Klimarådets forslag til CO2-afgift kan få store konsekvenser for de fattigste pensionister, der bruger en stor del af deres rådighedsbeløb på boligopvarmning, advarer Faglige Seniorer.

Faglige Seniorer om klimaudspil: Frihold de fattigste pensionister

Følger politikere Klimarådets anbefalinger om høj CO2-afgift, bør de fattigste pensionister bør kompenseres for øgede udgifter til opvarmning, lyder det fra Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Det kan ramme folkepensionister dyrt at fyre op i hjemmet, hvis politikerne følger Klimarådets anbefaling med en kraftig afgift på CO2-udledning.

Afgiften kan få store konsekvenser for de fattigste pensionister, der bruger en stor del af deres rådighedsbeløb på boligopvarmning, advarer Faglige Seniorer, der er medlemsorganisation for 230.000 danskere over 60 år.

”Som alle afgifter vil en høj CO2 afgift have uheldige fordelingsmæssige virkninger. Vi vil gerne pege på, at den eksisterende varmehjælp med få justeringer af reglerne meget målrettet kan bruges til at kompensere de allerfattigste pensionister,” siger Ole Ibsen, der er landsformand for Faglige Seniorer.

Klimaråd: Afgift skal reducere CO2

Klimarådet har netop offentliggjort en rapport, der anviser veje til at Danmark kan nå det politisk fastsatte mål om at reducere udledningen af CO2 med 70 procent i 2030.

I rapporten anbefaler Klimarådet en markant forøgelse af anvendelsen af afgifter på udledt CO2 gradvist skal stige til 1.500 kroner pr ton i 2030.

I øjeblikket er der meget forskellige afgiftssatser, men Klimarådet foreslår en ens og større sats for alle kilder.

Øgede afgifter vil samtidig betyde:

  • 1/2 kilo oksekød vil om ti år vil koste 13 kroner.
  • 1 liter mælk bliver to kroner dyrere.
  • 1 liter benzin fire til fem kroner dyrere.

Læs Klimarådets rapport her

Klimarådet fremhæver selv, at der vil være uhensigtsmæssige fordelingsvirkninger ved høje afgifter på CO2, og de foreslår at en del af provenuet af de højere afgifter bruges til at kompensere de grupper, der bliver særlig hårdt ramt.

Læs også: Seniorer: Unges klimakamp er også vores

Tilskud til op 75 procent

Efter reglerne kan pensionister med en personlig tillægsprocent få et tilskud på op til 75 procent af varmeudgifterne over en vis grænse og med aftagende tilskudsprocent for stigende varmeudgifter.

Faglige Seniorer mener, at den nuværende grænse for egenbetaling på 5.300 kroner om året for enlige og 7.950 kroner for par fastholdes frem til 2030.

”Men man kan med fordel hæve grænsen for, hvornår tilskudsprocenten aftrappes, og man kan hæve tilskudsprocenten for de allerlaveste indkomster. Derved vil man netop hjælpe de allerfattigste, der ikke har megen indtægt udover pensionen,” siger Ole Ibsen.

Folkepensionister får samlet udbetalt varmetillæg for lidt over 300 millioner kroner om året.

Hvad mener du?

For at nå målet om 70 procents reduktion i CO2-udledningen i 2030, anbefaler Klimarådet en drivhusgasafgift. Det vil øge priserne på blandt andet opvarmning. Er det OK? Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2782241215157472?__xts__[0]=68.ARCTH-pr6STzVWrerK3QbnPuG_ukft9dq5og6qVbW6jdIEq7gHmAtEPjY3SUubw__d9b3JWnqF_GLmkuRT60EGaqmvb9A8cCcQ66iPYqqFaitsaaoXT0lYm07lJ46qkKY1ViQBjeKmiLEQxnwqAHRu3d2uaEzC-pkvlyi7kDjqXPHuGaPR3HAk8u87q8RFs3QkuN1BkB1BBbNCiIP1y-MTVLU82QqckVuWPALWRYgCRRUMWalPQmmrQM3pXa1_zHd0yh6XXCCac_xiTL_7-xRaHsjPNnZnaib3TSGof9NaY1ufAeE8ec-M7kjImfFGVD_3E-TCflfafDPBj2H7lnXTVmZw&__tn__=-R

Først publiceret: mandag 9. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.