Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fik klar besked fra VVS'er Frank Rasmussen (tv) og Blik og Rørs forbundsformand Henrik W. Petersen: Få nu den reform på plads, så nedslidte kolleger får mulighed for at gå tidligere på pension. Foto: Andreas Bro.

Håndværkere til minister: Store forventninger til udspil om tidlig pension

Minister snart klar med udspil om tidlig pension for nedslidte. For VVS’er Frank Rasmussen og kollegerne er der store forventninger.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Der er store forventninger til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, når han formentlig i næste uge på Socialdemokratiets sommergruppemøde præsenterer det længe ventede forslag om ret til en tidlig pension: Det såkaldte Arne-udspil, hvor nedslidte får ret til at forlade arbejdsmarkedet nogle år før de skal på folkepension.

Det var tydeligt, da Peter Hummelgaard forleden besøgte en byggeplads ved Fields i Ørestad på Amager.

Alle har skader som følge af jobbet og daglige smerter.

Frank Rasmussen, VVS'er, 49 år

”Vi har store forventninger til ministeren og politikerne på Christiansborg til, at de får en aftale på plads for os, der risikerer at blive nedslidte efter mange år på arbejdsmarkedet,” siger den 49-årige VVS’er Frank Rasmussen, der har været 37 år på arbejdsmarkedet siden han startede som arbejdsdreng som 12-årig.

Flere ældre i job er syge

Der er en stigning på 30 procent i antallet af personer mellem 60 og 64 år, der går på sygedagpenge

Antallet af sygedage blandt personer over 60 år steg med 13,4 procent fra 2013-2017.

Hvert femte medlem af Blik og Rør mellem 60-65 år er på efterløn

To diskusprolaps i nakke og ryg. Knas med fingrene. Ryggen værker. Knæene gør ondt. Det er nogle af de skavanker, han har raget til sig efter et langt arbejdsliv.

”Mange løft, skæve arbejdsstillinger og andre belastninger i arbejdet slider. Der er ingen af mine kolleger, der går fri. Alle har skader som følge af jobbet og daglige smerter,” fortæller Frank Rasmussen, der sammen med sjakket af VVS’ere og andre håndværkere lige nu pukler løs med at få byggeriet ved Ørestad Station – der skal rumme kontorer og en butiksarkade – klar til åbning i 2021.

Minister: Handler om værdighed

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard gav i skurvognen det løfte, at ret til tidlig pension til nedslidte har absolut topprioritet i regeringen.

Det bliver højdramatisk, men jeg er fortrøstningsfuld.

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister

”Det handler om retfærdighed, værdighed og respekt for alle dem, der kommer tidligt på arbejdsmarkedet og har haft et langt og hårdt arbejdsliv. For dem skal det være en ret at kunne trække sig lidt tidligere”, siger Peter Hummelgaard.

Han vil dog ikke overfor Faglige Seniorers nyhedsbrev eller håndværkerne løfte sløret for, hvad det nærmere indhold i Arne-udspillet bliver.

”Det er næsten færdigt, men der mangler fortsat nogle justeringer, så jeg kan ikke være mere klar på indholdet lige nu,” siger ministeren.

Han forudser ikke overraskende svære forhandlinger med Folketingets partier, inden der kan komme et endeligt lovforslag.

”På en skala fra 1-10 – hvor 1 er nemt – vurderer jeg forhandlingerne til mellem 8 og 9. Når jeg ikke siger 10, så er det fordi, at vi i regeringen er meget opsat på, at få reformen gennemført. Det bliver højdramatisk, men jeg er fortrøstningsfuld,” siger Peter Hummelgaard til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

”Vi vil have en reform på plads i den her Folketingssamling,” lyder det fra ministeren.

Formand: Stop fnidder

Både Frank Rasmussen og de øvrige håndværkere, som Peter Hummelgaard mødte på byggepladsen i Ørestaden, understreger, at tidligere pension skal være en ret – eller en mulighed, om du vil.

”Vi vil allerhelst arbejde. Jeg glæder mig hver dag til at komme på job og til fællesskabet i sjakket. Der er også pengene. Men kan jeg ikke mere, så er det en god sikkerhed at vide, at jeg kan trække mig nogle år før og undgå, at jeg er helt slidt ned,” lød det fra en af håndværkerne.

Det synspunkt bliver bakket op af Henrik W. Petersen, der er forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

”Vi mener, det er en menneskeret at kunne trække sig med værdigheden og helbredet i behold for dem, der har knoklet et helt arbejdsliv. Min appel er, at politikerne stopper deres Christiansborg-fnidder og får lavet en aftale, der sikrer Blik og Rørs medlemmer og tusindvis af andre, der risikerer nedslidning, en mulighed for at gå tidligere på pension,” siger Henrik W. Petersen.

Partier klar med krav

Flere partier er allerede på banen med forskellige krav, for at de kan være med til at bakke op bag et lovforslag om en ret tidligere tilbagetrækning.

Det Konservative Folkeparti vil have skattelettelser til erhvervslivet, Dansk Folkeparti kræver besparelser udlændingeområdet og Enhedslisten kræver, at stigningen i folkepensionsalderen stopper ved 68 år.

Hvad er dine forventninger?

Det længe ventede udspil om ret til tidlig pension bliver snart offentliggjort. Hvad er dine forventninger til udspillet? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

Først publiceret: tirsdag 11. august 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.