Har du modtaget en SMS-besked som denne om telefonsvarer, så pas på: Klik ikke på linket.

Pas på: Denne SMS-virus overtager din mobiltelefon

Link til telefonsvarer sendes netop nu på SMS til danskeres mobiltelefoner. Telebranche advarer om, at klik på linket installerer virus, der kan bruges til identitetstyveri og kreditkortsvindel.

Senest opdateret: tirsdag 13. juli 2021

Netop nu modtager massevis af danskere en SMS, der ser ud som en henvisning til telefonsvarer.

Klik ikke på linket i SMS’en.

Har du modtaget fup sms?

Har du modtaget en fup sms-besked:

1. Klik ikke på linket i meddelelsen og installer ikke nogen apps, hvis du bliver bedt om det.

2. Undlad at indtaste personlige oplysninger eller bankoplysninger

3. Slet meddelelsen

Kommer sms’en fra en virksomhed, du afventer en sms fra eller normalt modtager sms’er fra, gå da i stedet ind på virksomhedens hjemmeside eller kontakt virksomheden på andre kanaler.

Lad være med at klikke på links i sms-beskeder, hvis du er det mindste i tvivl.

Kilde: Teleindustrien

Gør du det risikerer, du at få installeret en særlig virus, der kan bruges til identitetstyveri og kreditkortsvindel ved at aflure indhold og koder på telefonen.

SMS’en med den farlige virus er en del af et stort angreb på danske mobiltelfoner.

Mængden og alvoren af angrebene er af en sådan karakter, at danske teleselskaber nu sender en kraftig advarsel til danskerne om, at der er falske og skadelige sms’er og apps i omløb.

Kan sende falske beskeder

Svindlen kan ske via falske sms’er, som for eksempel fortæller modtagerne, at de har fået en ny telefonsvarer og beder dem om at klikke på et link for at få adgang til denne.

Ved klik på linket ledes modtagerne hen til en hjemmeside, hvor de bliver bedt om at indtaste personlige oplysninger eller kreditkortoplysninger, eller til en hjemmeside, hvor de opfordres til at downloade en app.

Det er ikke farligt at modtage sms’en, men klikker man på linket og installerer app’en, bliver det muligt for IT-kriminelle for eksempel at foretage opkald til udlandet og sende lignende falske sms’er videre til andre uskyldige fra ens telefon – og i værste fald lægger app’en spyware på mobilen, så indhold og koder kan aflæses.

Hold dig fra linket

“Man skal simpelthen holde sig fra linket. Man kan også kontakte den afsender, som sms’en tilsyneladende kommer fra for at høre, om det kan være rigtigt, at man har modtaget en sms”, lydet det fra Jakob Willer, der direktør i teleindustriens brancheforening til Ritzau.

“Og så skal man i det hele taget holde sig til at hente apps fra de steder, hvor man normalt gør det, eksempelvis App Store og på Play, hvor man kan have større tillid til det”, siger han.

Advar dine pårørende og andre

Du kan advare andre og dele advarslen om den farlige SMS på Faglige Seniorers Facebook-side.

Har du fået virus på mobilen?

Har du klikket på et farligt link og installeret den falske app, linket henviste til, skal du rense din mobil for at undgå, at dine adgangskoder og onlinekonti potentielt kan hackes.

Indtast ikke adgangskoder på mobilen, før den er renset.

1. Genetabler fabriksindstillingerne og genskab en tidligere sikkerhedskopi fra før, den falske app blev installeret. Ved du ikke, hvornår appen er installeret, må telefonen nulstilles

2. Hvis du har logget ind på konti eller apps ved hjælp af en adgangskode, siden du downloadede appen, skal adgangskoden til disse konti ændres fra en anden enhed eller efter telefonen er renset. Er samme adgangskoder brugt til andre konti, skal disse også ændres hurtigt

3. Har du brug for hjælp eller yderligere information, så kan du henvende dig til dit teleselskabs kundeservice.

Kilde: Teleindustrien

 

Først publiceret: torsdag 8. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 13. juli 2021 kl. 11:35