Er du til gå- og vandreture? Se de danske “Caminoer”
Seniorerne har fået ben at gå på under coronaen. Gå- og vandreture er populære som aldrig før, og nu er der hele seks Camino-ture på 21-175 km, du kan vælge mellem herhjemme.
Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021
Seniorer er blevet en stor gruppe, der traver løs i weekender og ferier. Dansk Vandrelaug vokser og vokser under corona-pandemien, og det skyldes ikke mindst, at der har været begrænset motions-muligheder det sidste års tid.
Hvis du er den glade vandretype, så er der gode muligheder i Danmark også. Vi har nemlig fået hele seks danske udgaver af den spanske Camino herhjemme, fortæller Samvirke i deres blad.
Camønoen
Møn var hurtig til at læse danskernes lyst til at vandre, og oprettede derfor Camøoen. En vandre- og gå-tur på 175 km hen over Møn, Nyord og Bogø.
Det er en tur gennem flot natur, kulturhistorie, stilhed og mulighed for en af landets mørkeste og mest stjerneklare nattehimler. Camøno-ruten kommer selvfølgelig forbi den berømte klint, og ruten klares som regel på 4-5 dage.
Læs mere om Camønoen HER
Se Samvirkes flotte tredimensionelle kort over ruten HER
Amarminoen
Den nyeste Camino-tur herhjemme er Amarminoen på 27 kilometer rundt på Amager.
Den strækker sig fra DR Byen i nord, over Sydvestpynten i syd og hele vejen til Dragør Fort i øst. Amarminoen kan tages begge vejen, og i rask trav tager turen 6 timer.
Læs mere om Amarminoen HER
Se Samvirkes flotte tredimensionelle kort over ruten HER
Krominoen
2 dage tager det at gå den 35 kilometer lange Krominoen langs Gudenåen, hvis benene er gode. Med start fra Silkeborg til Kongensbro Kro på den 21 kilometer lange første etape, og derefter de sidste 14 kilometer igennem Borre og Ormstrup skov til Tangeværket ved Bjerringbro.
Læs mere om Krominoen HER
Se Samvirkes flotte tredimensionelle kort over ruten HER
Kaninoen
Vandre- og gå-turen rundt på Endelave er 21 km lang. Øen i det sydlige Kattegat er især kendt for sine vilde kaniner, deraf navnet Kaninoen. Undervejs på ruten kommer man forbi flere af kaninernes foretrukne levesteder, og hvis 21 kilometer er for langt, så kan turen kortes helt ned til 3 kilometer. De 21 kilometer tager cirka 4 timer at vandre.
Læs mere om Kaninoen HER
Se Samvirkes flotte tredimensionelle kort over ruten HER
Kalk Kaminoen
Kalk Kaminoen er 29 kilometer på den jyske hede. Den nordlige del af ruten er præget af kalkbrydningen i Daubjerg og Mønsted. De flade hedearealer er længere sydpå. Størstedelen af turen er på mark- og grusveje, så vandreturen kræver godt fodtøj. Uden stop tager turen cirka 6 timer.
Læs mere om Kalk Kaminoen HER
Se Samvirkes flotte tredimensionelle kort over ruten HER
Caminoen Haderslev Næs
Den 106 kilometer lange vandretur i Sønderjylland har fokus på egnens smukke landsbykirker samt den skønneste og mest interessante vej gennem egnens landskaber. Det er målet med turen, at man skal vandre ud fra de syv pilgrimsord: langsomhed, bekymringsløshed, frihed, enkelhed, stilhed, spiritualitet og fællesskab.
Læs mere om Caminoen Haderslev Næs HER
Se Samvirkes flotte tredimensionelle kort over ruten HER
Hvad er Caminoen?
Caminoen er nok verdens mest kendte pilgrimsrute, som fører de vandrende til apostlen Jakobs grav i den spanske by, Santiago de Compostela.
På spansk betyder Camino bare "sti", men stien er altså 835 km lang, og den er blevet meget populær at vandre de senere år, ikke mindst på grund af godt marketingsarbejde fra den spanske stat.
I middelalderen var turen en populær pilgrimsrute. Men i dag er det sjældent, at folk går ruten af religiøse grunde. Nu handler det mere om at komme væk fra hverdagens ræs og jag. Mange går også turen, hvis de har private problemer med skilsmisse, død i familien og lignende.
Man bestemmer selvfølgelig selv, hvor på ruten man vil starte, men "Den franske rute", som er den mest kendte og traditionelle, har udgangspunkt i Pyrenæerne.
Læs mere om den spanske Camino HER.
Først publiceret: søndag 25. april 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:40