Malene Schwartz nyder sin pension og har gjort det i mange år.

Tillykke. Hele Danmarks Maude fylder 85 år

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

De senere år har Malene Schwartz valgt at holde lav profil, og det er ikke meget man har hørt om og til den kendte skuespiller, der i dag fylde 85 år. Og det er der en grund til.

For et par år siden fortalte hun nemlig til Billed-Bladet, at hun havde haft et rigt liv, og bægeret var fyldt op hos hende.

“Jeg kunne ikke have gjort tingene så meget anderledes. Det har været et udmærket liv. Og nu vil jeg bare gerne leve godt, indtil jeg dør. Det vil være en stor lykke, sagde Malene Schwartz.

Man kommer ikke udenom, at rollen som den neurotiske Maude den ikoniske tv-serie, Mataor, blev Malene Schwartz’ livsrolle. Men ellers har hun faktisk været både teaterdirektør og teaterskuespille hele sit liv.

I 1978 tilbød Erik Balling Malene Schwartz sin successfyldte rolle som Maude Varnæs i tv-serien Matador, der løb over 24 afsnit fra 1978 til 1982.

Skylder Maude alt

Malene Schwartz fik, ligesom mange af de øvrige skuespillere i serien, stor ros og positiv kritik fra anmeldelserne og fans. Bl.a. skrev anmelderne om hendes rolle som Maude:

“…Maude Varnæs i “Matador”; noget nær det definitive portræt af en forkælet, småneurotisk borgerfrue, undertrykt uden at erkende det. En vidunderligt velafstemt præstation af subtil komik og solidarisk indlevelse, hvor hun i toneperfekt ægteskabs-samspil med Holger Juul Hansens bankdirektør Varnæs udfolder tusind nuancer af borgerskabets ikke altid helt diskrete charme”.

Under overskriften “Jeg skylder Maude alt” i Berlingske Tidende i 2005, sagde hun følgende om sin teaterkarriere:

Jeg har været teaterleder uafbrudt i tyve år, og det har helt klart været den mest interessante del af min karriere som kunstner. Fordi man kan sætte sit eget præg, dyrke nye talenter frem og skubbe til udviklingen.”

De sidste 20 år har Malene Schwartz medvirket i enkelte film, bl.a. “Flammen og Citronen” og som Benedikte von Bech i tv-serien “2900 Happiness”.

Adopterede sin datter

Malene Schwartz har gennem hele sin karriere været meget privat omkring sit liv til pressen. Men det er velkendt, at hun i 1962 blev gift med advokaten Christian Lillelund. Sammen adopterede de datteren Christina Lillelund, i 1972. I 1979 blev parret skilt.

I 1980 møder Malene Schwartz gennem fælles venner Paul Hammerich, manuskriptforfatter og journalist, som også var forfatter på tv-serien Matador.

Schwartz var på tidspunktet nyskilt, og skrev selv i sin selvbiografi, Malene, fra 2014: “…Jeg havde set frem til et liv med unge elskere, der aldrig skulle overnatte, og jeg skulle aldrig giftes igen. Men Paul væltede mig totalt omkuld. Hvor jeg før havde manglet råstyrke og været noget af et skravl, følte jeg mig pludselig som B&W…”.

Enke i 1992

Parret blev gift den 28. maj 1982 i Søllerød Kirke, og nåede i alt tolv års samliv, før Schwartz den 16. april 1992 blev enke, da Hammerich ikke vågner op af sin narkose efter en bypassoperation.

Malene Schwartz har udgivet “Livet er ikke for begyndere – ikke engang for øvede” i 2003, “Malene” i 2014 samt familiekrøniken “Alba”, der omhandler hendes farmor  samt børnebogen om adoptivbarnet Mette, Mor, er du min mor?

Se et af de ikoniske afsnit med Malene Schwartz i rollen som Maude i Matador:

Først publiceret: tirsdag 10. august 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:15

Emner: