Det kan have langt større omkostninger at blive skilt som 70-årig end som f.eks. 40-årig.

Parterapeutens 7 gode råd: Sådan får I et bedre parforhold

Græsset er ikke altid grønnere på den anden side af en skilsmisse. I et godt, langt ægteskab har man nemlig både venner og familie, god økonomi og et vidne til sit eget liv. De ting risikerer man at miste ved en skilsmisse, fortæller parterapeuten Ingrid Ann Watson, der er kendt fra TV.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Over 12.000 par oplevede at fejre guldbryllup i 2020, og det skyldes ikke mindst, at danskerne bliver ældre og ældre. Men i modsætning til børnene og børnebørnene, så bliver seniorerne heller ikke skilt nær så tit, og det er der mange gode grunde til – ud over selvfølgelig kærligheden.

”Når man bliver skilt som 70-årig, så mister man sit livsvidne. Den person, som man har fået børn med og været forældre sammen med, den person, som har kendt ens afdøde forældre, den person, som man har flyttet med, bygget hus med, rejst med. Sådan noget betyder mere, end man lige umiddelbart tror,” fortæller Ingrid Ann Watson, parterapeut og forfatter.

Ingrid Ann Watson er parterapeut og forfatter, og så er hun kendt fra både tv og aviser, som rådgiver i parforhold.

En nyskilt senior har helt andre  fremtidsudsigter, end en 40 årig, der bliver skilt  efter syv-otte års ægteskab. I en yngre alder kan man nå at opbygge et nyt parforhold, måske få flere børn, få nye oplevelser og erfaring sammen. Det når man sjældent, hvis man bliver single som 70-årig.

Mister livsopsparingen

Økonomien er et andet aspekt, som også spiller en stor rolle, når ældre danskere overvejer om græsset kan være grønnere på den anden side af en skilsmisse. Det kan nemlig være rigtig dyrt at tage springet over skilsmisse-gærdet.

”Hvis man bliver skilt som 40-årig, kan man nå at tjene pengene ”ind igen”, som man mister ved en skilsmisse. Det kan man ikke som 70-årig. Man går alt andet lige lidt fattigere ud af et ægteskab i den alder,” siger Ingrid Ann Watson.

Dermed taler hun om, at huset måske skal sælges, og opsparingen deles. Så er der måske kun råd til en toværelses lejlighed bagefter til begge parter, og der er måske heller ikke råd til de rejser, som man drømte om at tage på i sin 3. alder.

”Økonomien spiller derfor også en rolle for, hvorfor ældre tænker sig om en ekstra gang, før de bliver skilt.”

Fælles vennekreds

Når man når pensionsalderen, så har mange også opbygget en fælles vennekreds. Dem man rejser med; dem man dyrker motion med; dem man spiser middag med. Det sociale fællesskab spiller en stor rolle for at ældre ægtepar holder mere sammen end yngre.

”I den alder er det stadig ikke comme il faut – ikke okay – at blive skilt. Der kan være venner og bekendte, der trækker sig. Folk kan ikke forstå det, og ingen af parterne får måske opbakning, når de vil skilles.”

”Især mændene oplever et stort socialt tab, hvis de bliver skilt i en sen alder. Som regel er det kvinden, der har stået for det sociale aspekt i ægteskabet til børn, venner og naboer. Derfor har de også nemmere ved at holde på venner og skabe nye venskaber efter en skilsmisse, mens mændene oftere risikerer at bliver alene og ensomme,” slutter Ingrid Ann Watson.

Så måske kan det ud over økonomien, omgangskredsen og livshistorien, godt betale sig at holde sammen og få nogle gode år ud af ægteskabet også i den 3. alder.

Guide til et godt seniorægteskab

* Tal tydeligt til din partner, selv om du tror, at du allerede har gjort det – fortæl hvad du ønsker dig, og hvilke behov du har. Din partner kan ikke læse dine tanker

* Lyt efter – selv om du tror, at du ved, hvad din partner vil sige, så husk at høre efter og lad din partner tale uden afbrydelse. Hvordan kan du blive bedre til at lytte?

* Lav overraskelser – arranger overraskelser til hinanden. Inviter din kone/mand på date, køb noget take away eller en lille gave, og lad dig ikke affærdige af, at din partner ikke er vild med overraskelser.

* Husk at give komplimenter. Fortæl din partner, når han/hun ser godt ud, er god til at lave mad, er en god farmor/farfar, at han/hun får dig til at blive glad, etc.

* Giv ros – anerkend og ros, når din partner har gjort noget, som du er glad for; Det kan være din partner har støvsuget, lavet mad eller hjulpet til med andet. Vi bliver alle glade af et klap på skulderen eller et ekstra kram eller kys i denne tid; især fra vores ægtefælle.

* Lav en liste over positive ting ved din partner. Når du tænker dig om, er der måske flere ting end du lige umiddelbart tror. Start helt ned i småtteriafdelingen.

* Sexlivet – seniorer holder sig bedre i dag, og det giver nye muligheder for hvad man kan og tør. Hvornår har I sidst talt om jeres sexliv; Hvad kunne gøre det mere interessant; Hvor bliver I generte. Der er masser af parterapeuter derude, der kan hjælpe, hvis I har brug for det.

Først publiceret: mandag 8. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.