kat mand kontakt

Du kan risikere at miste det juridiske ejerskab over din kat, hvis du ikke reagerer på den nye lov.

Ny kattelov: Du risikerer at miste din kat

Hvis en umærket kat indleveres til et dyreinternat, kan den straks videreformidles eller aflives, uden at at de skal prøve at finde kattens rigtige ejer. Så voldsom er ændringen i den nye kattelov.

Senest opdateret: tirsdag 29. juni 2021

Hvis din kat går rundt uden at være mærket fra 1.juli, kan du risikere at miste den.

En nye kattelov betyder, at myndighederne ikke mere har en “fremlysningspligt”, hvis en umærket kat bliver indleveret til et internat eller politiet. Det betyder igen, at din kat kan videreformidles til nye ejere eller aflives uden at man skal prøve at finde kattens rigtige ejer.

Derfor er det nu nødvendigt, at din kat bliver mærket, hvis du ikke vil risikerer at miste den.

Flere og flere katte dumpes

I 13 år er udviklingen i antallet af katte, der dumpes på gaden eller ved internater, gået den forkerte vej. Nu har Folketinget ændret i lovgivningen, og fra den 1. juli skal katteejere have mærket og registreret deres kat, hvis de ikke vil risikere at miste det juridiske ejerskab over den.

Ejerløse og vilde katte har i årevis været et stort problem og er så alvorligt, at der i nogle kommuner er tale om “kattekolonier”. Antallet af ejerløse, socialiserbare katte, der ender i bure på internaterne, er steget med mere end 250 procent de seneste 13 år.

Det stigende dyrevelfærdsproblem fik i maj sidste år en koalition på i alt 21 foreninger og internater, heriblandt Inges Kattehjem og dyreværnsorganisationen Anima, til at overlevere godt 45.000 underskrifter for mærkning og registrering af katte til den forhenværende fødevareminister.

Og nu har Folketinget endelig vedtaget en ændring af den såkaldte “lov om mark- og vejfred”, som altså gør det nødvendigt, at katteejere får deres katte mærket og registreret.

Glæde på Inges Kattehjem

“De danske internater har i årevis været presset helt i knæ på grund af det stigende antal af ejerløse katte i Danmark. Derfor er vi enormt glade for, at der nu kommer politisk handling på området, og vi håber, at den nye lovændring vil få endnu flere katteejere at mærke og registrere deres kat,” siger Jørgen S. Petersen, direktør hos Inges Kattehjem, der allerede nu mærker en positiv effekt af den nye lov.

Selvom den nye lovændring først træder i kraft den 1. juli i år, så mærker internaterne rundt om i landet nemlig allerede effekter af kravet om mærkning og registrering.

“I løbet af den sidste måned er Google-søgninger, der finder frem til Dansk Katteregister, steget med hele 20 procent, og vi oplever, at mange ejere kimer telefonerne på vores internater ned, da de vil mærke deres kat eller sikre sig, at deres kat nu også er registreret,” afslutter Jørgen S. Petersen.

Det betyder ændringen

Ændringen af lov om mark- og vejfred medfører:

  • At fremlysningspligten for umærkede katte bortfalder. Det betyder at katten kan optages og/eller videreformidles uden at efterlyse ejeren. Hermed bliver det nødvendigt, at katteejere får deres kat mærket, hvis de ikke vil risikere at miste den.
  • At folk anspores til at tage mere ansvar, som på sigt vil løfte kattens status
  • At flere forhåbentlig kommer i kontakt med en dyrlæge og ved samme lejlighed får neutraliseret deres kat
  • At presset på internaterne vil blive lettet, fordi de hurtigere kan videreformidle umærkede katte og finde frem til ejerne af bortløbne mærkede katte.

Først publiceret: tirsdag 22. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 29. juni 2021 kl. 10:41

Emner: