Er du i tvivl om, hvorvidt der er tale om en forkølelse eller allergi: Tage et kig ned i dit papirlommetørklæde.

Ramt af mystisk snue? Luften vrimler med svampesporer

Allergisæsonen er ikke forbi. For allergikere kan svampesporer i øjeblikket give generende symptomer i næse og øjne.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Nys, løbende næse eller irriterede øjne.

Allergisæsonen burde være lukket ned med sommeren – eller hvad? Hvis du stadig mærker symptomer på allergi, så er du ikke alene.

Der bliver nemlig i øjeblikket målt høje mængder af svampesporer fra skimmelsvampeslægterne alternaria og cladosporium. Og mængden er højere i år end sidste år. Det viser Astma-Allergi Danmarks daglige målinger.

– Har man en fornemmelse af at have en forkølelse, der trækker ud, skal man kigge i denne retning, siger Betina Hjort, som er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.

Sæsonen for svampesporer begyndte faktisk i sommer. Men har du haft andre typer af pollenallergi hen over sommeren, kan du let have tilskrevet dem symptomerne.

– Det gælder især, hvis man har græspollenallergi, som er den, der plager flest. Græssæsonen falder nemlig sammen med svampesporerne. Men det kan også være bynkeallergikere, fortæller Betina Hjort.

Få diagnosen i snottet

Er du i tvivl om, hvorvidt der er tale om en forkølelse eller allergi, råder rådgivningschefen til at tage et kig ned i dit papirlommetørklæde.

– Bliver ens snot ved med at være klart og gennemsigtigt, skal man tænke allergi.

– Bliver ens snot gult, så skal man tænke forkølelse, forklarer hun.

Har du haft den klare snot over en tilpas lang periode med ubehandlede allergisymptomer, kan det dog blive en betændelsestilstand. Og det kan også give gult snot, bemærker Betina Hjort.

Svampesporerne vil typisk give symptomer i næse og øjne. Og behandlingen er den samme som ved andre typer af høfeber.

– Man skal starte med lokalbehandling der, hvor man har problemet, siger Betina Hjort med henvisning til næsespray eller øjendråber.

– Og så kan man senere behandle med antihistaminpiller, siger hun.

Du skal også være opmærksom på vejrtrækningsproblemer eller hoste. Det kan nemlig være tegn på astma, og så bør du gå til lægen. Symptomerne kan godt optræde udelukkende i svampesporesæsonen.

Hårdt efterår for allergikere

Torben Sigsgaard er professor på Institut for Folkesundhed – Miljø, Arbejde og Sundhed ved Aarhus Universitet. Han specialiserer sig blandt andet i allergi og astma og har vejledt ph.d.-studerende, der har undersøgt, hvor svampesporerne kommer fra.

Han fortæller, at begge typer af svampe er nedbrydersvampe. Og de findes i skove, på marker og i haver, hvor de vokser på biologisk materiale, der er ved at blive nedbrudt.

– Sæsonen starter om sommeren og bliver stærkere hen ad august. Der er et bestemt tidspunkt, hvor der er mange, og det er, når der høstes med store maskiner. Og de maskiner banker alt, hvad der sidder af sporer på planterne, løs.

– Derudover høster man typisk, når det er godt vejr, og så kan sporerne virkelig flyve langt. Så de dage er der flere sporer end normalt, forklarer Torben Sigsgaard.

Men også efterårssæsonen kan være hamper for allergikerne.

– Når bladene falder af træerne, og kornet visner, kommer der flere skimmelsvampesporer i luften, fordi det hænger sammen med nedbrydningen af plantemateriale, forklarer Torben Sigsgaard.

Regnvejr fanger til gengæld svampesporerne, så de ikke bliver spredt. Og det samme gør duggen om natten. Derfor er der flest sporer i tørvejr om eftermiddagen.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Først publiceret: mandag 30. august 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 13:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.