhen 2 børn mere. Nu har vi netop haft guldbryllup. I 1970 flyttede vi til Holbæk, og jeg kørte for min far, der havde et vognmandsfirma. Tidligt op om morgenen og hente mælk på gårdene og så ind til Københavns bymejerier: Solbjerg, Enigheden, Gladsaxe og Trifolium. Det gjorde jeg i 6 år, og så lukkede mejerierne ét efter ét.

Blandt andet oplevede jeg, at de Radikale i Byrådet forsøgte at udlicitere Vej og Park. Det fik vi forhindret omkring 1984.

Jeg kom så til Vej og Park i Holbæk i 1979, og der var jeg i 25 år og stoppede i 2004 og gik på efterløn. Men i 18 år var jeg tillidsrepræsentant her. Det var interessant at være tillidsrepræsentant. Blandt andet oplevede jeg, at de Radikale i Byrådet forsøgte at udlicitere Vej og Park. Det fik vi forhindret omkring 1984. Det er en af mine sejre!

Jeg kan starte min egen radio

Men jeg arbejdede jo naturligvis samtidig med, at jeg var tillidsmand. Lagde brosten og sidenhen kørte jeg i mange år med gummiged på forskellige anlægsarbejder. Jeg har flyttet rigtig megen jord i Holbæk og kan stadig genkende mange af de områder, jeg har anlagt. Undervejs tog jeg en række kurser; blandt andet nivelleringskursus og andre.

Efter jeg gik på efterløn i 2004, har jeg passet og ombygget vores hus. Jeg reparerer selv min Volvo, der er 19 år gammel – i hvert fald alt det mekaniske. Elektronikken må et værksted klare.

Jeg kan faktisk starte min egen radio, hvis jeg vil.

Og på et tidspunkt tog jeg et brevkursus i radioteknik og kom i Regstrup walkie-talkie klub. Vi var også nogle stykker, der tog kursus i radiolicens i Roskilde, så jeg kan faktisk starte min egen radio, hvis jeg vil.

Mine 3 børn er blevet til 8 børnebørn, og de skal også passes. Ferie holder vi helst i Danmark. Vi var på Samsø i sommer med hele den store familie, og vi tænker lidt at gøre det samme på Bornholm næste år.

Meget at se til i seniorarbejdet

Og så sad jeg jo i bestyrelsen for 3F i Holbæk. Jeg kom i Seniorklubben og blev formand. Det er jeg fortsat, samtidig med at jeg er formand for sektionen i Faglige Seniorer. Her er rigtig meget at se til. Vi forsøger at få etableret flere kommunegrupper, og vi understøtter ældrerådsarbejdet. Og hvert år afholder vi mange borgermøder med deltagelse af de lokale politikere. Det er velbesøgte arrangementer,  og det giver indflydelse på det lokale.

Der er ikke planer om at fejre fødselsdagen specielt, men jeg kan dog mærke at mine børn skumler med et eller andet. Så fejret bliver det nok.”

Først publiceret: fredag 8. november 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 19. november 2019 kl. 09:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.