Julefrokosten med familien kan gennemføres som planlagt - men husk jævnligt at lufte ud.

Corona: Her er de nye restriktioner

For at begrænse coronasmitten indføres nye restriktioner for blandt andet besøg på restaurationer og salg af alkohol. Julens gudstjenester ser foreløbig ud til at kunne gennemføres.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Nye restriktioner skal dæmpe coronasmitten, der er på sit højeste under hele pandemien.

Især den mere smitsomme omikron-variant bekymrer, og myndighederne forventer fortsatte stigninger i indlæggelser med corona i de kommende vintermåneder.

Tiltagene for at minimere smitten indebærer blandt andet nedlukning af nattelivet, lukning af folkeskoler og efterskoler op til jul og fortsat brug af mundbind for patienter i sundhedssektoren.

Der er også en kraftig opfordring til, at firmafrokoster aflyses.

“Vi kan ikke ignorere, at corona igen spreder sig i vores samfund, selvom mange er vaccineret. Sundhedsmyndighederne er særligt bekymrede over den nye, smitsomme omikron-variant, der også vokser i Danmark. Derfor er det nødvendigt at dæmpe aktiviteterne på de områder, hvor sundhedsmyndighederne og Epidemikommissionen har vurderet, at smitten potentielt kan sprede sig mest og være sværest at opspore,” siger kulturminister Ane Halsbo-Jørgensen.

De nye restriktioner træder i kraft fredag 10. december klokken 16.

Julefrokoster

Der opfodres til at droppe firmajulefrokoster. Private julefrokoster kan gennemføres – men husk afstand, mulighed for at spritte hænder og sørg for jævnlig udluftning.

Kirken

Der strammes ikke yderligere på de gældende regler for kirkelige handlinger – og dermed ser det ud til, at julegudstjenester kan gennemføres.

Disse restriktioner gælder: Der skal vises coronapas ved gudstjenester, fredagsbøn, religiøse handlinger og menighedsarrangementer i folkekirken og trossamfund uden for folkekirken. Kravet om coronapas gælder fremover, hvis der er adgang for flere end 100 deltagere indendørs og flere end 1.000 deltagere udendørs.

Plejehjem

Der er ikke indført nye restriktioner. På plejehjem gælder fortsat et krav om, at besøgende skal kunne fremvise coronapas, og et krav om, at besøgende og ansatte skal anvende mundbind eller visir.

Forbud mod alkohol i busser

Der må må indtages alkohol i busser – herunder såkaldte partybusser og forbuddet gælder også i turistbusser.

Tvangslukning

Forbud mod koncerter, forestillinger, forevisninger eller tilsvarende med over 50 stående publikummer.

Lukning af nattelivet – det et vil sige lokaler og lokaliteter, hvor der drives natklub, diskotek eller lignende med et dansegulv.

Åbningstider

Serveringssteder herunder restauranter, barer og natklubber skal være lukket fra klokken 24 – 05. I  samme tidsrum bliver det forbudt at sælge alkohol.

Krav om coronapas

For indendørs serveringssteder, personrelaterede liberale serviceerhverv som eksempelvis frisører, tatovører, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker samt bemandede solarier gælder der krav om fremvisning af coronapas.

For større arrangementer som konferencer, foredrag, dyrskuer, messer, forlystelsesparker, bade- og legelande, kasinoer og spillerhaller gælder der ligeledes krav om coronapas, hvis der samles mere end 100 personer indendørs og 1000 personer udendørs.

Der er krav om coronapas for ansatte og for alle besøgende på sygehuse.

Test til coronapas

Både en negativ PCR-test og en negativ antigentest kan bruges til at få et gyldigt coronapas.

En selvtest taget for eksempel hjemme eller på arbejdspladsen kan ikke bruges til at få et gyldigt coronapas.

Krav om mundbind

I dagligvarebutikker, indendørsmarkeder, indkøbscentre, stormagasiner, basarer, arkader, serveringssteder herunder restauranter og barer gælder der krav om mundbind eller visir. Der er dog ikke krav om mundbind eller visir for ansatte, hvis de ansatte kan forevise et gyldigt coronapas til deres arbejdsgiver.

Krav om mundbind eller visir i sundhedssektoren forlænges. Det vil sige for besøgende, patienter og medarbejdere på offentlige og private sygehuse og klinikker, praksissektoren og kommunale sundhedstilbud.

Der skal bruges mundbind på serveringssteder som restauranter og værtshuse, medmindre man sidder ned.

Kravet om mundbind eller visir i den kollektive transport og indenrigsfly forlænges.

Skolebørn

Skolebørn sendes hjem fra 15. december til og med 4. januar. Der vil blive tilbudt nødpasning, og børnene vil, så vidt det er muligt, blive fjernundervist.

Efterskoleelever bliver sendt hjem på forlænget juleferie fra 19. december til og med 7. januar.

Se gode råd og en samlet oversigt over restriktioner på coronasmitte.dk

Kilder: Erhvervsministeriet, Sundhedsministeriet og Ritzau

Hvad mener du?

Er det i orden, at der indføres restriktioner for at begrænse smitten? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: onsdag 8. december 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:54

Emner: