64-årige Svend på fast nathold: Jeg napper nogle år mere
”Det føles så uretfærdigt”, siger Svend Madsen, 64 år, om hustruen på førtidspension, der modregnes hver måned, fordi han arbejder. Nye regler vil gøre det mere attraktivt for ham at fortsætte i job.
Senest opdateret: mandag 13. juni 2022
Når lønsedlen hver måned lander på bankkontoen hos 64-årige Svend Madsen, rammer det samtidig hustruens økonomi.
Hun er førtidspensionist, og Svend Madsens indkomst bliver modregnet i hendes pension. Omkring 1.000 kroner om måneden, oplyser han.
Og sådan har det været i 15 år, efter at hustruen måtte forlade arbejdsmarkedet.
”Det føles så uretfærdigt. Havde vi valgt at lade os skille, da hun kom på førtidspension, var hun jo ikke blevet modregnet. Men havde fået hele pakken inklusive varmehjælp og andre tillæg,” fortæller Svend Madsen.
Straf for at arbejde
Men nu er det snart slut, hvis regeringen og forligspartier kommer igennem med et forslag, der afskaffer modregning som følge af partners indkomst fra januar 2023. Samtidig fjernes modregning i egen folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.
Og det er sød musik i Svend Madsens ører.
”Især min kone har været meget forarget over modregningen. Vi har fælles økonomi og hun føler, at hun bliver straffet, fordi jeg arbejder.”
Mål at fejre 50 års jubilæum
Afskaffelse af modregningen vil samtidig være en gulerod for Svend Madsen til at fortsætte med at arbejde. Også efter folkepensionsalderen.
Flere vil arbejde uden modregning
Ældreorganisationen Faglige Seniorer har undersøgt, hvilken betydning, afskaffelse af modregning vil få seniorernes arbejdssituation.
Undersøgelsen er foretaget i februar blandt 4.343 seniorer over 60 år.
50 % svarer at det vil få dem til at overveje at arbejde mere.
62 % de personer, som er tæt på pensionsalderen, svarer, at de vil overveje at fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen.
25 % af dem, som er pensionister og som har arbejde i dag, vil overveje at arbejde mere end i dag.
33 % af dem, som er pensionister og ikke har arbejde, vil overveje igen at tage et arbejde.
Den 64-årige specialarbejder har knoklet siden han gik ud af 9. klasse og blev arbejdsdreng, gik i lære som snedker, droppede ud og siden fik fast arbejde.
Det var i 1978. Og om bare seks år kan den nu 64-årige specialarbejder Svend Madsen fejre noget så usædvanligt som 50-års jubilæum i samme virksomhed BHJ i Graasten, der producer halvfabrikata til dyrefoderindustrien.
”Mit mål er at nå at fejre jubilæum. Så jeg napper seks år mere,” siger Svend Madsen, der de sidste 35 år har arbejdet på fast nathold.
”Det var mest praktisk, da børnene var små. Og så er jeg fortsat,” forklarer han.
Vil helst fortsætte med at arbejde
Svend Madsen betaler til efterløn og har sit efterlønsbevis liggende. Han kan også gå på Arne-pension.
”Men jeg vil helst fortsætte med at arbejde. Kan jeg klare et par år mere; så må vi tage det med at gå på pension derfra. Jeg må indrømme, at når man kommer så tæt på, trækker det selvfølgelig i en. Men det virker attraktivt for at fortsætte, at der ikke sker nogen modregning i hverken min eller min hustrus pension,” siger han og tilføjer:
”Jeg føler, at det er et klap på skulderen, at der ikke vil blive modregnet. Og det godt for min retfærdighedsfornemmelse.”
Det står der i aftalen om modregning
Afskaffelse af modregning af egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg:
- Aftalepartierne er enige om at afskaffe modregningen af egen arbejdsindtægt i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.
- Det vil indebære en forenkling af pensionssystemet, hvor man som folkepensionist ikke behøver at sætte sig ind i modregningsreglerne, før man siger ja til ekstra arbejde.
- Ændringen vil gøre det mere attraktivt for seniorer at bidrage aktivt på arbejdsmarkedet, også efter man har nået pensionsalderen.
- De ændrede regler for modregning af egen arbejdsindtægt i folkepension omfatter ikke ændringer i opgørelsesprincipperne for indtægtsgrundlaget for den personlige tillægsprocent, og dermed udbetaling af den supplerende pensionsydelse (ældrechecken) og de personlige tillæg såsom helbredstillæg, varmetillæg og mediechecken.
- Tiltaget træder i udgangspunkt i kraft med virkning pr. 1. januar 2023. Såfremt implementering ikke kan afsluttes inden denne dato, vil tiltaget få virkning med tilbagevirkende kraft.
Først publiceret: mandag 28. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:28