Ældre skal ikke opleve, at kvaliteten af velfærden er forskellig fra kommune til kommune.

Faglige Seniorer om udspil: Retfærdigt bidrag til bedre ældreservice

Regeringens plan for bedre balance mellem kommunerne vil styrke den samlede service til mange svage ældre, mener Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Regeringen fremlagde torsdag sit forslag til ændret udligning mellem landets kommuner.

Med udspillet flytter regeringen 1,4 milliarder kroner fra især velstillede kommuner i Nordsjælland og hovedstaden til blandt andet provins- og yderkommuner.

Et af regeringens mål er, at kommuner med mange svage ældre får flere penge.

”Udviklingen i antallet af ældre er en stor udfordring for mange kommuner i dag. Og en del kommuner har følt sig tvunget til at spare på servicen overfor ældre. Derfor er det godt, at regeringen nu tager initiativ til at skabe en bedre balance mellem kommunerne. Det vil styrke den samlede service til mange svage ældre,” siger Ole Ibsen, der er landsformand i fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer.

Bedre mulighed for værdig ældrepleje

Regeringen vil med reformen indføre et nyt levetidskriterie, som betyder, at kommuner med mange svage ældre nu får bedre muligheder for at etablere en værdig ældrepleje, fremgår det er udspillet.

Sådan vil regeringen skabe balance

Udpluk fra regeringens udspil til en udligningsreform
• Én fælles landsudligning. Hovedstadsudligning og provinsudligning afskaffes
• Nyt hovedstadstilskud målrettet udsatte hovedstadskommuner
• Én milliard kroner målrettet udsatte yderkommuner
• Et knæk i selskabsskatteudligningen
• Øget refusion i dyre socialsager
• Reform af styreformen i København, Aarhus, Odense og Aalborg
• Loft over rabat til de mest velhavende kommuner i overudligningsordning
• Flere penge til kommuner med mange svage ældre
• Større vægt på sociale udgiftsbehov
• Boligkriterier skal følge med udviklingen
• Au pairs skal ikke udløse tilskud
• Kommuner, som skal bidrage mere, kan vælge at sætte skatten op
• Rimelig overgang til nyt system

Kilde: Råd til velfærd i alle kommuner – mere retfærdig udligning, Social- og Indenrigsministeriet.
Hent udspillet her

”Vores udspil handler om retfærdighed og velfærd, og at Danmark er for lille til store forskelle. Borgerne skal ikke opleve, at kvaliteten af velfærden er helt forskellig fra kommune til kommune. Jeg vil gerne appellere til solidaritet fra de mest velhavende kommuner og minde om, at denne regering i økonomiaftalen har sørget for, at der følger penge med til det stigende antal børn og ældre,” siger social- og indenrigsminister Astrid Krag.

Styrket økonomi

Der er stor forskel mellem kommunerne i forhold til antallet af ældre i fremtiden og dermed også på de udfordringer, som kommunerne står overfor.

”Derfor er vi som ældreorganisation tilfredse med, at regeringen samtidig har lovet styrke økonomien til de stigende udgifter til ældreservice i forbindelse med de årlige økonomiforhandlinger mellem staten og kommunerne,” siger Ole Ibsen.

I 2020 har regeringen øget servicerammen for de kommunale udgifter med 2,2 milliarder kroner.

Tungt ansvar på kommunerne

Regeringen fremlægger om kort tid den såkaldte velfærdslov, der vil forpligte sig til at udgifterne skal stige i takt med, at der blive flere ældre borgere.

”Sammen med en mere retfærdig udligning, må og skal det føre til bedre budgetter på ældreområdet. Nu hviler der et tungt ansvar på kommunalbestyrelserne, så vi kan få en bedre og mere værdig ældreomsorg. Det fortjener vores ældre medborgere’, siger Ole Ibsen.

Stor forskel på kommuner

Gentofte lever de ældre i gennemsnit 6 år længere end på Lolland. Andelen af ældre vokser især i yderkommunerne, og samtidig er det også her, de allersvageste ældre bor.

“Udgiftsbehovet til ældre over 65 år er simpelthen større på Lolland end det er i Gentofte. Det er et resultat af ulighed i sundhed, som desværre er en realitet på tværs af landets kommuner. Derfor skal der flyttes penge til de kommuner, hvor borgerne har en lav gennemsnitlig levetid og hvor udgifterne til ældrepleje og -omsorg er størst,” fremgår det af regeringens udspil.

Hvad mener du?

Regeringen lægger op til en mere balanceret udligning mellem kommunerne, så de rigeste kommuner betaler mere til kommunerne i yderområderne. Er det OK og tror du, at det bliver til gavn for ældre?

Sig din mening og deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2699132750134986?__xts__[0]=68.ARCmc1QpHOFhCRo4H7EmkenW_GrqvrFUshgjuFfns1b3mVwBeeRhiECSvscMiTk5iqFKEXVIi7P7bKYofXIedzT_l_v50dDrDT6slm2T4H0e6-5NqcMrDrAe6hIN_klc89KPGHpH6urZFmz_UmwfaF2R1MZHD4GJpGXQ6uEYEg5ahIGya09m6Q49Bc2GHKu7z7GqW3Bof8C7H1B659s9CFUZU5jemowCn0sjulP96muZv8anDIRUaKcd8bmxveWRJm9QjdjpiLyyOoh9dq0Od1haWTLgyDwMQ8hgVVCWMZBfzfo14ExnuewUHBX-e4RJn5P-0SOpjMqcr76RXmQd2gdn3g&__tn__=-R

Først publiceret: torsdag 30. januar 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.