Gift i 75 år: Limen i vores ægteskab har været respekt og tolerance … og lidt kærlighed
Børn og børnebørn har altid fyldt meget i Birte og Knud Olsens liv. Derfor gjorde det også ondt, da de i december måtte aflyse den store atom-bryllupsfest i forsamlingshuset. Nu venter de på vaccinen, så familien kan samles til en stor sommerfest
Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021
Der var ingen morgengave til Birte, da de vågnede på deres 75-års bryllupsdag i parcelhuset i Gadstrup. Det med gaver har de aldrig rigtig brugt. Birte køber det, hun har brug for.
“Men jeg håber da, at jeg gør hende glad hver dag,” siger Knud med et smil og et glimt i øjet, så man lidt forstår, hvorfor den 18-årige Birte forelskede sig dengang i 1944 på Amager Strand, da hun mødte Knud.
Tre børn fik Birte og Knud med nogle års mellemrum, og det første allerede fire måneder efter brylluppet.
”Det var nok ikke så normalt dengang i 1945. Men sådan var det med os. Vi boede samme sted som Knuds forældre. I en boligkarré på Holmbladsgade, hvor Knuds forældre havde en stor møbelforretning. Der boede vi, indtil vi flyttede her til Gadstrup i 1966.”
”Det var et helt nyt hus. Et rå-hus. Der manglede både gulve og vinduer. Det lavede vi selv, og så har vi boet her siden med vore børn. Nu bor vi her selv, men så har vi til gengæld masser af plads til børnene og børnebørnene, når de kommer og overnatte,” fortæller Knud, der for efterhånden mange år siden var service-snedker på Hovedbanegården i København.
”Jeg ordnede alt det, som ikke virkede eller var i stykket på Hovedbanegården. Birte og jeg fulgtes ind med toget om morgenen og hjem igen om eftermiddagen, for hun arbejdede lige ved siden af.”
”Jeg var hos Postgiro i 32 år. Postgiro lå lige ved siden af Hovedbanegården, så, ja, vi fulgtes altid til og fra arbejdet,” supplerer Birte.
Mange kvinder i Birtes generation var ellers hjemmegående, men det havde Birte ikke lyst til. Hun arbejdede to uger hos Postgiro, og havde så to uger fri.
”Sådan kunne jeg bedst lide det”.
For nemt at blive skilt
I mange år var Knud og Birte glade for, at deres børn, ligesom dem selv, holdt sammen med deres ægtefæller.
”Der var så mange andre, der blev skilt. Vi talte om, at vi var glade for, at vores børn ikke blev skilt. Men så skete det lige pludselig for dem alle tre. Det var sådan lidt dumt. Det er for nemt at blive skilt i dag,” siger Birte med et stænk af tristhed.
”Men de har gode familieforhold alligevel, på trods af skilsmisserne. Det har de heldigvis. Det er godt,” skyder Knud ind.
Hvad har så været limen, der har holdt Knud og Birte sammen i trekvartårhundrede?
”Man skal vise hinanden respekt og være tolerant. Nogle gange handler det også om at bøje sig. Man skal ikke være stædig,” siger Knud.
”Lidt kærlighed har der nu også været, ikke Knud?”, siger Birthe og rækker ud og giver hans arm et klem.
”Jo, selvfølgelig!”
Elsker Spanien
Datteren Hanne bor i Spanien sammen med det ene barnebarn, og især Birte glæder sig meget til at blive vaccineret i denne eller næste uge, for så kommer Hanne hjem på besøg for første gang i over et år.
”Det er så længe siden, vi har set hende. Og så længe siden vi har været nede hos hende i Spanien,” fortæller Birte.
Selv om Knud tit er med nede på ferie hos datteren, så er Spanien et af de ganske få steder, hvor Birte rejser til uden Knud.
”Vi har stort set aldrig været væk fra hinanden. Jeg var engang på kursus i to uger med Hjemmeværnet i Nymindegab, og så har Birthe et par gange været alene nede hos Hanne. Men ellers har vi aldrig været væk fra hinanden.”
Det er tydeligt, at ferie-oplevelserne med hele familien også er en af komponenterne i den lim, der har holdt sammen på parret.
Altid ferie med familien
”Vi har kørt rigtig mange gange i bil til Spanien for at holde ferie både med børnene, både da de var små, og da de blev voksne. Vi har også været på ferie med børnebørnene mange gange.”
”Det har været vigtigt for os at opleve tingene sammen med vores familie. Jeg tror kun, at vi har rejst én eneste gang alene,” siger Birthe og kigger på Knud, der nikker.
Da den ene søn fik arbejde hos DFDS, blev ferierne udvidet med sejlture i Middelhavet og senere også langs Norges kyst. Så berejste er de.
Lige om lidt fejrer parret for 76. gang deres fælles fødselsdag; 29. marts fylder Knud 96 år og Birte 95 år, men det bliver først fejret rigtigt til sommer.
Sommerfesten venter
Atombrylluppet i december blev ikke helt det Birte og Knud havde ønsket sig. Der var planlagt en store fest for 50 mennesker i Ramsømagle Forsamlingshus for børn, svigerbørn, børnebørn og deres ægtefæller, seks oldebørn og venner; ja, dem der stadig er tilbage. Men coronaen satte en stopper for den fest.
”Vi inviterede i stedet en lille gruppe af børn og børnebørn uden ægtefæller til morgenkaffe og en anden gruppe til eftermiddagskaffe. Så har vi i stedet lovet dem alle sammen en stor sommerfest, når coronaen er væk. Det glæder vi os til.”
Alle vores bryllupsdage
I Danmark er det typisk kobberbryllup, sølvbryllup, guldbryllup og diamantbryllup, der fejres.
- 1 år: Papirbryllup
- 2 år: Bomuldsbryllup
- 3 år: Læderbryllup
- 4 år: Blomsterbryllup eller Hyacintbryllup
- 5 år: Træbryllup
- 6 år: Sukkerbryllup
- 7 år: Uldbryllup
- 8 år: Bronzebryllup
- 9 år: Pilbryllup eller Stråbryllup
- 10 år: Tinbryllup
- 11 år: Stålbryllup eller Ravbryllup
- 12 år: Silkebryllup
- 12 1/2 år: Kobberbryllup
- 13 år: Kniplingsbryllup
- 14 år: Elfenbensbryllup
- 15 år: Krystalbryllup
- 16 år: Månebryllup
- 17 år: Ametystbryllup
- 18 år: Margueritbryllup
- 19 år: Granatbryllup
- 20 år: Porcelænsbryllup
- 21 år: Turkisbryllup
- 22 år: Alliancebryllup
- 23 år: Tulipanbryllup
- 24 år: Karatbryllup
- 25 år: Sølvbryllup
- 30 år: Perlebryllup
- 35 år: Koralbryllup
- 40 år: Rubinbryllup
- 45 år: Safirbryllup
- 50 år: Guldbryllup
- 55 år: Smaragdbryllup
- 60 år: Diamantbryllup
- 65 år: Krondiamantbryllup
- 70 år: Jernbryllup
- 75 år: Kronjuvelbryllup, Atombryllup eller Stålbryllup
- 80 år: Egebryllup eller platinbryllup
- 90 år: Granitbryllup
Først publiceret: mandag 8. februar 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:26