Den nye ældreminister Astrid Krag vil som noget af det første have styr på den alvorlige smittespredning på landets plejehjem. Foto: Facebook

Ny ældreminister: Vi skal have greb om smitten på plejehjemmene

Som det første vil den nye ældreminister Astrid Krag have styr på coronasmitten på plejehjemmene, hvor der alene i sidste uge omkom 106 beboere med corona.

Senest opdateret: tirsdag 9. februar 2021

Der skal styr på coronasmitten, som breder sig på landets plejehjem med stor hast.

Det lover den nye ældreminister Astrid Krag, der allerede fredag har indkaldt parterne på området til et møde om en alvorlige situation. Også Faglige Seniorer deltager.

“Vi står lige nu i en meget svær og alvorlig situation på landets plejehjem. De mest svækkede ældre har allerede fået det første vaccine-stik. Men smitten har nu fået fat alt for mange steder. Det skal vi have greb om. Vi skal have nedbragt smitten. Med kviktest af medarbejderne. Med besøgsrestriktioner, der virker. Og stor omsorg for de ældre, der har været isoleret i lang tid nu. Vi må ikke snuble nu, så tæt på målstregen,” oplyser Astrid Krag på Facebook.

Alene de sidste måneder er 400 ældre døde med coronavirus på plejehjem. I sidste uge omkom 106 beboere efter at være smittet, der er det højeste antal på en uge under hele epidemien.

I alt er 700 plejehjemsbeboere døde med corona. Det er næsten halvdelen af alle dødsfald i Danmark siden epidemien brød ud i marts sidste år.

Ældreplejen er presset

Astrid Krag har selv en kort periode arbejdet på plejehjem, inden hun blev politiker.

Den nye ældreminister skriver, at “det ikke, det er nogen hemmelighed, at ældreområdet er en hjertesag for mig”.

“Det er et område, jeg har arbejdet med i årevis som politiker. Det er kernen i vores velfærdssamfund. Vi tager os af hinanden på tværs af generationer, når der er behov for hjælp og omsorg.  Hver dag bliver der leveret omsorgsfuld og dygtig pleje. På både plejehjem og i den enkeltes bolig. Vores dygtige velfærdsmedarbejdere leverer omsorg og pleje af høj kvalitet og med stor hjertevarme hver eneste dag,” skriver Astrid Krag.

Men vi må også være ærlige om, at det er problemer, lyder det videre.

“Ældreplejen er presset, efter at pengene i mange år ikke er fulgt med det stigende antal ældre. Mange steder løber man for stærkt og bruger for meget tid på papirarbejde og bureaukrati. Og vi ved, at der er eksempler på en forrået kultur. Sidste sommer kom vi allesammen på fornavn med den 90-årige Else med demens, der blev udsat for en fuldstændig uværdig og uacceptabel behandling. Den slags må ikke ske. Det må og skal vi gøre bedre.

Pengene skal følge med

“Både som ansat i hjemmeplejen i en kort periode og som politiker har jeg set, hvor vigtigt, det er, at der er nok dygtigt personale til vores ældre  Vi bliver flere ældre i de kommende år. Det kræver, at vi lader pengene følge med, så vi kan sørge for nok uddannet personale og ordentlig livskvalitet på plejehjemmene.

“Vi skal skabe meget mere nærhed i velfærden, så de dygtige fagfolk kan sikre bedre velfærd fremfor at være bundet af stive regler og proceskrav. Det handler om at skabe tid til nærvær og kvalitet i omsorgen og plejen af ældre borgere. Når vi politikere tør lempe styringen, giver det friere rammer lokalt, så medarbejdere og ledere ude i de tre kommuner kan bringe deres faglighed i spil til gavn for de ældre borgere og pårørende.”

“Det er en generel opgave i vores velfærdssamfund at sikre nærheden og friheden til de faglige medarbejdere. Det er afgørende for vores velfærdssamfund fremtid. Og det er en opgave, jeg kommer til at prioritere højt,” skriver Astrid Krag på Facebook.

Hvad mener du?

Er du enig i, at det vigtigste for ældreministeren lige nu er at få bragt smitten ned på landets plejehjem?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

 

Først publiceret: torsdag 21. januar 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 9. februar 2021 kl. 12:01