Faglige seniorer enig med FOA om kviktest: Få det fikset
De ansattes fagforening FOA er trætte af, at problemet med at tilbyde kviktest på plejecentrene fortsat ikke er løst. Faglige Seniorer er enige i opråb: Få det nu fikset.
Senest opdateret: tirsdag 9. februar 2021
Kviktests af beboere, pårørende og ansatte er helt centralt, hvis vi skal holde coronasmitten ude af plejecentrene og give de ældre mulighed for et socialt liv igen. Alligevel halter de stadig.
Nu kræver de ansattes fagforening FOA, at myndighederne tager sig sammen og en gang for alle får løst problemet.
Og det krav bakkes op af Danmarks næststørste ældreorganisation, Faglige Seniorer.
”Det er ubegribeligt, at myndighederne efter snart et helt år med coronavirus i samfundet fortsat ikke har styr på test blandt dem, der arbejder med vores allersvageste på plejehjemmene eller blandt beboerne og de besøgene. Det må og skal fikses. Vi bakker 100 procent op bag FOA’s opråb,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.
Det koster liv
Ifølge Kommunernes Landsforening de seneste oplysninger fra Kommunernes Landsforening, har 22 kommuner ikke har kunnet rekvirere de antigentests fra de private leverandører, som de har brug for.
Lyntest
Lyntest eller hurtigtest kaldes også antigen-test og tages ved næsepodning og giver hurtigt svar.
Testen er til personer, der ikke har symptomer eller er nær kontakt til en smittet.
Testen viser, om du har coronavirus i kroppen her og nu. Du får typisk svar efter 15 minutter.
Antigen-testen, der bruges til hurtigtest, er en anden type test end PCR-testen, som foretages ved podning i halsen. Der er forskel på nøjagtigheden. PCR-testen har en højere nøjagtighed.
Yderligere 17 kommuner har fået at vide, at de må vente fem dage på deres tests, oplyser FOA.
“Jeg er efterhånden træt af at høre den ene politiker efter den anden tale varmt om, hvordan de ældre har brug for besøg og om den store indsats, de plejeansatte gør – alligevel har vi her snart et år efter, pandemien brød ud, stadig ikke fået løst problemet med at tilbyde kviktest på plejecentrene, siger Torben Hollman, der sektorformand for de social- og sundhedsansatte i FOA.
”Vores tålmodighed er efterhånden brugt op. Der er desværre ikke andre måder at sige det på. Fraværet af en ordentlig teststrategi koster liv,” fastslår han.
Kolossal svigt
Også Palle Smed understreger, at test-kaos og forvirring om strategien koster liv på landets plejehjem, hvor over 600 beboere er omkommet med corona under epidemien.
”Ældreplejen skulle være et sted, hvor vi gjorde alt for at beskytte vores allersvageste. I stedet har vi været vidne til et kolossalt svigt, hvor der er blevet testet alt, alt for lidt og for lemfældigt. Det sjusk må stoppe nu”, siger Palle Smed.
Teststrategien sejler
Torben Hollmann bemærker, at det kan være svært umiddelbart at gennemskue, hvem der faktisk har ansvaret for, at teststrategien sejler, som den gør, men at det måske er en del af problemet.
“Jeg kan se, at justitsministeren mundhugges med kommunerne, mens både sundhedsministeren og ældreministeren lader til også at heppe på tests. Vi er sådan set ligeglade med, hvem der har aben lige nu. Vi siger bare: Få det nu fikset. Vi kan ikke vente længere,” fastslår Torben Hollmann.
Ups! We kunne ikke finde din formular.
Først publiceret: torsdag 28. januar 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 9. februar 2021 kl. 11:57