Bogen fortæller om de mange kvinder, der på grund af deres fødsel, netværk og økonomiske ressourcer kunne udøve magt – og gjorde det.

Vind bogen: Magtens kvinder – Før enevælden

Kvinder har ikke fået den plads i historien, de fortjener. Det forsøger historiker Grethe Jacobsen at råde bod på i denne bog, hvor hun fortæller om de dronninger og adelskvinder, som var del af magthaverne i Danmark i senmiddelalderen og reformationstiden. 

Senest opdateret: onsdag 25. maj 2022

I 1400- og 1500-tallet sad mange adelige kvinder som lensmænd rundtom i Danmark. Her havde de magt på lige fod med mændene. Kvinderne kom stort set alle fra de vigtigste familier i samfundet, men historikere har helt overset eller glemt dem.

Den magtfulde Margrete 1. var nemlig slet ikke så enestående, som eftertiden har gjort hende til. I det hele taget spillede samtidens dronninger vigtige roller, og deres forhold til magten danner baggrund for historien om de kvindelige lensmænd.

Magtens kvinder er et vigtigt bidrag til at forstå danmarkshistorien. Bogen fortæller om de mange kvinder, der på grund af deres fødsel, netværk og økonomiske ressourcer kunne udøve magt – og gjorde det. Mange fik deres len som enker, men en stor del fik len tildelt helt uafhængigt af en ægtemand.

Bogen indgår i serien Kvinder i historien, som sætter fokus på kvinder og køn i danmarkshistorien.

Om forfatteren

Grethe Jacobsen (f. 1945) er historiker, dr.phil. og tidligere førstebibliotekar ved Det Kgl. Bibliotek.

Vind bogen

Magtens kvinder udkom 19. april 2022 på Gads forlag.

Vejledende pris er 279,95 kroner.

Vi trækker lod om 3 bøger 17. maj.

Vinderne er Bessie Nissen, Søndersø, Kirsten Gerdes, Århus og Britta Stengaard Olsen.

Først publiceret: tirsdag 3. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret onsdag 25. maj 2022 kl. 08:23