Medicinpriserne skifter og skifter. Find ud af, hvorfor du skal betale forskellige priser for din medicin.

Alt, du bør vide om medicintilskud og priser

Undrer du dig over, at prisen på din medicin hele tiden skifter, og om du mon får det rigtige tilskud? Se her, hvordan det hele hænger sammen.

Senest opdateret: onsdag 14. februar 2024

Hvorfor svinger prisen på medicin?

Prisen på medicin på recept er altid den samme på alle apoteker i hele landet. Men prisen kan skifte hver 14. dag.

Forklaringen er, at medicinpriserne fastsættes af medicinalvirksomhederne, som forpligter sig til at holde den samme pris i 14 dage ad gangen.

Den fastsættes hver anden mandag, hvor virksomhederne anmelder prisændringerne til Lægemiddelstyrelsen. Priserne kan herefter ses på www.medicinpriser.dk.

Prisen kan afhænge af, hvor ny medicinen er. Originalmedicin er beskyttet mod konkurrencen i en periode, hvor den ikke kan kopieres og dermed sælges billigere. Når patentet udløber, falder prisen.

Priserne på naturlægemidler og den håndkøbsmedicin, som må sælges i supermarkeder, kiosker og andre butikker end apoteker, må gerne variere. Der er det butikken selv, der bestemmer prisen.

Hvor meget tilskud kan jeg få til medicin?

Du får automatisk tilskud til medicin, når du køber på recept på apoteket.

Jo større udgifter, du har til tilskudsberettiget medicin, jo mere får du i tilskud inden for tilskudsperioden, som er ét år.

Din tilskudsperiode på et år starter, første gang du køber tilskudsberettiget medicin, efter at den forudgående periode er udløbet. Tilskudsperioden er derfor personlig og løber ikke fra samme dato for os alle sammen.

Årlig udgift pr. person til tilskudsberettigede lægemidler før tilskud er trukket fra Tilskud til personer
over 18 år
0-1.075 kroner (2024) 0%
1.075-1.805 kroner (2024) 50%
1.805-3.915 kroner (2024) 75%
Over 3.915 kroner (2024) 85%
Personer over 18 år: over 21.298 kroner (2024)
(egenbetaling = 4.575 kroner pr. år (2024))
100%

Hvis du får medicintilskud, bliver du registreret i Det Centrale Tilskuds Register (CTR). Her står, hvor stort et beløb du har købt tilskudsberettiget medicin for i tilskudsperioden.

Du kan se din CTR-saldo på din kvittering fra apoteket og med MitID (NemID) på www.fmk-online.dk.

Alle apoteker har adgang til oplysningerne i CTR, så du kan købe din medicin på et hvilket som helst apotek og få det tilskud, du er berettiget til.

Her kan du se, om din medicin kan få tilskud.

Lægemiddelstyrelsen har lavet en beregner, hvor du kan beregne dit tilskud.

Hvordan søger jeg tilskud til medicin?

Du skal ikke søge om det generelle medicintilskud. Det får du automatisk.

Enkelttilskud

Men din læge kan søge om et individuelt tilskud til medicin på dine vegne. Det kan være et enkelttilskud til medicin, der normalt ikke gives tilskud til. Selvom det hedder enkelttilskud, gælder det ikke kun én gang. Det betyder, at tilskuddet gives til en bestemt medicin.

Din læge kan også søge et forhøjet enkelttilskud til medicin fra et bestemt firma, hvis du for eksempel ikke kan tåle de billigere alternativer på grund af allergi eller andet.

Tal med din læge, hvis du mener, at du har ret til et enkelttilskud.

Helbredstillæg

Som pensionist kan du søge kommunen om helbredtillæg som tilskud til din medicin. Du kan søge helbredstillæg, hvis du har en personlig tillægsprocent over 0 og en likvid formue på under 99.200 kroner (2024).

99.200 kroner (2024) gælder også for ægtefællers og samlevers samlede formue.

Læs mere om helbredstillæg her.

