Hvis passageren nægter at bruge mundbind, så er det ikke buschaufføren, der skal tage konflikten, lyder det fra trafikselskaber.

Chauffører skal undlade konflikt med passagerer uden mundbind

Flere af landets trafikselskaber opfordrer chaufførerne til ikke at tage konflikten med genstridige passagerer, der nægter at bruge mundbind.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Nægter passagerer at tage mundbindet på i bussen, skal chaufføren ikke tage konflikten.

Dén opfordring er klar fra både Midttrafik og Sydtrafik, skriver Fagbladet 3F.

Hos Sydtrafik oplyser kommunikationskonsulent Louise Christine Rasmussen, at buschaufføren har ret til, men ikke pligt til, at afvise passagerer uden mundbind.

“Buschaufføren skal informere passagererne om kravet om mundbind – og bede dem om at tage et på, hvis de ikke har det på ved indstigning,” siger hun og fortsætter:

“Hvis passageren nægter, så er det ikke buschaufføren, der skal tage konflikten, det skal vores kontrollører. Det er dem, der bortviser passagerer uden mundbind, og eventuelt tilkalder politiet, hvis vedkommende nægter. Det er endnu ikke sket,” siger hun.

Lad kunden køre med

Thomas Dalgaard Mikkelsen, Funktionsleder, Kontrakter, Midttrafik, oplyser, at generelt er det kontrollørerne, der skal håndhæve krav om brug af mundbind eller visir.

Som chauffør har man ret, men ikke pligt til at afvise kunder uden mundbind eller visir.

“Hvis kunderne fortæller, at de er undtaget kravet, skal du ikke bede om dokumentation, men bare lade kunden køre med. Er der optræk til en konflikt, så lad kunden køre med,” lyder Midttrafiks udmelding til buschauffører via deres chaufførnet.

Meldingen til chaufførerne er også, at børn under 12 år er undtaget kravene, og børn under 16 år må aldrig afvises eller bortvises.

Mundbind med til uddeling

Hos FynBus siger kommunikationschef Martin B. Krogh, at det er kontrollørerne, der har opgaven med at sikre, at mundbindskravet bliver overholdt.

“Chaufføren har ret til at afvise en kunde uden mundbind, men ikke pligt til det,” siger han.

Chef for Kunder & Salg ved Nordjyllands Trafikselskab, Mette Henriksen, fortæller, at kunderne heldigvis er positivt indstillet overfor kravene.

“Desuden har vores kontrollører i busser og tog mundbind med til uddeling,” oplyser hun.

I det bornholmske trafikselskab BAT siger trafikchef Kim Kock-Hansen, at BAT, sidste gang der var krav om mundbind, havde god erfaring med at udlevere ét til de passagerer, der ikke havde mundbind med.

“Det gør vi igen, netop for at være imødekommende overfor passagererne,” siger Kim Koch-Hansen.

Ønsker mere coronapersonale

Karin H. Sørensen, der er formand for Landsklubben for Bybus- og Rutebilchauffører, mener, at trafikselskaberne skal opruste kontrollørindsatsen her og nu.

“Det må være kontrollørernes opgave at tjekke om folk er fritaget for mundbind. Sidste gang, der var restriktioner, oplevede vi tydeligt, at folk steg på bussen uden mundbind i ren og skær protest over restriktionerne, og brugte fritagelse som undskyldning,” siger hun og fortsætter:

“Det er ikke fair overfor hverken passagerer eller chauffører. Trafikselskaberne må i gang med at sætte mere coronapersonale på i busserne,” siger Karin H. Sørensen.

Først publiceret: mandag 29. november 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.