Regeringens udspil om en ret til tidlig pension gælder for personer med mindst 42 år på arbejdsmarkedet, når de er 61 år.

Faglige Seniorer: Udspil giver nødvendig tryghed for nedslidte

Mulighed for tidligere tilbagetrækning er både nødvendig og retfærdig, mener Faglige Seniorer, der har et opråb til politikerne: Undgå Christiansborg-fnidder om udspil.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Der er skabt håb for Arne og andre, der har arbejdet i mange år og som er nedslidte: Regeringen kom tirsdag med det længe ventede udspil om tidlig pension.

Alt for mange mennesker frygter, at de ikke er i stand til at klare et arbejde helt frem til pensionsalderen. Nu kan de bedre tage stilling til deres fremtid.

Ole Ibsen, landsformand, Faglige Seniorer

Udspillet blev præsenteret på Danish Crowns slagteri i Horsens, hvor slagteriarbejdere med egne ord kunne fortælle om lange arbejdsdage med ondt i kroppen. Men som må vente mange år på at gå på pension.

Kort om ret til tidlig pension

Alder: Antal år på arbejdsmarkedet, som opgøres når du er 61 år.

  • 42 år = 1 år før din folkepensionsalder
  • 43 år = 2 år før din folkepensionsalder
  • 44 år = 3 år før din folkepensionsalder

Perioder med arbejdsløshed, sygdom, barsel, deltid, lærlingeperiode og selvstændig virksomhed tæller også med.

Beløb: 13.560 kroner om måneden uanset om du er gift, samlevende eller enlig.

Modregning: Der er ingen modregning af ægtefælles indtægt eller formue.

Du må tjene op til 24.000 kroner om året uden modregning. Indtægt over dette beløb vil betyde, at ydelsen bliver sat ned med 64% af beløbet over bundgrænsen. Udbetaling af egne pensioner som arbejdsmarkedspension vil ikke blive modregnet. Ydelsen sættes dog ned, hvis du har en pensionsformue på mere end 2 millioner. Ydelsen vil blive sat ned med 4% af pensionsformuen over bundgrænsen.

  • Vurdering af læge: Nej

”Med udspillet er der skabt en nødvendig tryghed for de mange lønmodtagere, der har arbejdet et langt liv og som op i 60’erne fortsat må møde ind, selv om de har smerter og er nedslidte. Hvis politikerne vil, så får de kolleger nu en ret til at gå lidt tidligere på pension. Det er både rimeligt, retfærdigt og nødvendigt,” siger Ole Ibsen, der er landsformand for fagbevægelsens senior- og ældreorganisation Faglige Seniorer med 230.000 medlemmer.

På folkepension 3 år tidligere

Regeringens forslag vil give lønmodtagere, der har været 40-42 år på arbejdsmarkedet, ret til folkepension 1-3 år før den officielle folkepensionsalder. Pensionsalderen er i dag 66 år.

”Det er godt, at regeringen nu præsenterer sit forslag, så folk kan få vished over, hvad de kan forvente sig af muligheder. Alt for mange mennesker frygter, at de ikke er i stand til at klare et arbejde helt frem til pensionsalderen. Nu kan de bedre tage stilling til deres fremtid,” siger Ole Ibsen.

Opråb til politikere

Formanden for Faglige Seniorer har et opråb til politikerne:

”Undgå Christiansborg-fnidder om udspillet. Hvis forhandlingerne ender i ingenting, er jeg alvorligt bange for, at det vil give en alvorlig mistillid til politikerne. Der er store forventninger hos lønmodtagerne om, at der bliver lavet en aftale, så man har mulighed for et værdigt seniorliv – også selvom man er nedslidt,” siger Ole Ibsen.

Bedre muligheder for seniorer i job

Faglige Seniorer frygter ikke, at den nye ordning vil føre til en omfattende massetilbagetrækning, men ser gerne, at det bliver attraktivt at arbejde længst muligt på arbejdsmarkedet. Det er der mange, der gerne vil, mener Ole Ibsen.

”Dem der kan og vil, skal nok forblive på arbejdsmarkedet – også efter den officielle pensionsalder. Derfor håber vi, at det lykkes for den kommende pensionskommission at udvikle en sammenhængende pensionsreform, hvor man skaber bedre muligheder for de lønmodtagere, som ønsker at blive på arbejdsmarkedet,” siger Ole Ibsen.

22.000 forventes at bruge ordning

Bliver forslaget vedtaget, forventes 38.000 personer at opnå ret til tidlig pension i 2022. Langt de fleste er ufaglærte og faglærte.

I forslaget skønnes det, at 22.000 personer vil benytte retten til tidlig pension i 2022, når ordningen indføres. Af dem vil 6.000 personer komme fra beskæftigelse, mens resten vil komme fra efterløn og andre overførselsindkomster.

På længere sigt, når langt færre har mulighed for at gå på efterløn, ventes syv ud af ti at komme fra beskæftigelse.

Ret til tidlig pension skønnes at koste cirka tre milliarder kroner årligt og er fuldt finansieret.

Læs hele udspillet “Ny ret til tidlig pension – værdig tilbagetrækning for alle”

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Del din mening med andre

Hvordan vurderer du forslaget fra regeringen om tidlig pension? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

Først publiceret: tirsdag 18. august 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.