Demente over 65 år, der får antipsykotisk medicin, kan have op til 35 procent højere risiko for at dø af det.

Overlæge: For mange demente får antipsykotisk medicin

Brugen af antipsykotisk medicin til demente skal halveres inden 2025, vedtog et flertal tilbage i 2016.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at omkring hver femte demensramte person på over 65 år fik antipsykotisk medicin i løbet af 2020.

Det skriver Jyllands-Posten.

Gunhild Waldemar, der er overlæge, klinisk professor i neurologi ved Københavns Universitet og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, vurderer, at tallet er alt for højt.

“For det første er der meget begrænset dokumentation af effekten, selv om det har en effekt hos nogle få,” siger hun til avisen.

“For det andet ved vi, at særligt ældre mennesker med demens er mere følsomme over for bivirkninger af medicinen. Der er øget risiko for blodpropper, at man bliver sløv, at man får gangbesvær og falder, samt øget risiko for død.

Videnscenteret har offentliggjort en undersøgelse, der viser, at demente over 65 år, der får antipsykotisk medicin, kan have op til 35 procent højere risiko for at dø af det.

Foreslår taskforce

Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzerheimerforeningen, foreslår, at der nedsættes en taskforce i Sundhedsstyrelsen, som skal holde øje med brugen af medicinen.

Hvis ikke der kommer “flere muskler” til, så tror han ikke på, at det er muligt at halvere brugen af medicinen inden 2025, som har været et erklæret mål, den tidligere VLAK-regering vedtog i 2016.

Det vedtog man netop på baggrund af, at effekten af medicinen kun var dokumenteret i ringe grad, og at der var registreret alvorlige bivirkninger.

Demensvenligt Danmark

13 organisationer - her i blandt Faglige Seniorer - er gået sammen for at skabe et mere inkluderende, åbent og trygt Danmark for mennesker med demens.

  • Over 85.000 danskere lever i dag med demens.
  • 400.000 er nære pårørende til en person med demens.
  • 200 forskellige demens-sygdomme er registreret - Alzheimers er den mest udbredte.
  • To tredjedele af alle beboere på plejehjem har demens.
  • Hver femte dødsfald skyldes demens.
  • Over 140.000 forventes at lide af en demens-sygdom i 2040.

Læs mere om Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark på bevægelsens hjemmeside.

Først publiceret: mandag 7. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 11:08