Der er 443 navngivne øer i Danmark. Hvor mange har du besøgt?

Tag på dagsudflugt til disse ukendte øer

Kom på minieventyr på nogle af de mange småøer, der er kastet geografisk ud over de danske farvande.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Kalenderen bugner med helligdage og fridage i foråret. Men hvad de mange tomme dage skal fyldes ud med, er måske stadig lidt oppe i luften.

Her er inspiration til små øer, der kan give store oplevelser i rygsækken – uden at I behøver rive mere end en dag ud af kalenderen.

Lars Bendix Poulsen er specialkonsulent hos Naturstyrelsen, og han fortæller, at der er et væld af relativt ukendte – og ikke overrendte – øer, I kan besøge.

“Det er eksempelvis Tunø, Årø, Enehøje, Kalvø, Store Okseø, Fænø Kalv, Nygård Sø og Livø”, foreslår han.

Store Okseø

Store Okseø ligger – side om side med Lille Okseø – mellem det sydligste af Jylland og Tyskland. Man kommer til den knap otte hektar store ø med en lille færge, som afgår fra broen i Sønderhav.

Øen består af en høj og en lav del. På den lave del af øen er der en lejrplads, restaurant og et lille skibsværft, som restaurerer historiske skibe og yachter.

Vil I nyde udsigten, skal I op på øens høje del med åbne arealer og udsigtspunkter til Danmark og Tyskland, høje klinter og en lille skov.

Tunø

I kan også tage til Tunø, som ligger mellem Samsø og den østjyske kyst – for de stedkendte er det lige ud for Hou.

Tunøfærgen sejler jer derud fra Odder. I kan til gengæld ikke medbringe bilen. Tunø er nemlig en bilfri ø, så I kan bare lade roen sænke sig, siger Helle Berthold Rosenberg, som er direktør i Visitkystlandet.

“Tunø er en fantastisk lille naturperle i det østjyske øhav. Øens størrelse gør, at man sagtens kan nå at gå hele øen rundt på en endagsudflugt. Samtidig gør fraværet af biler, at den er enormt børnevenlig”, fortæller hun.

Enehøje

Der er også mulighed for en smuttur til øen Enehøje, som er den største ø i Nakskov Fjord. I kan komme dertil med Postbåden fra Nakskov på Lolland.

Vestkysten er en 12 meter høj skrænt, og nedenfor finder i badestranden.

Derudover har øen et rigt dyreliv som byder på digesvaler, den gråstrubede lappedykker og forskellige vadefugle, og så kan I se dådyr og kvæg, der græsser.

Romsø

Vil I besøge en øde ø, kan I lægge vejen forbi Romsø ud for Kerteminde på Fyn.

Tager i afsted i løbet af maj, kan I opleve hvidtjørnen blomstre. Øen byder nemlig på hundredvis af tjørne, der blomster med hvide kronblade.

“Stilheden, freden, det omkransende hav, udsynet og lydene skaber en intens atmosfære, som fordrer og giver plads til den indre ro, som vi alle har brug for ind i mellem, siger Sandra Schneider Neelmeyer”, som er market communication manager hos Destination Fyn.

Øen er dog ikke mere ubeboet, end at I kan støde på en gammel bestand af dåvildt, som blev udsat på øen i 1200-tallet, da øen var ejet af kongen.

Gratis færge i år?

Sidste år kunne danskerne rejse gratis med færge til en lang række øer, hvis de var gående eller på cykel – og det var populært.

Hvorvidt det igen i år bliver muligt, er endnu ikke besluttet, men det er et stort ønske fra både øsammenslutninger og landdistriktsorganisationer, skriver Politiken.

Først publiceret: lørdag 1. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.