Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede mandag formiddag regeringens bud på, hvordan næste års budget for staten skal se ud.. Foto: Morten Fauerby

Her er hovedpunkter i regeringens finanslovsudspil

Der bliver 1,2 milliarder kroner at forhandle med Folketingets partier om i regeringens finanslovsudspil.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede mandag formiddag regeringens bud på, hvordan næste års budget for staten skal se ud.

Der bliver 1,2 milliarder kroner at forhandle med Folketingets partier om i regeringens finanslovsudspil.

Her er nogle af elementerne i regeringens finanslovsudspil.

Sammenhæng mellem by og land

Regeringen har i sit udspil lagt op til, at der de næste fire år skal bruges to milliarder kroner til dette. Pengene skal blandt andet gå til at finansiere to af regeringens tidligere udspil.

Det ene omhandlede blandt andet flytning af studiepladser fra de store byer ud i landet. Det andet var rettet mod udvikling af hovedstaden, blandt andet med 23 millioner kroner i 2022 til flere idrætsfaciliteter i København og på Frederiksberg.

Krigskasse: Fire milliarder kroner i 2022

Regeringen har de seneste år lagt penge til side til coronaudgifter. Der vil igen i 2022 være en sådan “krigskasse” til coronaudgifter. Der skal ifølge regeringen ligge fire milliarder kroner.

De skal være dedikeret udelukkende til coronatiltag ifølge regeringen. Nicolai Wammen har understreget, at det ikke er sikkert, at pengene skal tages i brug.

Penge til forhandlingsbordet: 1,2 milliarder kroner.

Regeringen har i sit udspil sat nogle penge af i en forhandlingsreserve, som ikke på forhånd er tiltænkt noget specifikt formål, men som regeringen påtænker skal gå til velfærd og grøn omstilling. Det er penge, som regeringen vil forhandle med resten af Folketingets partier om.

Udvidelse af boligjobordningen ophører

Den midlertidige udvidelse af boligjobordningen for i år bliver, som finansminister Nicolai Wammen tidligere på sommeren annoncerede, ikke forlænget.

Regeringen ønsker boligjobordningen, også kaldet håndværkerfradraget, tilbage på niveauet fra sidste år. Regeringens egne støttepartier De Radikale, SF og Enhedslisten ønsker ordningen helt afskaffet.

Styrke kriminalforsorgen

Regeringen vil afsætte knap 1,4 milliarder kroner til at styrke kriminalforsorgen i de kommende fire år.

Det skyldes, at kriminalforsorgens fysiske rammer er udfordret af flere indsatte og færre ansatte. Regeringen vil sikre bedre uddannelse og et styrket arbejdsmiljø blandt de ansatte.

Regeringen vil i efteråret invitere Folketingets partier til forhandlinger.

Kilde: Finansministeriet.

Først publiceret: mandag 30. august 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.