Dette apparat, der bruges til behandling af søvnapnø, er blandt apparater fra Philips, der er behæftet med en alvorlig fejl.

Har du dette søvnapparat: Der er fundet farlig fejl

Over 30.000 patienter, der behandles for søvnapnø eller for andre vejtrækningsproblemer med apparat fra Philips, bliver kontaktet af deres region. Der er fejl på apparatet.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Der er fundet fejl på et apparat, der anvendes af over 30.000 patienter i hele landet i forbindelse med søvnapnø og andre vejrtrækningsproblemer.

Apparaterne benyttes af patienter i deres eget hjem. Patienterne er fordelt på samtlige landets regioner, oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Apparatet er af mærket Philips.

Disse apparater er fejlmeldt

Der er er fundet risiko for, at det skum – der bruges som støjdæmpende materiale i apparaterne – kan nedbrydes og dermed kan udlede dampe og små partikler.

Fejlmelding fra Philips Respironics omfatter:
- CPAP-apparater, som bruges til behandling af patienter med søvnapnø.
- Respiratorer og BiPAP-apparater, som bruges til vejrtrækningsstøtte.
- Bi Level PAP, som bruges til patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom.

Læs sikkerhedsmeddelelse fra Lægemiddelstyrelsen HER

 

Philips Respironics oplyser, at der er fundet risiko for, at det skum – der bruges som støjdæmpende materiale i apparaterne – kan nedbrydes og dermed kan udlede dampe og små partikler.

I følge Herlev Hospital kan dampe og partikler fra apparatet i meget sjældne tilfælde udvikle hovedpine, irritation, betændelsestilstand, vejrtrækningsbesvær, kvalme eller opkast og muligvis være toksiske og kræftfremkaldende.

Patienter, der oplever disse symptomer, anbefales at kontakte deres behandlende afdeling.

Læge-direktør: Forsæt med at bruge apparat

De fem regioner er i gang med at kontakte de patienter, der bruger apparaterne og arbejder sammen med Philips på at finde en løsning.

“Vi gør alt hvad vi kan for at finde en løsning for de patienter, der bruger apparaterne. Vi håber at have en løsning på plads inden for et par måneder. Indtil da er det vores anbefaling, at patienterne fortsætter deres behandling med apparaterne som hidtil, medmindre de hører andet fra deres læge,” siger siger lægefaglig vicedirektør på Rigshospitalet Per Jørgensen på vegne af den tværregionale arbejdsgruppe, der er nedsat til at håndtere situationen.

Det er vigtigt at understrege, at mange patienter har levet med apparaterne i mange år.

Så mange er ramt

Så mange patienter bruger søvnmaskiner fra Philips Respironics.

Antal patienter fordelt på regionerne:

  • Region Hovedstaden: Cirka 15.000 patienter.
  • Region Sjælland: Cirka 140 patienter, der tilbydes et apparat fra en anden leverandør end Philips.
  • Region Syddanmark: Cirka 100 patienter.
  • Regions Midtjylland: Cirka. 15.000 patienter.
  • Region Nordjylland: Cirka 3000 patienter.

Kilde: Region Hovedstaden

“Og ifølge oplysninger fra Philips er risikoen for bivirkninger ved brug af apparaterne meget lille. Vi har heldigvis heller ikke oplevet, at patienterne er blevet syge, men med den nye og begrænsede viden, vi har nu, skal vi selvfølgelig sørge for at håndtere alle patientsikkerhedsmæssige risici,” siger  Per Jørgensen.

Producent: Afbryd behandlingen

Phillips anbefaler at afbryde behandlingen for alle, som bruger apparaterne til søvnbehandling.

Men det er regionerne uenig i, da det afhænger af en lægefaglig vurdering, om patienten kan undvære apparatet.

Regionerne anbefaler i stedet, patienterne opretholder den behandling, de har aftalt med deres behandlingsansvarlige læge og afventer nærmere besked.

Anbefalingen er i overensstemmelse med anbefalingen fra det kliniske og videnskabelige selskab for respiratorisk medicin (European Respiratory Society), oplyser regionerne.

“Vi følger de europæiske anbefalinger. Samtidig er vi i fuld gang med at kontakte alle patienterne og undersøger tidshorisonten for udskiftning af skum eller apparater. Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget endeligt om, hvornår udskiftningen vil ske, men vi informerer patienterne løbende, når vi ved mere,” siger Per Jørgensen

Patienter, der har spørgsmål til deres behandling, skal kontakte den afdeling sygehuset, der har udleveret apparatet og som patienten er i behandling hos.

Så mange har søvnapnø

I følge sundhed.dk har 4 procent af mænd og 2 procent af kvinder i 40-60 års alderen søvnapnø. Langt fra alle har fået diagnose og er i behandling.

Søvnapnø defineres som et ophold i indåndingen på mindst 10 sekunder. Ved 5 eller flere af den slags pauser i timen kan det dreje sig om søvnapnø.

Lidelsen er hyppigst hos overvægtige, midaldrende mænd.

Tilstanden karakteriseres af stærk snorken og øget trang til at sove om dagen. Mange klager over uoplagthed i dagtimerne, søvnighed, koncentrationsbesvær, hovedpine og impotens.

Del info til andre

Kender du nogen, der er i behandling for søvnapnø eller andre vejrtrækningsproblemer? Del denne info via Faglige Seniorers Facebook-side

 

 

 

Først publiceret: fredag 9. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.