Tirsdalens Plejecenter ligger i Randers. Foto: Tirsdalens Plejecenter

Flere beboere fra plejehjem indlagt med forgiftninger i mystisk politisag

Beboere fra samme afdeling på Plejecenter Tirsdalen i Randers har ad flere omgange været indlagt med forgiftninger.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Flere beboere fra den samme afdeling på Plejecenter Tirsdalen i Randers Kommune blev på kort tid indlagt med de samme symptomer.

Det kan TV2 ØSTJYLLAND nu afsløre på baggrund af en orientering af plejecentrets leder til de pårørende.

“Vi fik fire beboere indlagt den 27/2 2022 fra den samme afdeling inden for relativt få timer med lignende symptomer, og de tre bliver genindlagt inden for få dage og igen med symptomer, der ligner hinanden. Det er meget usædvanligt.”, står der i orienteringen, som er skrevet af plejecentrets leder Susanne Tvede den 12. marts, og som TV2 ØSTJYLLAND er i besiddelse af.

Indlagt tre gange med forgiftning

I samme orientering fortæller lederen, at både pårørende, beboere, medarbejdere og hende selv er blevet afhørt. Og at relevant dokumentation er overdraget til politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Torsdag stod Henrik Madsen frem og fortalte om sin 80-årige mor, der på under en måned blev indlagt tre gange med forgiftning.

Hver gang blev der fundet et stof af typen benzodiazepin i kvindens krop. På trods af, at plejehjemmet oplyser, at hun ikke får medicin af den type.

Samme stof fundet i andre patienter

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med flere andre pårørende, som fortæller om forgiftning, og hvis familiemedlemmer har været indlagt i den pågældende periode.

En af dem fortæller, at hendes far under anden indlæggelse fik taget en prøve på hospitalet, der, ifølge hende, viste, at faren havde benzodiazepin i kroppen. Samme stof som blev fundet i Henrik Madsens mor.

Af hendes journal fremgår det også, at politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed undervejs bliver inddraget, og at der indledes en undersøgelse.

Det flugter med oplysningerne i orienteringen fra plejehjemslederen:

“Styrelsen for Patientsikkerhed og politiet er draget ind i dette. Jeg er glad for, vi ikke selv skal have fantasi til at forestille os, hvordan det kan være sket, for det ville kunne blive grimt,” lyder det i orienteringen.

Person anhold og varetægtsfængslet

Onsdag den 27. april kunne TV2 ØSTJYLLAND afsløre, at en person med tilknytning til Plejecenter Tirsdalen den 14. marts var blevet anholdt og varetægtsfængslet.

Det var samme dag, Henrik Madsens mor blev indlagt med forgiftning for tredje gang.

Politisagen føres for dobbeltlukkede døre, og derfor kan hverken politiet, kommunen eller Styrelsen for Patientsikkerhed fortælle, hvad sagen handler om, eller hvad den varetægtsfængslede er sigtet for.

Hverken Susanne Tvede eller Randers Kommune kan kommentere oplysningerne, der står i orienteringen, der er sendt til de pårørende.

Hvad er benzodiazepiner?

Medicin af typen benzodiazepiner bruger man blandt andet til tre formål:

  • Til at dæmpe angst
  • Som sovemedicin
  • Mod epilepsi og kramper samt visse andre neurologiske sygdomme

Benzodiazepiner anvendes først og fremmest til at behandle sygdomme præget af angst, uro og spændinger. De bruges fortrinsvis i kort tid. Man kan undtagelsesvis bruge nogle få tabletter som beroligende medicin til mennesker i svære kriser, som ikke kan sove.

Ældre mennesker bør kun få lave doser. Det sker for at undgå, at de bliver sløvet af medicinen. De risikerer at falde og få alvorlige skader.

Hvis man tager benzodiazepiner i lang tid, er der risiko for, at man bliver tilvænnet og afhængig. Hvis man ophører brat med at tage medicinen efter længere tids brug, kan det i nogle tilfælde give kramper og stærkt kropsligt ubehag (abstinenssymptomer) efter nogle dage.

Krampeanfald, som kan være dødelige, er beskrevet op til flere uger efter ophør. Det er derfor vigtigt, at man aftaler udtrapning med sin læge.

Kilde: Sundhed.dk

 

Først publiceret: fredag 6. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:40

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.