Ældre bliver ringet op og snydt for beløb helt op til en halv million kroner eller mere.

Massiv svindel: Ældre bedraget i stribevis

Voldsom stigning i sager om svindel, hvor bankkunder bliver franarret store summer. Bank i Hillerød har på 14 dage haft 20 sager, skriver TV2 Lorry

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Hos Nordea i Hillerød er antallet af sager, hvor ældre bankkunder bliver franarret penge fra bankkontoen, eksploderet. Normalt er der et par af den slags sager om måneden, men de seneste 14 dage er det sket 20 gange.

“Jeg synes, det er rigtig uhyggeligt. Og jeg er rigtig bekymret på vores kunders vegne,” siger bankdirektør Nordea i Hillerød, Mikkel Wollny Bjerrum, til TV2 Lorry.

Svindel til en halv million

Svindlen foregår ved, at ældre kvinder bliver ringet op af gerningsmænd, der udgiver sig for at være fra banken.

På den måde lykkes det – ofte gennem lange samtaler – at lokke personlige bankoplysninger ud af ofrene for derefter af tømme deres konti.

“Det er alt fra 20.000 kroner og helt op til en halv million, har vi også oplevet. Så de er grådige og tager alt, hvad de kan få,” forklarer bankdirektør Mikkel Wollny Bjerrum til TV2 Lorry.

Om bankkunderne efterfølgende kan få dækket tabet i banken er langt fra sikkert.

Stigning på 91 procent

TV2 Lorry har afdækket flere sager, hvor ældre er blevet ringet op og har fået lænset kontoen,

Det er en landsdækkende udvikling, som også Faglige Seniorers nyhedsbrev har beskrevet i mange artikler.

I følge foreløbige tal, som TV2 har fået fra politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), er antallet af anmeldelser vokset fra 1142 anmeldelser i 2020 til til 2178. En stigning på hele 91 procent.

Opringning fra banken?

Politiet har tidligere haft sager, hvor fremgangsmåden er den samme. Ældre bliver ringet op af person, der udgiver sig for at være fra banken og bliver overtalt til at udlevere kreditkort til en person, der efterfølgende møder op på adressen.

Politiet opfordrer derfor til, at man er ekstra opmærksom, hvis man bliver ringet op af nogen, der oplyser, at de ringer fra banken.

Er man i tvivl om, hvorvidt der er banken, der ringer, så lav et kontrolopkald ved at bede vedkommende om at oplyse sit navn og evt. den afdeling, han er ansat i.

Læg på og ring så selv op til din banks hovednummer og spørg efter vedkommende – på denne måde kan man få afklaret, om vedkommende vitterligt er ansat i banken.

Derudover advarer politiet imod, at man udleverer sine kreditkort eller andre personlige oplysninger til fremmede.

Svindlerne går ofte målrettet efter ældre personer, hvorfor politiet også opfordrer børn eller børnebørn til at tage en snak med deres ældre familiemedlemmer og advare dem om denne fremgangsmåde samt vejlede i, hvordan man kan undgå at blive snydt.

 

 

Først publiceret: onsdag 6. april 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.