Først fra 5. marts blev det muligt at vaccinere danskere over 65 år med AstraZeneca-vaccinen, der nu mistænkes for at kunne give dødelige blodpropper.

Flere er skeptiske: Få ældre nåede at få stik med omstridt vaccine

Formentlig er kun få ældre blevet vaccineret med AstraZeneca vaccinen, der mistænkes for at kunne give dødelige blodpropper. Alligevel melder mange seniorer nu om skepsis mod vaccination.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Der er formentlig kun få ældre over 65 år blandt de 142.000 danskere, der har nået at få det første stik med AstraZeneca vaccinen.

Vaccinen blev først frigivet til vaccination til personer over 65 år den 5. marts.

Den omstridte vaccine er mistænk for at kunne dødelige blodpropper. Der er registeret et tilfælde i forbindelse med vaccinationerne, oplyser Lægemiddelstyrelsen. Det er en 60-årig kvinde.

Der meldes om flere dødsfald i Norge blandt personer, der har modtaget vaccinen. Flere Europæiske lande har sat vaccinationerne med AstraZeneca på pause.

I Danmark er al vaccination med AstraZeneca stoppet med øjeblikkelig virkning og gælder i foreløbig 14 dage.

Skepsis blandt ældre

Meldingerne om de alvorlige bivirkninger, har fået flere ældre til at udtrykke skepsis mod at blive vaccineret mod corona. Det viser en afstemning hos Faglige Seniorer.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

Her er der dødt løb mellem dem, som svarer, at de fortsat vil lade sig vaccinere. Og dem, der nu er blevet mere skeptiske.

“Jeg overvejer om jeg overhovedet vil vaccineres. Jeg er 66 sund og rask. Jeg ved godt, der er risiko ved ikke at lade sig vaccinere….  men, men det kan jo ligeså med være risiko ved at lade sig vaccinere,” lyder det blandt andet i en kommentar fra Lene Bang på Facebook.

En anden skriver sådan her:

“Jeg har hele tiden været i tvivl. Skal i hvert fald ikke have AstraZeneca”.

Hver fjerde stik er med tilbageholdt vaccine

Det er hver fjerde dansker, der er blevet vaccineret, der har fået et stik med med den nu tilbageholdte vaccine.

”Sundhedsmyndighederne har af forsigtighedshensyn sat vaccination med AstraZeneca i bero efter signal om en mulig alvorlig bivirkning i form af dødelige blodpropper. Det kan pt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng. Vi handler tidligt, det skal undersøges grundigt,” meddeler sundhedsminister Magnus Heunicke.

Det præcise tal er ikke oplyst

Sundhedsstyrelsen har indtil 5. marts anbefalet, at vaccinen mod COVID-19 fra AstraZeneca fortrinsvis blev prioriteret til personer under 65 år. Det skete ud fra overvejelser om det begrænsede datagrundlag i godkendelsesstudierne i personer over 65 år, men nye undersøgelse viste, at personer over 65 år også sikkert kunne modtage vaccinen.

Statens Serum Institut oplyser, at det på grund af travlhed ikke er muligt at svare på en henvendelse fra Faglige Seniorer nyhedsbrev om, hvor mange over 65 år, der rent faktisk har fået det første stik med AstraZeneca.

Sikkerhed først

Direktør i Faglige Seniorer Palle Smed er tilfreds med, at myndighederne øjeblikkeligt har stopper vaccinationerne med den omstridte vaccine.

”Det er en forfærdelig situation, der er opstået med de nye informationer. Men vi er glade for, at myndighederne har handlet resolut, så al tvivl om alvorlige bivirkninger bliver undersøgt. Det får desværre indflydelse på hele vaccinationsprogrammet og udsigten til, at vi alle er vaccineret til sommer, men sikkerhed for befolkningen skal selvfølgelig komme i første række,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Vaccinationspausen betyder, at der indtil videre ikke vaccineres flere, der har en tid til første vaccination med AstraZeneca vaccinen. Det betyder også, at dem, der allerede har fået 1. stik og foreløbig skal vente 2. stik indtil situationen er afklaret.

Stikkes fortsat med to andre vacciner

Vaccinationerne med de to øvrige vacciner – Moderna og Pfizer – fortsætter uændret.

Er du i tvivl om, du skulle vaccineres med AstraZeneca, kan du tjekke det på vacciner.dk – eller møde op på vaccinationscenteret og få det afklaret. Det er ikke muligt at ringe og få oplysningerne.

Lægemiddelstyrelsen sender brev til alle, der er vaccineret med AstraZeneca og gør opmærksom på symptomer ved blodpropper.

Ældres prioriteres først

Knap en million ældre mellem 65 og 84 år mangler fortsat at blive vaccineret, og de to tilbageværende vacciner vil nu blive prioriteret til seniorerne.

Se senest opdaterede vaccinationskalender fra 11. marts

Se opdateret kalender i web-version

“Vi skal beskytte de allersvageste, hvis vi igen får en stor opblussen af epidemien. Vi skal også sørge for, at sundhedsvæsenet og ældreplejen ikke knækker, men vores vurdering er, at vi allerede har vaccineret så meget frontpersonale, at vi kan klare den,” siger direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Bookede tider til vaccination med en af de andre vacciner fra henholdsvis Pfizer og Moderna er ikke ændret.

Frontpersonale på 65 år eller ældre vil fortsat modtage tilbud om vaccination med en af de to andre vacciner.

Hvad mener du?

Får oplysningerne om, at vaccination med AstraZeneca måske kan give dødelige blodpropper dig til at ændre din holdning til, om du vil lade dig vaccinere?

Giv din mening til kende på Faglige Seniorers Facebook-side

Først publiceret: torsdag 11. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.