speciallæge i geriatri Hanne Kirkby er bekymret over de udendørs besøg, som ældre på plejehjem må tage til takke med. Kulde øger nemlig risikoen for, at de bliver syge.

Læge: Ældre risikerer at blive syge af udendørs besøg

Speciallæge Hanne Kirkby er rystet over, at ældre på plejehjem tvinges ud i kulden, hvis de vil have besøg af pårørende. De risikerer nemlig at få lungebetændelse, der i værste fald er dødeligt.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

“De ældre risikerer at få lungebetændelse, og det kan de faktisk dø af”.

Sådan lyder vurderingen fra speciallæge i geriatri Hanne Kirkby. Hun er bekymret over de udendørs besøg, som ældre på plejehjem må tage til takke med på grund af corona-epidemien. Kulden øger nemlig risikoen for, at de bliver syge.

Udendørs besøg i kulde, regn og blæst er en meget dårlig løsning.

Hanne Kirkby , speciallæge

“Ældre er ofte tynde og har derfor en stor overflade i forhold til vægten, hvilket medfører, at de afgiver mere varme. Samtidig bevæger de sig lidt og udvikler ikke varme. Derfor fryser de let og bliver mere modtagelige for sygdom”, siger hun.

“Udendørs besøg i kulde, regn og blæst er en meget dårlig løsning,” siger Hanne Kirkby, der også er forhenværende overlæge på afdelingen for hjerne-, nerve- og ældresygdomme på Slagelse Sygehus.

Kram med værnemidler

Hanne Kirkby opfordrer til, at de ældre ligesom alle andre voksne mennesker får mulighed for at modtage besøg i deres hjem.

Hun mener ikke, man skal være bange for at komme tæt på og pointerer, at de fleste plejehjemsbeboere har egen indgang, så pårørende ikke behøver at færdes på fællesarealer.

“Ældre mennesker har brug for tæt kontakt. Så giv dem da et kram. De har jo heller ikke meget glæde af et besøg, hvis de ikke kan høre, hvad de pårørende siger, fordi de er for langt væk”, siger hun.

“Pårørende kan sørge for at tage rent tøj på, inden de går på besøg. Hvis de tager handsker, maske eller visir på, udgør de ligeså lille smitterisiko som personalet”.

Grotesk umyndiggørelse

Hanne Kirkby er samtidig rystet over, at ældre på plejehjem og deres pårørende fratages retten til at tage ansvar for sig selv.

“Det er fuldstændig grotesk, at man umyndiggør beboere og pårørende”, siger hun.

Hanne Kirkby  mener, at smitterisiko fra personalet er plejehjemmenes ansvar, mens smitterisiko fra pårørende bør være beboernes og de pårørendes eget ansvar.

“En bolig på et plejehjem er et privat hjem, og det er voksne mennesker, vi taler om. Men vi behandler dem som børn”.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Deler du speciallæge Hanne Kirkbys bekymring? Din vurdering og holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2954031614645097?__xts__[0]=68.ARB31lteDi7yUxwDiCZTKCnMDgQwgA9UWAkoXH4fDsJzHgzQAcLaxYRrSKxPTHT-ET5gNT01uCYsXofu646Olv3bZHfc4jMjvoAh8wcdWTuKpIUlfvo9tAwZUly9SNicF645dH8dsbcG8ooMwfU-nUvhBJA9YwvhT0Vt-fKZs5VlBn0Edi6szlIfzBu6O3idO1s0f_-sepzEc_A-iyP73P_K5KPFpL9a2lC4ItIqTTv55I0Y9_MRwjJjo33fz5PPe5lqZZvGW-p1dQ7inWcjrbhAcdrBx3v6mVfm3Isnf9jfmBtHoVpQIftLABbc8Y5uk3bpusmMbxqFrxMxXuHe8IL2tw&__tn__=-R

 

 

Først publiceret: fredag 22. maj 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.