"Seniorerne kan bidrage med langt mere. Potentialet fra seniorerne kan være helt op til 50.000 flere i job enten på fuld tid eller deltid. ," lyder det fra Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

Faglige Seniorer: Regeringen svigter velfærdsgaranti til ældre

I sidste ende er det de mest sårbare ældre, der må holde for, når der skal spares og prioriteres, mener Faglige Seniorer, der kritiserer at løfter fra valgkampen om en velfærdsgaranti fortsat ikke er indfriet.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Regeringen lægger op til en betydelig opbremsning af dansk økonomi i finansloven for 2022. Dermed vil regeringen ikke lykkes med at indfri velfærdsgarantien, der skal sikre, at udgifterne til  ældrepleje skal følge udviklingen i forhold til antallet af ældre.

Alene i år så vi, at hver fjerde kommune stik imod regeringens ønske, gennemførte besparelser på ældreområdet.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

“Selvom regeringen med økonomiaftalerne med kommuner og regioner i de seneste tre aftaler har løftet servicerammen til velfærd med cirka 1,5 milliarder kroner om året, så modsvarer det slet ikke den kraftige stigning i antallet af ældre – ikke mindst de plus 80-årige. Derfor lykkes mange kommuner ikke med at sikre ældreplejen i forhold til de mange nye plejekrævende ældre. Det vil med sikkerhed medføre velfærdsforringelser,” siger Palle Smed, der er direktør i ældreorganisationen Faglige Seniorer.

Faglige Seniorer mener, at der er behov for et stærkt signal til kommunerne, hvis regeringen ikke skal komme bagud i forhold til velfærdsløftet fra valgkampen.

“Presset på ældreområdet stiger voldsomt år for år. Alene i år så vi, at hver fjerde kommune stik imod regeringens ønske, gennemførte besparelser på ældreområdet. Det kan ikke blive ved. Men kommunerne kan ikke løfte denne opgave alene. Regeringen skal bidrage til at indfri garantien via finansloven,” lyder opfordringen fra Palle Smed.

Ældre må holde for

Han roser regeringen for, at der nu varsles en lancering af en ny lov om velfærdsgaranti. Det er helt nødvendigt i forhold til den kæmpestore udfordring med et stigende antal ældre, som vores velfærdssamfund står overfor, lyder det fra Faglige Seniorer.

“Men det er ærgerligt, at vi ikke på det nuværende grundlag magter denne opgave allerede fra næste år. I sidste ende er det de mest sårbare ældre, der må holde for, når der skal spares og prioriteres. Og det var jo netop det, man skulle undgå med en velfærdsgaranti sikret ved lov,” siger Palle Smed.

Faglige Seniorer håber, at regeringen og støttepartierne finder sammen om denne opgave i de kommende forhandlinger om den nye finanslov og en ny lov om velfærd.

“Som minimum burde man i lighed tidligere år sikre mindst 0,5 mia. kr. til målrettede investeringer på ældreområdet blandt andet til rekruttering af personale til plejesektoren,” siger direktøren i Faglige Seniorer.

Strammere finanslov

Regeringen lægger med med finanslovforslaget op til at føre en strammere finanspolitik, som i følge finansminister Nicolai Wammen “er ansvarlig og afstemt til den stærke udvikling i dansk økonomi.”

“Regeringen fører en ansvarlig økonomisk politik. Det gælder både i gode og svære tider. Sidste år var der brug for at træde på den økonomiske speeder for at holde hånden under dansk økonomi og danske arbejdspladser. Væksten i dansk økonomi er vendt stærkt tilbage, og derfor lægger vi op til en strammere finanslov, som bidrager til et balanceret opsving. Vi tager ansvar – både gennem kriser og opgangstider,” siger Nicolai Wammen.

Som følge af den finanspolitiske opstramning vil finanslovsforslaget være kendetegnet ved få centrale prioriteringer.

Hvad mener du?

Er der behov for en velfærdsgaranti, så pengene følger udviklingen i antallet af ældre? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 30. august 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 13:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.