Plejehjemmene er hårdt ramt: 133 er døde med coronasmitte.

Chok: Hver 3. corona-dødsfald er på plejehjem

Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen: 133 på plejehjem døde med coronasmitte. Faglige Seniorer advarer mod at åbne i ældreplejen.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Det, der ikke måtte ske, er sket i Danmark: Den frygtede coronavirus er i udbrud på landets plejehjem.

Sundhedsstyrelsen oplyser i en ny rapport, at 133 ældre er døde med coronavirus på landets plejehjem.

Det svarer til, at hver 3. dødsfald i Danmark som følge af COVID-19 er sket på et plejehjem.

Der er 40.000 personer,  der bor på plejehjem eller i en plejebolig.

LÆS rapporten her

Minister er bekymret

Det høje antal COVID 19-dødsfald på landets plejehjem bekymrer sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke:

”Det er en alvorlig tendens, som vi desværre også ser i andre lande. Det bekræfter, hvor vigtigt det er, at vi passer godt på vores ældre. De er blandt de mest udsatte, hvis de bliver smittet af corona-virus”, siger Magnus Heunicke.

“Det er derfor en vigtig opgave at forebygge at smitte spreder sig til plejehjemmene, og det understreger behovet for at bruge værnemidler i ældreplejen. Derfor skal der ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer bæres værnemidler, når personalet er i tæt kontakt med de ældre”, siger ministeren.

LÆS OGSÅ: Nyt tiltag har kæmpe betydning for smittespredning på plejehjem

Vær ekstrem forsigtig

Hos ældreorganisationen Faglige Seniorer råber man nu vagt i gevær:

”Det er så trist, det der er sket, og de bedste tanker til de pårørende. Vi er  Faglige Seniorer med de forfærdelige tal  tilfredse med, at sundheds- og ældreminister  Magnus Heunicke er ekstrem forsigtig med genåbning af plejehjemmene, siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der med 230.000 er Danmarks næststørste ældreorganisation.

Vi må være fuldstændig klar over, at virus på et plejehjem hurtigt betyder døden.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

“Desværre har både politikere og organisationer haft lidt for travlt med at overbyde hinanden. Det har været uansvarligt. Vi må være fuldstændig klar over, at virus på et plejehjem hurtigt betyder døden for en tredjedel eller halvdelen af beboerne. Så tag lige og klap hesten”, siger Palle Smed.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

”Det kan måske være fint nok at møde hinanden, men jeg forstår også de kommuner, som ikke er parate til at åbne for pårørende. Når det sker, må det ske udenfor, men det kan jo ikke lade sig gøre under alle vejrforhold. Derfor har vi har peget på særlige samtalebokse, hvor de pårørende og beboere kan have god kontakt. Det kan godt være, at det virker lidt som besøgslokalet i et fængsel, men det er langt bedre end at beboerne bliver udsat for smitte og dør”, siger Palle Smed.

LÆS OGSÅ: Seniorer: Tryghed ved besøg skal også gælde ældre i eget hjem

Ikke alle plejehjem testet

Der er foretaget 3.414 test i alt af plejehjemsbeboere. Af dem er 2.989 beboere testet negativ, mens 425 beboere fra 88 plejehjem i 45 kommuner er testet positive for COVID-19. Deres alder var i gennemsnit 81 år.

Af de 425 plejehjemsbeboere med COVID-19 er der konstateret 133 dødsfald inden for 30 dage efter, at de fik deres diagnose.

Det fremgår også af rapporten, at 12 procent af de personer, der blev testet negativ, siden er døde.

Der er ikke foretaget coronatest på alle landets plejehjem i Danmark.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Corona-sikker samtalevæg til plejehjem kan bygges billigt

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du

Hvad siger du til opgørelsen fra Sundhedstyrelsen. der viser, at hver 3. corona-relateret dødsfald er sket på et plejehjem. Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2883713368343589?__xts__[0]=68.ARCaWzmDmNTV80ABMry4IT8pTf-DbIFGcXsyczsUzKMubjo6xX22nv7nZaAMKKIhHLhGRrl81e8Tc7-hfjMs5ve3sHUkNoUIsWNZUGCA-b7YZT5GFr0Cd75WtAzGtMTth-tWPbV6BJ4VvMGtLg8Zh2qdceVDNt-mGC6zjlpBY_504PbhbJY1TgXALqP4akMU8lW3eSJ8Ra6Oz6qx9BRVjhYb0Rc3w2m_m41nFhM_9dVn5rOs7BgUYb1N8cw9__VHM5o7gRbRV1r4dbNW2lZ7CuTtMza349pxTOjANNwc3kHCYSd0jpRdYPBD-qkdGGucRjmOEPeclabeLaRxr6ev9nyOnA&__tn__=-R

Først publiceret: fredag 24. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.