Jørgen Faber ved, at mange andre fleksjobbere også gerne vil fortsætte med at arbejde efter deres folkepensionsalder.

Ældre fleksjobbere vil gerne arbejde længere

Tidligere politiassistent har skrevet til Folketinget for at få ændret reglerne, der stopper fleksjob ved folkepensionsalderen – han og andre vil også gerne bidrage til at mindske manglen på arbejdskraft.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

65-årige Jørgen Faber bor i Thisted og arbejder online for en it-virksomhed i København. Men om 1 1/2 år er det slut. Jørgen Faber er nemlig i fleksjob efter en ulykke og to omgange med kræft. Og alle fleksjob udløber, når folk kan få folkepension. Men den regel vil Jørgen Faber nu have ændret.

Derfor har han for første gang i sit liv skrevet til Folketinget. Han har også fået svar tilbage fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Jørgen Faber har sat på dagsordenen, at forlængelse af seniorers fleksjob kan være med til at løse manglen på arbejdskraft. Det er noget, som politikerne på Christiansborg forhandler om lige nu.

Se Jørgens brev her

– Politikerne forsøger med seniorpræmie og andre ordninger at lokke sunde og raske ældre til at arbejde længere. Men os i fleksjob smider de bare ud, når vi rammer folkepensionsalderen. Det er diskriminerende og usmageligt, synes Jørgen Faber.

Hjernen fejler intet

Thyboen er tidligere politiassistent. Han kørte galt på vej hjem fra en nattevagt. Hans fleksjob er som juridisk konsulent. Han bruger sine kompetencer fra politiet til at tjekke EU-regler og andre bestemmelser. Han sætter sig ved computeren hver dag i Thisted, men i kortere tid.

Jørgen Fabers effektive arbejdstid er otte timer om ugen, og dem betaler firmaet ham løn for. Kommunen betaler ham resten af en fuld indtægt i fleksløntilskud.

– Min hjerne fejler intet, og jeg er sikker på, at jeg også kan udføre arbejdet, når jeg kommer til folkepensionsalderen. Det er resten af kroppen, der er problemer med efter ulykken og sygdommene. Fleksjobbet har holdt mig oppe psykisk.

Væk fra førtidspension

Jørgen Faber var egentlig gået på førtidspension. Men så opdagede han muligheden for fleksjob. Han fik stillet pensionen i bero. Nu er han ikke længere på passiv forsørgelse, men arbejder for sin indtægt.

Han er heller ikke grådig. Jørgen Faber kræver ikke, at seniorfleksjobbere skal have seniorpræmie ligesom raske. Det er alene muligheden for at fortsætte fleksjobbet efter pensionsalderen, som han efterspørger.

– Fleksløntilskuddet er en udgift for det offentlige. Vi skal ikke have dobbeltforsørgelse. Men når raske får seniorpræmie og andre gevinster, så kan vi blive ligestillet ved at kunne fortsætte med at arbejde, beskriver Jørgen Faber.

Så meget vil det koste

Den tidligere politiassistent tror på, at der kan være mulighed for en aftale i Folketinget. Nogle politikere har nemlig tidligere vist interesse for eventuelt at ændre reglerne.

Det gælder blandt andre Mattias Tesfaye. Han er i dag udlændinge- og integrationsminister. Før sidste valg spurgte han som folketingsmedlem, hvad det vil koste at forlænge fleksjob ud over folkepensionalderen?

Daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen anslog nettoudgiften for det offentlige til 31 millioner kroner.

Det kan sammenlignes med, at seniorpræmien i år koster staten 357 millioner kr. ifølge finansloven. Regeringen har netop bebudet, at den vil øge seniorpræmien, og så stiger den årlige udgift til over 500 millioner kroner.

Så mange fleksjobbere er der i Danmark
16-24 år 718
25-29 år 2.251
30-34 år 3.701
35-39 år 5.537
40-44 år 8.651
45-49 år 11.996
50-54 år 13.672
55-59 år 15.627
60 år og derover 13.721
I alt 75.874
Kilde: Danmarks Statistik

Det er fleksjob

Lige indtil folkepensionsalderen er det muligt at få et fleksjob. Det er ikke forbeholdt yngre.

  • Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, du kan klare.
  • Du skal være under folkepensionsalderen.
  • Kommunen skal vurdere, at din arbejdsevne er væsentligt og varigt nedsat.
  • Alle muligheder for at opnå en almindelig ansættelse, fx gennem omplacering, skal være undersøgt.
  • Der findes fleksjob inden for alle brancher. I et fleksjob kan du både arbejde med det fag, du er uddannet til eller har erfaring med fra tidligere. Eller du kan skifte fag og bruge dine erfaringer på nye måder.

Læs mere om fleksjob for seniorer her

Først publiceret: mandag 25. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.