Hermand Pedersen Roskilde ældreråd

Hermand Pedersen var tillidsrepræsentant og med i samarbejdsudvalg, da han arbejdede. Nu er det ældres interesser, han varetager.

Hermand holder sig i form: Vil gøre ældrerådet mere aktivt

Ældrerådsmedlem glæder sig over, at Roskilde har en avis til alle husstande om seniorers forhold og en ombudsmand, som kan hjælpe ældre.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Hermand Pedersen arbejdede, helt til han var 73 1/2 år. De sidste 3-4 år godt nok på 2/3 tid. Men han trivedes med sit job som socialpædagog. På et bosted hjalp han børn og unge voksne, som havde udfordringer. Han gik nærmest direkte fra jobbet til ældrerådet i Roskilde Kommune.

Nu er det en anden generation, som 76-årige Hermand Pedersen assisterer. Han ønskede at gøre ældrerådet mere aktiv. Han vil gerne forbedre forholdene for de ældre, som har brug for hjælp på den ene eller anden måde.

Hermand Pedersen glæder sig blandt andet over, at det er lykkedes at begrænse billetpriserne i Roskildes nye svømmehal. I første omgang ville det koste så meget at komme ind, at det kunne blive svært for bedsteforældre at tage deres børnebørn med.

”Svømmehallen er blevet mange millioner kroner dyrere end planlagt. Men det skal ikke gå ud over de ældre,” siger Hermand Pedersen.

Borgerrådgiver hjælper folk

Roskilde har som noget lidt usædvanligt en borgerrådgiver. Det er en slags ombudsmand, der kan hjælpe folk, som er utilfredse med kommunens behandling af deres sag. Det er en ordning, som er til gavn for også ældre, siger Hermand Pedersen.

Han er også stolt af, at Roskilde Kommune udgiver en ottesiders avis om seniorer, ”60 PLUS”. Den kommer fem gange om året til alle husstande.

”Jeg sidder i redaktionsudvalget. Avisen rummer informationer til ældre, blandt andet fra ældrerådet. Men den giver også alle andre i kommunen viden om plejehjem og en masse andet i forhold til seniorer.”

Information til ældre

Hermand Pedersen er gift og har tre børn. Dem spredte han og hans kone, så de også havde tid til at passe arbejde. Derfor boede den yngste af børnene stadig hjemme, da familien fik det første af nu fem børnebørn.

Ældrerådet har været med til at klargøre forholdene om rehabilitering. Det er situationen, når ældre vender hjem fra sygehus til genoptræning. Det er blevet præciseret, hvornår der skal ske betaling. Det handler om at undgå dobbeltudgift.

Valg til ældreråd og seniorråd 2021 (og 2020, 2022 eller 2023)

De fleste kommuner afholdt valg til ældreråd eller seniorråd i efteråret 2021. I de fleste tilfælde blev valget afholdt samtidig med kommunalvalget den 16. november.

I en række kommuner, hvor der for eksempel ikke var fremmødevalg, foregik valget tidligere.

I enkelte kommuner var der valg i 2020. I en række andre kommuner afholdes valg til ældreråd eller seniorråd i 2022 eller 2023.

Bortset fra navnet, er der ingen forskel på et ældreråd og et seniorråd. I de fleste kommuner hedder det ældreråd, men i nogle kommuner har man valgt, at rådet skal hedde seniorråd.

Se kandidater fra Faglige Seniorer HER

”Vi gør meget ud af at informere om, hvad ældre har mulighed for og ret til. Vi deler flittigt ud af Faglige Seniorers håndbog.”

Barren skal hæves

Hermand Pedersen genopstiller til ældrerådet i efteråret. Han opfordrer andre til at stille op.

”Barren skal hæves lidt i kommunerne. Det må vi kæmpe for, os der har kræfterne til det.

Det er også til gavn for os selv. Vi holder os i gang. Det er ikke nok at sætte sig og se en fodboldkamp – selv om EM er megaspændende,” opfordrer Hermand Pedersen.

”Forebyggelse i form af fysiske og psykiske  udfordringer er vigtig for et sundt og godt ældreliv. Ældre er ikke en belastning, men en  resurse.

Derfor skal vi også være inddraget og have indflydelse på udviklingen i samfundet.”

Læs mere om valg til ældreråd og seniorråd – HER

Vil du stille op?

Er du over 60 år, kan du stille op til ældrerådet eller seniorrådet i din kommune.

Hvis du har lyst til at stille op og er medlem kan du kontakte Faglige Seniorer.

Vi giver gode råd og kan hjælpe dig med materialer og andet praktisk.

Du kan kontakte Faglige Seniorer i dit område - se her

Du kan også kontakte Faglige Seniorers konsulenter:

Vest for Storebælt: Jan Skougaard tlf. 29 73 33 46

Øst for Storebælt: Allan Holm Pedersen tlf. 20 24 16 78

 

Først publiceret: tirsdag 24. august 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.