Retten har talt: Det er OK at fyre folk med begrundelsen, at deres fleksjob-ordning udløber, fordi personen har nået folkepensionsalderen.

I orden siger retten: 65-årige Jeppe i fleksjob fyret, fordi han er for gammel

Er det i orden at fyre en fleksjobber på 65? Ja, fastslår Sø- og Handelsretten i en principiel sag om aldersdiskrimination. Teknisk Landsforbund har anket afgørelsen til Højesteret.

Senest opdateret: mandag 20. september 2021

Må man fyre folk med begrundelsen om, at deres fleksjob-ordning udløber, fordi personen når folkepensionsalderen?

Ja, har Sø- og Handelsretten fastslået i en ny dom, der bliver beskrevet som principiel. Sagen er nu på vej til Højesteret.

Fagforeningen Teknisk Landsforbund mener nemlig, at fyringen af 65-årige Jeppe Lund Hansen er i strid med forskelsbehandlings-loven.

Det skriver avisen.dk

Jeppe Lund Hansen, der bor i Ringe på Midtfyn, lider af mén efter at have fået medicin, han ikke kunne tåle under et længere sygdomsforløb fra midt 1990’erne til 2004.

Jeppe Lund Hansen var siden 2011 ansat i en lille møbelbutik i et 20-timers fleksjob fire dage om ugen. Han var omfattet af den gamle fleksjob-ordning, der betød, at han var i fleksjob med løntilskud fra staten.

Da Jeppe Lund Hansen fyldte 65 år, ophørte ordningen om løntilskud fra staten, og selvom han gerne selv ville fortsætte med at arbejde til en lavere løn, valgte virksomheden at opsige ham og ansætte en anden.

“Fordelen ved en fagforening”

For Jeppe Lund Hansen har det været principielt vigtigt, at sagen blev afprøvet ved retten.

– Jeg vil gerne stå frem med min historie, når nu det er første gang, vi har sådan en sag. Jeg vil ikke bare stikke hovedet i busken. Tingene skal være så korrekte som muligt. Herunder at personer med en vis alder eller et handicap bliver behandlet med respekt og ikke bliver fyret, siger Jeppe Lund Hansen.

Han fortæller samtidig, at han ikke ville have ført sagen, hvis det ikke var for Teknisk Landsforbund.

– Denne her sag viser fordelen ved at være i en fagforening, der er et godt sikkerhedsnet. De var både inde over, da jeg skrev under på ansættelseskontrakten, men de har også hjulpet mig i denne her tvist, siger Jeppe Lund Hansen.

Jeppe Lund Hansen fylder snart 66 år og vil gerne arbejde videre.

– Jeg føler stadig, at jeg har meget energi tilbage. Jeg havde et sygdomsforløb fra midt i 90’erne og frem til 2004. Men i dag har jeg det bedre, end jeg havde dengang. Derfor vil jeg gerne have nogle timer. Det kunne være efter behov, og jeg er meget fleksibel, siger Jeppe Lund Hansen.

Teknisk Landsforbund: Diskrimination

Sø- og Handelsretten vurderede, at fyringen ikke var i strid med reglerne om forskelsbehandling på grund af alder og handicap.

Men det mener altså Teknisk Landsforbunds advokat Byrial Rastad Bjørst, der har ført sagen. Ifølge advokaten er der et hul i lovgivningen.

– Dommen er principiel, fordi den behandler spørgsmålet om, hvorvidt fleksjobbere skal have samme beskyttelse for aldersdiskrimination som resten af samfundet, siger Byrial Rastad Bjørst.

– Vi mener ikke, at man værdsætter de handicappedes arbejdskraft og rettigheder på niveau med andres. Det er en værdidiskussion. Hvis man vil lave en undtagelse for fleksjobberne, skal den snakkes igennem i Folketinget, så der kommer en klar hjemmel og klare regler for, hvornår det kan ske, siger Byrial Rastad Bjørst.

Dommen bliver nu anket til Højesteret.

– Først og fremmest vil vi have dommen omstødt, fordi vi mener, den er juridisk forkert, siger Byrial Rastad Bjørst.
Legitim fyring
Jacob Schjern Andersen har ført sagen for virksomheden, hvor Jeppe Lund Hansen var ansat. Han er enig i, at den er principielt vigtig.

– Jeg forstår godt, at denne her sag har været nødvendig at prøve af. Man kan godt komme i tvivl om, hvorvidt lovgiver har tænkt på, hvad der skal ske med fleksjobbere, når deres sag udløber, siger Jacob Schjern Andersen.

Han mener ligesom retten ikke, at der har været tale om forskelsbehandling på grund af alder.

– I denne her sag har man været inde og vurdere, at der har været nogle konkrete ting, der gør, at det har været legitimt at afskedige ham, siger Jacob Schjern Andersen.

– Essensen er, at lovgiver ikke har følt behov for at ændre loven, og derfor må man tolke denne her dom, som at man er tilfreds med de nuværende regler, siger Jacob Schjern Andersen.

Debat: Er det i orden at fyre folk på grund af alder

Kom med din mening og være med i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side

Må man fyre folk med begrundelsen om, at deres fleksjob-ordning udløber, fordi personen når folkepensionsalderen?Ja,…

Slået op af Faglige SeniorerTorsdag den 5. juli 2018

Først publiceret: torsdag 5. juli 2018
Artiklen er sidst opdateret mandag 20. september 2021 kl. 13:21