"Jeg er virkelig bekymret for, at min far skal blive syg af at sidde udenfor og fryse. Men på den anden side, så har han også brug for at få besøg," siger Wiebke Zickert .

93-årig far er lungesyg: Udendørs besøg på plejehjem bekymrer datter

Plejehjemsbesøg skal foregå udendørs for at hindre spredning af corona-smitte. Men kulde øger risikoen for infektionssygdomme som lungebetændelse. Wiebke er bekymret for, at de udendørs besøg vil gøre hendes 93-årig KOL-ramte far syg.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Der var stillet borde op i den store gårdhave, da Wiebke Zickert for første gang i to måneder skulle besøge sin 93-årige far på plejehjemmet i København.

Desværre bød vejret på kraftig vind, skyer og kun 10 graders varme. De parasoller, der skulle have ydet beboere og pårørende en smule ly, kunne ikke stå i vinden.

Vi sad jo der med småkager og kaffe i flyvende papkrus og frøs.

Wiebke Zickert, datter til KOL-syg far

“Det var dejligt at se ham igen, men vi sad jo der med småkager og kaffe i flyvende papkrus og frøs. Min far sagde ikke noget, men jeg kunne se på ham, at han skuttede sig i vinden og forsøgte at varme sig på kaffen”, fortæller 69-årige Wiebke.

Bange for at far bliver syg

Wiebkes far har svær Alzheimers og KOL. Før han kom på plejehjem, havde han lungebetændelse ti gange om året, fordi han ikke huskede at tage varmt tøj på, når han gik ud.

“Jeg er virkelig bekymret for, at han skal blive syg af at sidde udenfor og fryse. Men på den anden side, så har han også brug for at få besøg”, siger hun.

Det skiundertøj, hun havde købt til ham, havde han ikke fået på. For han kan ikke selv overskue at få det rigtige tøj på, og personalet har travlt.

“Det hjælper jo ikke meget med varmt undertøj, når det stadig ligger i skuffen”, siger Wiebke.

Samtalevægge ville være en god løsning

På plejehjemmet er der masser af plads, men den store café og festsalen står tomme for tiden. Her kunne man godt have forsvarlige besøg med afstand, mener Wiebke.

“Der er masser af plads til besøg indenfor, og hvis bare kommunen ville bruge de få tusinde kroner, en samtalevæg koster, ville det være helt forsvarligt. Det ville være en god løsning”, siger hun.

Som pensioneret socialrådgiver og voksenunderviser på SOSU-området er Wiebke godt bekendt med ældresektoren, og hun er frustreret over, at man ikke tænker ud af boksen og finder på nogle bedre løsninger.

“Der er masser af ledige, som kunne bidrage i sociale funktioner på plejehjemmene i denne situation. Det giver god mening at isolere risikogruppen, men det må kunne gøres på en ordentlig måde, så man ikke behøver at spærre de ældre inde i isolation.”

Ingen lagkage til far

I næste uge har Wiebkes far fødselsdag. Det eneste han ønsker sig, er en lagkage. Men Wibeke må skuffe sin far.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

“Jeg har fået at vide, at jeg gerne må hente ham, så vi kan gå ud og spise et stykke lagkage. Men så skal han være i karantæne i 14 dage på sit værelse. Allerede nu er han meget alene på grund af personalemangel. 14 dage i isolation ville han ikke kunne holde til”, mener Wibeke.

Alternativet er, at Wiebke tager sin far hjem til sig selv i 14 dage. Så må han nemlig godt komme tilbage til plejehjemmet uden at skulle i karantæne. Men med svær Alzheimers ville sådan en flytning gøre mere skade end gavn.

“Tolkningen af reglerne er meget løs, og der mangler i høj grad sammenhæng og nytænkning indenfor rammerne. Der er mange muligheder, der ikke bliver brugt,” siger Wiebke Zickert .

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Er det OK, at besøg på plejehjem skal finde sted udendørs? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2953493741365551?__tn__=-R

Sådan gør du ved besøg på plejehjem

Du må ikke komme på besøg, hvis du har symptomer på sygdom. Du skal have været uden symptomer
i 48 timer inden besøget.
• Kom kun efter aftale med plejecenteret, og kun på det tidpunkt, I har aftalt.
• Kom kun det antal personer, der er aftalt. På den måde kan plejecenteret sikre, at der er god plads til jer, og at alle kan holde den nødvendige
afstand.
• Vær forberedt på, at besøg som udgangspunkt altid vil foregå udendørs. Tag derfor tøj på, så du kan være ude.
• Følg altid personalets anvisninger om, hvor du skal opholde dig under dit besøg. Dette gælder også anvisninger for, hvilken indgang du skal bruge, og hvilken rute du skal gå, for at komme hen til det område, hvor besøget skal foregå.
• Vask eller afsprit hænder som det første når du ankommer, og igen når du går.
• Undgå så vidt muligt at røre ved ting under dit besøg.
• Undgå så vidt muligt fysisk kontakt med den du besøger for eksempel
kram, håndtryk og kindkys.

Det er op til den enkelte kommuner at afgøre, om plejehjem kan åbne for besøg.

Læs mere om i pjecen "Til dig, der skal besøge en pårørende på et plejecenter.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du ved besøg på plejehjem

Kilde: Sundhedstyrelsen

Først publiceret: fredag 22. maj 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.