Leif Carøe er utilfreds med dele af kommunens kontakt til ældrerådet, men understreger, at han ikke er nogen sur gammel mand: ”Nogle ting er lykkedes”.

Leif opfordrer: Prøv at sidde i ældreråd

Vestjyde glæder sig over at have været med til at indføre ordning, der giver seniorer mulighed for at køre i bus for 1 kr. om dagen

Senest opdateret: tirsdag 21. september 2021

Der kører overhovedet ingen busser til eller fra Vemb, hvor Leif Carøe bor. Men Vemb er stationsby med endda flere togforbindelser. VLTJ kører hver dag mellem Vemb, Lemvig og Thyborøn. Desuden ligger Vemb på togstrækningen mellem Holstebro og Skjern. Nu foreslår ældrerådet, at tog inddrages i den buskortordning, som allerede findes for kommunens borgere +65.

Alle folke- og førtidspensionister kan købe et årskort til busserne for 365 kr.  Det svarer til 1 kr. om dagen. Ideen stammer fra ældrerådet.

”Det er somme tider op ad bakke at komme igennem med noget. Men vi er stolte af, at vi har fået indført buskortordningen,” siger Leif Carøe.

”Kortet kan seniorer bruge til at komme til kommunegrænsen. Hvis de for eksempel skal fra Ulfborg til Viborg, så kører de på kortet til kommunens grænse over mod Viborg og skal først betale derfra. Jeg tror, at vi nu får togene Holstebro-Bur-Vemb-Ulfborg med i ordningen.”

Karrieren

74-årige Leif Carøe er uddannet kommis i en brugsforening. Men så blev han indkaldt som værnepligtig og fik en 15 år lang karriere i forsvaret og 15 år som ansat i Hærens Konstabel- og Korporalforening. Derefter kom han til HK i Struer som kontorchef og havde andre 15 år i fagforeningen. Han sluttede af på det formelle arbejdsmarked som leder af et fritidscenter med sportshal og svømmehal. Det ledte videre til at fungere som en drivkraft og ildsjæl i områdets foreningsliv – og otte år i ældrerådet.

Leif Carøe genopstiller ikke i november. Han har taget en tørn og vil nu prioritere sin indsats i blandt andet Faglige Seniorer.

”Jeg vil ikke skjule, at der er ting, jeg har været utilfreds med i kommunens samarbejde med ældrerådet. Men jeg vil opfordre andre til at stille op. Ting kan ændre sig. Folk skal have lov at prøve. Det kan lykkes at få gennemført noget,” siger Leif Carøe.

Valg til ældreråd og seniorråd 2021 (og 2020, 2022 eller 2023)

De fleste kommuner afholdt valg til ældreråd eller seniorråd i efteråret 2021. I de fleste tilfælde blev valget afholdt samtidig med kommunalvalget den 16. november.

I en række kommuner, hvor der for eksempel ikke var fremmødevalg, foregik valget tidligere.

I enkelte kommuner var der valg i 2020. I en række andre kommuner afholdes valg til ældreråd eller seniorråd i 2022 eller 2023.

Bortset fra navnet, er der ingen forskel på et ældreråd og et seniorråd. I de fleste kommuner hedder det ældreråd, men i nogle kommuner har man valgt, at rådet skal hedde seniorråd.

Se kandidater fra Faglige Seniorer HER

Han er enkemand og bor alene. Familien omfatter fem børn og et større antal børnebørn og nu også oldebørn.

Udvalgsformand kommer

Ved hvert ældrerådsmøde i Holstebro deltager formanden for byrådets social- og sundhedsudvalg i en halv time. Desuden kommer sundhedschefen i en halv time.

”Med dem har vi en god dialog, og der er stor åbenhed. Men alle byrådets udvalg beskæftiger sig med forholdene for ældre. De andre udvalg hører vi ikke fra,” fortæller Leif Carøe.

Holstebro havde fremmødevalg sidste gang. På forhånd var det bestemt, at den kandidat, der fik flest stemmer, skulle være formand. Det blev forhenværende praktiserende læge Erik Mitens.

”Han er fra sit tidligere arbejde vant til at korrespondere med og samarbejde med kommunen. Hvis der er noget, som ikke er helt efter reglerne, så gør han opmærksom på det, og der står respekt om ham. Det har været et plus,” synes Leif Carøe.

Brug for pårørende

Ældrerådet har fordelt kommunens plejecentre mellem sig. Leif Carøe følger Ulfborg Aktiv Center. Han ærgrer sig over, at det er svært at få pårørende til at deltage i brugerrådet.

”Nogle bor selvfølgelig langt væk. Men vi har brug for de pårørende. Der sidder også repræsentanter for beboerne i brugerrådet. Men i og med de bor i plejebolig, er det personer, der ikke har så megen styrke.”

Det er ikke kun ældrerådene, der skal gøre en indsats for seniorer. Det skal også ældres pårørende. Solidariteten er vigtig hele livet, påpeger den tidligere fagforeningsmand.

Læs mere om valg til ældreråd og seniorråd – HER

Vil du stille op?

Er du over 60 år, kan du stille op til ældrerådet eller seniorrådet i din kommune.

Hvis du har lyst til at stille op og er medlem kan du kontakte Faglige Seniorer.

Vi giver gode råd og kan hjælpe dig med materialer og andet praktisk.

Du kan kontakte Faglige Seniorer i dit område - se her

Du kan også kontakte Faglige Seniorers konsulenter:

Vest for Storebælt: Jan Skougaard tlf. 29 73 33 46

Øst for Storebælt: Allan Holm Pedersen tlf. 20 24 16 78

 

Først publiceret: tirsdag 24. august 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 21. september 2021 kl. 17:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.