Ægtefælles arbejdsindtægt skal ikke længere modregnes i partnerens seniorpension eller førtidspension.

Nyt forlig: Godt nyt for førtidspensionister, siger socialrådgiver

Faglige Seniorers socialrådgiver roser, at førtidspensionister og seniorpensionister fremover ikke straffes, når partneren arbejder. Førtidspensionister kan de næste 3 år tage et job, uden at miste retten til førtidspension.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Ægtefælles arbejdsindtægt skal ikke længere modregnes i partnerens seniorpension eller førtidspension. Det er resultatet af et nyt politisk forlig.

Der vil heller ikke ske modregning hos pensionisten, hvis partneren får udbetalt efterløn, sygedagpenge eller arbejdsløshedsdagpenge.

Ægtefæller og samlevere kan arbejde uden modregning i førtidspensionen

I dag bliver arbejdsindtægten for gifte og samlevende modregnet i førtidspension og seniorpension.

Modregningen starter allerede ved en fælles indtægt på 131.100 kroner og bortfalder helt, hvis den fælles indtægt er 789.400 kroner eller mere.

Reglerne kommer både til at gælde for førtidspensionister på den ”nye” førtidspension og på den “gamle” ordning med førtidspension tilkendt før 2003.

Loven er vedtaget, og reglerne træder i kraft fra 1. januar 2023 og kommer også til at omfatte folkepensionister.

”Reglerne om modregning har længe været utidssvarende. Derfor er det godt, at førtidspensionister fremover ikke skal straffes, når deres partner arbejder,” siger Faglige Seniorers socialrådgiver Carsten Riis.

”Desværre skal pensionisterne vente et år på at få glæde af de nye regler.”

Førtidspensionisters mulighed for at arbejde

Aftalepartierne blev også enige om at foreslå forligskredsen bag førtidspension og fleksjobreformen fra 2012 at etablere en midlertidig ordning, hvor kommunerne i en 3-årig periode ikke kan frakende førtidspensionen.

Ordningen skal sikre, at førtidspensionister kan tage supplerende beskæftigelse uden risiko for at miste førtidspensionen.

Det betyder, at førtidspensionister de kommende 3 år har sikkerhed for at bevare retten til førtidspension, uanset hvor meget de arbejder.

”Det er en rigtig god løsning,” siger Carsten Riis.

”Det betyder, at man som førtidspensionist kan afprøve, om man kan holde til at arbejde. Uden at man skal være bange for at miste førtidspensionen. Der står i forliget, at der vil komme regler om, at pensionen gøres hvilende, så udbetalingen sættes i bero, hvis der er tale om en relativt høj arbejdsindkomst. Lad os håbe, at denne ordning bliver permanent, når de 3 år er gået.”

Lovforslaget om stop for modregning af egen indtægt er endnu ikke fremsat. Det forventes at ske efter sommerferien.

Om forliget

Forliget er indgået af regeringen, SF, DF, Radikale og Kristendemokraterne, som altså er enige og udgør et flertal i Folketinget.

Loven om stop for modregning af ægtefælles indtægt er vedtaget 7. juni 2022.

Lovforslaget om stop for modregning af egen indtægt er endnu ikke fremsat. Det forventes at ske efter sommerferien.

Følg med i vores gratis nyhedsbrev, når forliget skal blive til lov og reglerne skal beskrives nærmere. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her

Spørg socialrådgiveren om førtidspension og seniorpension

I Faglige Seniorers brevkasse kan du spørge socialrådgiver Carsten Riis om seniorpension, førtidspension, Tidlig Pension og andre sociale spørgsmål.

Spørg socialrådgiveren

Først publiceret: tirsdag 25. januar 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.