Bæredygtig kost som grøntsager og fuldkorn giver lavere risiko for blødninger eller blodpropper i hjernen.

Bæredygtig kost giver færre blodpropper i hjernen

Risikoen for blødninger eller blodpropper i hjernen falder, hvis du spiser bæredygtigt. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Der skal flere grøntsager og mindre kød på tallerkenen.

En undersøgelse fra Institut for Folkesundhed viser, at en bæredygtig kost ikke kun gavner klimaet, den gavner også din sundhed.

“Hvis man som voksen mand eller kvinde følger en bæredygtig kost og de nordiske anbefalinger for fuldkornsindtag, så ser vi en lavere risiko for blødninger eller blodpropper i hjernen,” fortæller Christina Dahm, der står bag undersøgelsen.

Det er vigtig viden, for et tidligere studie fra England fandt, at vegetarer havde en øget risiko for hjerneblødninger sammenlignet med kødspisere. En nyhed, der gik verden rundt.

“En vegetarisk kost ligner meget en bæredygtig kost, og eftersom vi skal til at spise mere bæredygtigt i fremtiden, var det et ret bekymrende resultat. Vores resultater viser, at det er sikkert at spise en bæredygtig kost,” siger Daniel Ibsen, som også har bidraget til studiet.

Plantebaserede bøffer på menuen

Forskerne brugte data fra den danske befolkningsundersøgelse Kost, Kræft og Helbred.

I alt deltog 57.053 voksne i alderen 50 til 64 år i undersøgelsen, hvor de blev spurgt ind til deres madvaner og livsstil i begyndelsen af 1990’erne.

Forskerne har i de efterfølgende år kunne identificere, hvem der udviklede blødninger og blodpropper i hjernen.

“Den mad vi spiser, har en afgørende indflydelse på vores helbred, men påvirker ligeledes vores klima og miljø. Vi skal spise mere bæredygtigt, men det er naturligvis vigtigt, at det også er en sund kost,” siger Christina Dahm.

Ifølge Christina Dahm bør studiet følges op i forhold nutidens danske kostvaner, der i højere grad indeholder nye bæredygtige fødevarer som for eksempel havremælk og plantebaserede bøffer samt studier, som undersøger mere konkret, hvordan danskerne kan blive bedre til at efterleve klimavenlige kostråd.

Sidste år lancerede Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Fødevarestyrelsen nogle klimakostråd, som minder om bæredygtig kost.

Klimakostrådene skal bidrage til at indfri klimalovens målsætning om at reducere Danmarks drivhusgasudledning med 70 procent i 2030 og samtidig give folkesundheden et løft.

Først publiceret: tirsdag 11. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.