Kan jeg få tilskud til medicin købt i udlandet?

Du kan godt få tilskud til medicin købt i et andet EU- eller EØS-land. Betingelserne for at få tilskud til medicin er de samme, som hvis du køber din medicin i Danmark.

Har du ret til tilskud i Danmark, kan du også få tilskud til medicinen, hvis det er købt i et andet EU- eller EØS-land. Tilskuddet beregnes på samme måde, som hvis du havde købt din medicin på et dansk apotek, men det bliver ikke automatisk trukket fra.

Du skal søge om at få tilskuddet, efter du har købt. Du skal søge senest et år efter, du har købt medicinen.

Du kan søge her.

Jeg har store udgifter til medicin og kan ikke betale en stor medicinregning på én gang. Hvad gør jeg?

En undersøgelse fra Dansk Apotekerforening viser, at mange har svært ved at betale store medicinregninger. Det betyder, at de fravælger eller udskyder at købe nødvendig medicin. Årsagen er, at priserne svinger, men det er især fordi, at medicinen bliver dyr, når en ny tilskudsperiode starter.

Du har mulighed for at lave en henstandsordning med dit apotek, hvis du har så høje medicinudgifter, at din medicin koster mere endover 21.298 kroner (2024). Aftalen går ud på, at din egenbetaling for tilskudsberettiget medicin bliver be­talt i 12 lige store dele.

Din egenbetaling er 4.575 kroner pr. år (2024). Det vil sige, at din udgift til dit apotek bliver på godt 382 kroner pr. måned (2024) samt et eventuelt gebyr til apoteket.

Er dine udgifter til medicin årligt lavere end 4.575 kroner pr. år (2024), kan du desværre ikke bruge henstandsordningen.

Laver du en aftale om henstandsordning, betyder det, at du skal købe din medicin på det apotek, du har lavet aftalen med.

Spørg om henstandsordning på dit apo­tek.

Hvad betyder billigste medicin?

Når du køber medicin med tilskud på recept på apoteket, kan du få forskellige mærker fra gang til gang. Det kan være lidt forvirrende, at farven på pakken og pillerne skifter, og at medicinen kan have et andet navn, end det din læge har skrevet på recepten.

Årsagen er, at apoteket altid skal tilbyde det billigste alternativ til den medicin, du skal have, så du kan spare penge. Medicinen virker på samme måde, men er bare billigere.

Det kaldes synonym medicin. Synonym medicin er medicin med samme aktive indholdsstof, i samme mængde og som bruges på samme måde.

Der gives nemlig kun fuldt tilskud til den billigste, synonyme medicin. Vælger du et af de dyrere produkter i en gruppe af synonym medicin, skal du selv betale hele forskellen til prisen på den billigste medicin.

Det betyder også, at den del, du selv skal betale, kan blive mere end 382 kroner pr. måned (2024), hvis du ikke altid vælger det billigste produkt i en gruppe af synonym medicin.

Sammenlign forskellen på tilskud på www.medicinpriser.dk.

Hvis der står ”Ej S” på recepten

Hvis din læge mener, at du skal have et bestemt fabrikat, skal der stå ”ej S” på recepten, så må apoteket ikke udlevere et andet fabrikat, heller ikke hvis du selv ønsker det.

Hvis lægen ikke har skrevet ”ej S” på recepten, skal apoteket tilbyde dig det billigste medicin.

Hvordan kan jeg se, om jeg har flere gange på min recepter?

Du kan se din medicin og åbne recepter på Medicinkortet på sundhed.dk.

Du kan også bruge appen ”Medicinkortet”, hvor du nemt kan se dine recepter og genbestille hos din læge.

Du kan hente app’en her:

Klik her, hvis du har en iPhone

Klik her, hvis du har en Android telefon

  1. Hent appen til din telefon
  2. Log på med MitID (NemID)
  3. Vælg en kode på fire cifre

Først publiceret: fredag 7. august 2020
Artiklen er sidst opdateret onsdag 14. februar 2024 kl. 12:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.